På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpsignaler i fastighetsaktier

Teknisk analys Två fastighetsaktier får köpsignaler i Investtechs tekniska analyser. Och det finns en aktie i den branschen som du måste se upp med.

Under måndagen steg Stockholmsbörsens OMXSPI-index svagt med 0.18 procent och har därmed stigit för sjätte dagen i rad. Index befinner sig nu mellan stödet vid 568 punkter och strax under motståndet vid 595 punkter. Ett starkt positivt momentum med 21-dagars RSI-värde på 71 ger indikation om optimism och kortsiktig styrka. Detta är positivt för indexet.

Investtechs hausseindex står i 63 på kort sikt och 47 på lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på kort sikt, medan det på lång sikt i första hand indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister.

Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 249 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 107. Köpandelen på månadsbasis är därmed 70 procent. På årsbasis är köpandelen mycket hög med 75 procent.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Fastighetsbolaget Klöverns preferensaktie har brutit upp ur en stigande trendkanal på medellång sikt. Det indikerar att köpintresset bland investerare ökar och att aktien därmed får en starkare stigningstakt. Det ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskning på brott upp ur stigande trendkanaler.

Aktiekursen har nu nått en all-time high notering på 336 kronor och detta signalerar en vidare uppgång på medellång sikt (1-6 månader). Aktien saknar motstånd och vid reaktion ned återfinns stöd vid cirka 334 kronor.

En starkt positiv volymbalans och ett starkt positivt kortsiktigt momentum med ett RSI-värde över 70 indikerar mer aggressiva köpare och en ökad positivism bland investerare och stärker trendbilden i aktien. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Fastighetsbolaget Balder har brutit upp ur en stigande trendkanal på medellång sikt. Det indikerar att köpintresset bland investerare ökar och att aktien därmed får en starkare stigningstakt. Det ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskning på brott upp ur stigande trendkanaler.

Aktien saknar motståndsnivåer på kort, medellång och lång sikt och närmaste stödnivå återfinns vid cirka 260 kronor på medellång sikt. En positiv volymbalans och ett positivt momentum indikerar positivism bland investerarna och stärker trendbilden i aktien. Balder förväntas presentera sin årsrapport den 27 februari vilket kan påverka den tekniska bilden. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Fastighetsbolaget Oscar Properties preferensaktie föll med över 20 procent den 18 februari när årsrapporten presenterades. Aktien bröt därmed ned ur en fallande trendkanalen på medellång sikt och har tidigare även gjort så på den långsiktiga grafen. Det indikerar att intresset bland investerarna är avtagande och investerare godtagit stadigt lägre priser för att komma ut ur aktien. Enligt Investtechs forskning på aktier som brutit ned ur fallande trendkanaler så indikeras en fortsatt svag kursutveckling i aktien.

Aktien har en starkt negativ volymbalans och ett starkt negativt momentum med ett svagt RSI-21 värde på bara 18 på medellång sikt. Detta bekräftar trendbilden och indikerar ökad pessimism bland investerarna och försvagar aktien ytterligare. På medellång sikt saknar aktien stöd och vid en rekyl upp möter aktien motstånd vid cirka 120 kronor. Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Trendbrott - i trendriktningen

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckligt tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du värdera att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtech har också undersökt vad som hänt efter att trenden brutits genom att analysera kursutvecklingen efter att aktier på de nordiska börserna brutit trendkanaler på medellångsiktig kursgraf. Resultaten visar bland annat att genomsnittsaktien som brutit upp en stigande trendkanal har fortsatt uppåt, och det i en högre takt än tidigare. Motsvarande har aktier som brutit ned från fallande trendkanaler presterat klart sämre än aktier inne i fallande trendkanaler.

Diagrammet visar att aktier med som brutit upp från stigande trendkanaler (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier som brutit ned från fallande trendkanaler (rött diagram) tenderat att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -