Placera spetsar med Sverigefond

Fondanalys Placera har gjort en djupdykning bland Sverigefonder, kanske den tuffaste fondklassen i Sverige. Vi har plockat fram en spetsfond med större möjligheter.

Enligt fonddatabolaget Morningstar består fondkategorin Sverigefonder av närmare 100 fonder med minst 5 års kurshistorik.

Tio av fonderna har fem stjärnor och hela 17 stycken är belönade med fyra stjärnor i total rating.

Men framförallt är det i huvudsak aktivt förvaltade fonder vi hittar bland de högpresterande fonderna. Som lyckats klå index och i vissa fall med hästlängder.

Att indexfonderna mer eller mindre lyser med sin frånvaro är naturligt då de replikerar index, minus förvaltningskostnader. Det är en ekvation som per definition ger en lite mindre avkastning än index över tid.

Det är alltså ett erbjudande av bra, välskötta aktivt förvaltade fonder för den som vill hitta sin Sverigefondsvinnare bland de fonder som har belönats med de två högsta ratingarna enligt Morningstar.

Jag fastnar för Spetsfonden Lannebo Sverige Plus. Jag träffade förvaltarna i december när fonden fyllde 10 år. Då stod det klart för mig att det är en fond som skiljer sig ganska mycket från övriga fonder i fondkategorin.

Fondens fokus ligger på den svenska aktiemarknaden. Men det finns två faktorer som skiljer den från en vanlig Sverigefond. Fonden får investera upp till tio procent utanför Sverige. Och inte minst så kan fonden blanka aktier som man tycker är övervärderade. Helt enkelt är det en Sverigefond med större möjligheter.

För den som söker en Sverigefond för en långsiktig investering är det ett mycket intressant val.

Spetsfonden Lannebo Sverige Plus har förvaltats aktivt av Martin Wallin sedan starten i februari 2011. Till sin hjälp har han Robin Nestor som anslöt hösten 2017. De förvaltar även systerfonden Lannebo Sverige. Grundstrategin är densamma för båda fonderna. Båda fonderna har en snarlik risknivå men Plusfonden adderar på blankningsmöjligheten och har över tid skapat en betydande avkastning.

Martin Wallin och Robin Nestor

Tidigare gick den här typen av fond under benämningen 130/30-fond. För att belysa att de kan blanka 30 procent och samtidigt köpa mer aktier för de blankade kapitalet för att nå 130 procent långa positioner.

Förvaltarna investerar i både värde- och tillväxtbolag, i huvudsak bara i bolag som de har stor kännedom om och där de kan ha en egen uppfattning om bolagets långsiktiga värde. Bolagen ska ha en hållbar affärsmodell med tydliga faktorer som driver vinsten och är värdeskapande. De är försiktiga med bolag som har en hög värdering.

Huvuddelen av investeringarna sker i bolag med en stark balansräkning, goda kassaflöden som oftast har marknadsledande positioner. Förvaltarna är inte rädda för att investera i bolag som inte är särskilt heta och populära.  Och man investerar även i en del omstruktureringsbolag, vilket fondens Ericssoninnehav kan klassas som.

Investeringsprocessen mynnar ut i en koncentrerad fond med mellan 25 till 35 bolag. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, omsättningshastigheten är låg. Av fondens tio största innehav har sex av dem varit med i fonden i mer än tre år. Volvo-aktien har varit med sedan fondens start, men med olika storlek på positionen.

Vanligtvis har fonden mellan tre till fem blankningspositioner. Blankningar sker i bolag som generellt befinner sig i en period av hög intjäning där bolagets normaliserade vinster är under nuvarande nivå samtidigt som aktien värderats upp och handlas på historiskt höga nivåer.

De fem största bolagen väger 28 procent av fondens värde. Det enskilt största innehavet är Hennes & Mauritz på 7,5 procent, som varit med i fonden sedan slutet på 2014. Fonden har en tydlig lutning mot storbolag som utgör drygt två tredjedelar av fondens värde.

Den aktiva förvaltningen och avvikelse från index och kategorisnittet är tydligt. Största sektor är industriaktier med 28 procent, vilket är en undervikt mot index. Finanssektor är näst störst med 19 procent vilket också är undervikt mot index.

Förvaltarna har de tre senaste åren uppvisat den klart högsta avkastningen i kategori snittet för Sverigefonder. Fonden har avkastat hela 12,8 procents i årsavkastning de tre senaste åren, jämfört med kategorisnittet på 8,8 procent.

Samtidigt har de lyckat att under varje enskilt år de tre senaste åren ha en bättre avkastning än både kategorisnittet och index. Även på en längre tidsperiod som 5 och 10 år så placerar sig fonden i den absoluta toppen i fondkategorin Sverigefonder. En riktigt bra prestation.

Den årliga förvaltningsavgiften är på 1,0 procent, och där tillkommer en rörlig avgift på 20 procent av överavkastningen för fondens så kallade avkastningströskel som är SIX Portfolio Return Index. En prismodell som jag gillar. Då man endast får extra betalt när man klår marknaden och verkligen levererar ett extra värde.

Den totala avgiften för 2017 landade på 1,04 procent, vilket är marginellt högre än kategorisnittets 1 procent. Ett år då man avkastat lite mer än index.

Fonden har total fem stjärnor hos Morningstar. Fonden förvaltar idag 6,5 miljarder kronor, vilket borde vara mer med tanke på prestationen. Placera tycker att spetsfonden Lannebo Sverige Plus är köpvärd.

Placera ser spetsfonden Lannebo Sverige Plus som utmärkt krydda för den som söker en långsiktig Sverigefondsinvestering.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lannebo Sverige Plus Köp 49,83 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -