Senare uttag för tjänstepension?

Privatekonomi Pensionsåldern i Sverige inte längre lika flexibel som tidigare och nu kan även åldersgränsen för tidigaste uttag från tjänstepensionen bli högre.

Sveriges beslutsfattare vill få oss att arbeta allt högre upp i åldrarna. Det ska bland annat ske genom att successivt höja den lägsta åldern för uttag av den allmänna pensionen, som består av inkomstpension och premiepension, och angränsande system som a-kassa, sjukpenning och sjukersättning.

I samband med detta är sannolikheten stor att även åldersgränserna för tjänstepensionerna höjs från nuvarande 55 år.

”Tjänstepensionerna och den allmänna pensionen måste fungera bra tillsammans. Parterna har dessutom sagt att de är beredda att se till att tjänstepensionerna klickar i på ett bra sätt när åldersgränserna ändras i den allmänna pensionen”, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, till Placera.

Annika Strandhäll

”Att se över bland annat 55-årsgränsen finns därför med i pensionsöverenskommelsen från 2017. Men det är klart att det måste göras i dialog med parterna”, tillägger hon.

Avtalsparterna är tydliga med att politikerna inte ska lägga sig i hur tjänstepensionerna utformas eftersom de är en del av lönebildningen. Därför är det dock inte särskilt troligt att åldersgränsen höjs i samma takt som inom den allmänna pensionen.

”Rimligen vill avtalsparterna behålla ett stort inslag av individuell valfrihet och inte ändra alltför mycket”, säger Staffan Ström, pensionsekonom Alecta.

Staffan Ström

Då kan du ta ut din allmänna pension

Dagens 35-åringar blir den första åldersgruppen som, enligt preliminära beräkningar, kommer att behöva arbeta tills de är 70 år för att pensionen ska räcka under hela pensionärslivet.

Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar kommer dagens 35-åringar att leva i genomsnitt, 88 år. Därför kommer de som är runt 35 år idag, inte att få nalla av sina intjänade pensionspengar förrän tidigast vid 66 år, eftersom de kommer att hinna vara pensionärer i fler år än den som föddes 1930 och gick i pension vid 65.

I framtiden spelar det alltså ingen roll om vi kan tänka oss att leva lite fattigare på äldre dar, för att i gengäld kunna gå i pension tidigare, vi kommer ändå inte att kunna ta ut vår allmänna pension tidigare än vid 70, givet att medellivslängsökningen sker i den takt som förutspås.

Källa: SCB och regeringen

Det kan jämföras med hur det ser ut idag då det går att påbörja utbetalningen vid 61 år. Redan nästa år höjs gränsen för när vi kan börja plocka ut vår allmänna pension, från 61 år till 62 år.

Du som är född 1959 snubblar alltså på målsnöret om du tänkt ta ut din pension nästa år. Sedan sker höjningar löpande utifrån medellivslängden vilket kallas riktåldern.

Om du vill kunna gå i tidig pension i framtiden måste du alltså kunna klara dig på din tjänstepension, och om det finns, privat sparande eller andra investeringar.

Majoriteten av alla löntagare har en tjänstepension genom sin arbetsgivare. Det är pengar som kan börja plockas ut betydligt tidigare, redan vid 55 år som reglerna ser ut idag, med undantag PA16 (statligt anställda) där tidigaste uttaget är från 61 år.

Men nu när åldersgränsen för den allmänna pensionen höjs, är det alltså stor risk att politikerna kommer att pressa avtalsparterna att höja åldersgränserna även i tjänstepensionsavtalen och då blir det ännu tuffare att kunna gå i pension tidigt.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -