Securitas köpvärd på marginalen

Aktieanalys Securitas har inte varit någon kursraket de senaste åren. Tekniktjänsterna växer dock fortfarande starkt och i dagsläget lockar även bolagets relativa okänslighet för konjunkturen.

Securitas långsiktiga satsning på att öka teknikinnehållet i sina tjänster börjar allt mer betala sig. Området säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet utgjorde i fjol 20 procent av den totala omsättningen och den växte med 21 procent. På en i övrigt mogen säkerhetsmarknad ger det en bra draghjälp åt försäljningen. Organiskt noterade Securitas 6 procent tillväxt för helåret 2018.

Det fjärde kvartalet enskilt slutade med 5 procents tillväxt och en förbättrad lönsamhet. Rörelsemarginalen steg till 5,5 procent från 5,3 för ett år sedan. Det är bland annat den växande försäljningen av mer lönsamma säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet som bidrar till det. Även hävstången från ökade volymer bidrog till marginallyftet.

Securitas delar in sin verksamhet i tre geografiska affärsområden: Security Services North America, Security Services Europe och Security Services Ibero-America vilket är Spanien och Portugal samt åtta länder i Latinamerika. Av de tre svarade North America i fjol för 47 procent av rörelseresulatet i koncernen och Europe för 42 procent. Ibero-America stord för resterande 11 procent.

Av de båda stora affärsområdena är det North America som noterat den starkaste underliggande tillväxten de senaste åren, drivet framför allt av en stark ekonomisk utveckling i USA. Trenden höll i sig under fjolåret och den organiska tillväxten noterades till 5 procent i fjärde kvartalet.

Den underliggande tillväxten fortsätter dock att vara svagare i Europa än i USA. Organiskt ökade försäljningen med 3 procent i fjärde kvartalet. Securitas har tidigare haft problem med snabbt ökande kostnader inom affärsområdet Europe. För att råda bot på detta lanserades i tredje kvartalet i fjol ett åtgärdsprogram. De första effekterna syns redan i fjärde kvartalet men merparten av effektivisieringarna kommer att märkas under 2019.

I bokslutsrapporten presenterade vd Magnus Ahlqvist två nya åtgärdsprogram. Syftet med det ena är att effektivisera verksamheten även inom affärsområdet North America. Det andra programmet är en genomgripande modernisering av koncernens globala it-plattform.

När programmet är genomfört, vilket väntas bli 2022, ska de årliga it-kostnaderna ha sänkts med 300 Mkr. Koncernen ska även då ha förmågan att utveckla och lansera digitala tjänster i stor skala. Med förbättrad effektivitet i såväl Europa som Nordamerika väntas också resurser frigöras för att öka investeringarna i nya tjänster.

Det Securitas framför allt siktar in sig på är utvecklingen av intelligenta tjänster baserade på insamling och bearbetning av stora mängder data från olika källor. Securitas har enorma mängder data om sina kunder men för att kunna bearbeta den och utveckla tjänster baserad på den måste verksamheten digitaliseras. Tanken är att exempelvis kunna skapa tjänster som bedömer risknivåer och förebygger brott och skador.

Arbetet med att ta fram den typen av produkter ingår som en del i Securitas långsiktiga affärsplan som är tänkt att efterträda den nuvarande, Vision 2020. Den siktade bland annat in sig på att bredda verksamheten till nya områden som brandskydd, riskhantering och trygghet. Målsättningen var stärkta marknadspositioner och förbättrad lönsamhet.

Sedan 2015 har dock Securitas haft svårt att nå sin målsättning om att öka vinst per aktie med 10 procent om året och rörelsemarginalen, ebita, har legat stadigt parkerad strax över 5 procent. Stigande lönekostnader för de cirka 345 000 anställda är en bidragande orsak.

2018 slutade med 9,7 procents vinsttillväxt men om vi blundar för vissa kostnader blev ökningen 16 procent. Marginalen låg fortsatt strax över 5 procent om vi exkluderar samma engångskostnader.

De analytiker som bevakar Securitas väntar sig inte någon snabb förbättring av rörelsemarginalen de närmaste åren. På översta raden väntas tillväxten bli 7 procent innevarande år och 4 procent året därpå. Med viss draghjälp från en sakta stigande rörelsemarginal och lägre finansnetto väntas vinsten per aktie öka 14 procent i år och med 9 procent år 2020.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 101 467 108 916 113 286
Rörelsemarg., % 4,4 5,0 5,2
Vinst/aktie, sek 8,26 9,42 10,25
Utdelning, sek 4,40 4,78 5,15
Källa: Factset      

 

Vinstestimaten ger p/e-tal på 15,4 respektive 14,1 för de närmaste åren. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 12,4 gånger innevarande års väntade rörelseresultat.

Utdelningen för 2018 föreslås bli 4,40 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på 3,0 procent. För de närmaste åren väntas direktavkastningar på 3,3 procent respektive 3,6 procent.

Securitas-aktien har inte haft någon lysande utveckling de senaste åren. Aktien har rört sig mellan 135 och 150 kronor redan i mitten av 2016. Andra halvan av 2018 blev svag för aktien, precis som för börsen i stort. Utvecklingen hittills i år har varit rätt avslagen och dagskursen ligger kring 145 kronor.

Vinstprognoserna har varit på uppåtgående i Securitas det senaste året. De tog dock ett kliv tillbaka efter bokslutsrapporten då nya omstruktureringskostnader och ett förlorat flygplatsuppdrag i Frankrike presenterades. Värderingen är trots det fortfarande i underkant av vad den varit de senaste åren.

Vi är som vanligt lite kluvna när det gäller Securitas-aktien. Aktien är inte precis någon raket och teknikskiftet har ännu inte gett något större avtryck i marginalerna. Efterfrågan är dock inte direkt avhängig av industrikonjunkturen vilket är ett tungt vägande plus i dagsläget. Om konjunkturen dämpas lite lagom i Europa framöver kan det tvärt om vara positivt då löneinflationen dämpas.

Därmed borde de mer lönsamma teknikbaserade tjänsterna kunna ge större avtryck på marginalerna. Försäljningen av säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet har som sagt vuxit sig relativt stor inom Securitas och den delen växer fortfarande snabbt.

Sammantaget tycker vi att Securitas-aktien är värd ett köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Securitas B Köp 145,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -