Stabil leverans från Avensia

Aktieanalys Avensia avslutade året med flaggan i topp. Nu återstår att se hur bolaget kan prestera med en rejält utökad personalstyrka under 2019.

E-handelsspecialisten Avensia har expanderat hårt under 2018. Bolaget som främst livnär sig på att sälja konsulttimmar hjälper sina kunder med välfungerande e-handel. Under året har personalstyrkan biffats upp rejält. Allt för att möta en växande efterfrågan.

Nu är man 188 konsulter på bolaget, vilket kan ställas mot 96 personer i snitt under 2017.

Inskolningen av den nya personalen har bitvis kostat på marginalen och det har varit ett litet aber. Men i fjärde kvartalet ökade både omsättningen och lönsamheten, samtidigt som ytterligare fem personer anslöt sig till arbetskåren.

Totalt sett växte omsättningen med 49 procent under 2018. Försäljningen landade på 250 Mkr.  Och det var något bättre än vad jag räknat med i senaste analysen från 13 september 2018. Sen dess har aktien stigit med 25 procent. Avensia har nu ett börsvärde på 526 Mkr.

Tillväxten räcker gott för att slå övriga it-konsulter på Stockholmsbörsen på fingrarna. Avensia är erkänt duktiga, har starka referenskunder, och har valt en smalare nisch än börsens bredare it-konsulter, vilket verkar vara ett framgångsrecept.

Efterfrågan på e-handelsexpertis har varit god, och förväntas vara god under de kommande åren.

De fysiska retail-handlarna har som bekant det mycket kämpigt. Både nya och gamla aktörer måste satsa på e-handeln, antingen fristående eller som komplement till de redan etablerade fysiska butikerna. Annars klara de inte att möta en allt hårdare konkurrens.

Inom B2B-segmentet pågår omställningen från telefonorder till e-plattform för fulla muggar. Men det finns mycket kvar att göra innan varannan ordermottagare ersatts med digital självbetjäning i företagsvärlden.

E-handelsområdet bedöms därför vara något mindre konjunkturkänsligt än andra delar av it-sektorn. Även om antalet nysatsningar skulle minska om konjunkturen och konsumtionen gav vika.

Rörelsemarginalen har svängt kraftigt från kvartal till kvartal historiskt. Hur hög omsättningstillväxten och lönsamheten blir i kommande kvartal kommer till stor del bero av hur snabbt de nya konsulterna kan fungera i skarpt läge – förutsatt en fortsatt stark efterfrågan från kunderna.

Under 2017 var omsättningen per konsult uppskattningsvis ungefär 1,75 Mkr, under 2018 något lägre, ungefär 1,45 Mkr. Givet en gradvis förbättring och fortsatt stark efterfrågan kan omsättningen per konsult kanske stiga till 1,65 Mkr under 2019, vilket skulle innebära en omsättning kring 310 Mkr nästa år.

Antaget en rörelsemarginal på knappt 12 procent, gör bolaget då ett rörelseresultat på 36,1 Mkr. Det är en upprevidering av mitt tidigare marginalantagande, men en i princip bibehållen prognos för omsättningen. Detta innebär i så fall att aktien handlas till p/e 18–19 på årets resultat.

För 2020 har jag medvetet sänkt tillväxttakten för att inte hoppas på allt för mycket. Istället för knappt 400 Mkr, är min förväntan en omsättningstillväxt på 15 procent. Det skulle ge en omsättning på 357 Mkr och p/e 16 på 2020. För båda åren har rörelsemarginalen justerats upp från tidigare 10 procent, till 12 procent.

Baserat på den prognostiserade tillväxten i år och för 2020 ger det ett PEG-tal kring 1. Tar vi hänsyn till den högre tillväxten under tidigare år, och räknar på snittökningen mellan 2017–2020, sjunker PEG-talet till 0,6.

På det stora hela har Avensia-aktien blivit lite dyrare relativt förväntade vinster. Och förväntningarna i aktiemarknaden är högre. Det är dock en fullt normal utvecklingskurva för ett lyckosamt tillväxtbolag. Jag gör inget åt min köprekommendation. Den får stå kvar.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Avensia Köp 14,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -