Inflationen en chock för Riksbanken

Makrokommentar Den svenska kronan får rejält med stryk efter att inflationen sjunkit ner till 2,0 procent under januari. Ett klart lägre utfall än både Riksbank och marknad räknat med och någon räntehöjning under 2019 lär inte bli aktuell.

Den svenska inflationstakten, mätt som KPIF (KPI med fast ränta), sjönk till 2,0 procent i januari. Det var klart lägre än Riksbanken prognos om ett inflationsutfall på 2,4 procent och även lägre än analytikernas förväntningar på 2,3 procent.

Lägger man till ränteförändringar så sjönk inflationstakten, och mäter inflationstakten enligt KPI, sjönk inflationstakten, till 1,9 procent.

Skalar man dessutom bort de volatila energipriserna från KPIF så sjunker inflationstakten till 1,4 procent. Det här måttet är kanske det mest rättvisande på det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi.

Nu är visserligen januari vanligtvis en knepig inflationsmånad med ändrade vikter i den varukorg enligt vilken man mäter inflationen, förändringar i många administrativt satta priser och stora reor. Men utfallet måste ända ha kommit som något av en mindre chock för Riksbanken. Så stora avvikelser från deras inflationsprognoser som 0,4 procentenheter är ändå ganska ovanliga.

Dessutom pekar Riksbankens egna inflationsprognoser på att den svenska inflationstakten ska mattas av en bit in på 2019 och åter halka ner under inflationsmålet på 2,0 procent. Prognosfelet från januari riskerar dessutom att följa med in på året och skulle vi räkna in hela prognosfelet riskerar KPIF-inflationen att sjunka ner mot 1,1 procent framåt sensommaren.

Inte att förvåna så tar valuta- och räntehandlarna ut ganska rejäla svängar efter att inflationssiffrorna för januari publicerats. Inte minst mot bakgrund av att de flesta nog räknar med att Riksbankens prognos om en räntehöjning under senare delen av 2019 nu flugit sin kos. Något som vi på Placera redan tidigare räknat med.

Den svenska kronan har, kort efter publiceringen, tappat 11 öre mot euron och 9 öre mot dollarn och handlas nu kring 10,59 respektive 9,34 kronor. Räntorna har sjunkit på alla löptider och exempelvis ligger 5-årsräntan nu på -0,12 procent.

Tilläggas kan att SCB samtidigt publicerade siffror som visade att bostadsbyggandet sjönk med 16 procent 2018 jämfört med 2017. Vilket ytterligare lär spä på oron kring svensk ekonomi och försvåra för Riksbanken att gå vidare med sina planerade räntehöjningar.

Det bittraste i den här kalken är ändå att Sverige ser ut att gå in i en betydligt mattare konjunktur samtidigt som Riksbanken styrränta i utgångsläget ligger på extremlåga -0,25 procent. Inget särskilt gott betyg till Riksbanken som egentligen haft gott om tid att närma sig en mer normal penningpolitik.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -