Kan börsglädjen hålla i sig?

Makrokommentar Börsoptimismen fortsätter att spira, bland annat på förhoppningar om att handelsförhandlingarna mellan Kina och USA ska gå i lås. Veckans preliminära inköpschefsindex för februari blir viktiga för börshumöret framöver.

Ingenting tycks bita på det goda börshumöret i inledningen av 2019 och den svenska börsen steg med hela 3,4 procent under veckan som gick. Därmed placerar sig den svenska börsen bland topparna i mer utvecklade ekonomier under februari. Den amerikanska börsen steg i förra veckan med 2,5 procent.

Stigande optimism kring handelsförhandlingarna mellan Kina och USA är en viktig drivkraft för börsen. Nu närmar sig visserligen deadline för ”vapenvilan” men Donald Trump har uttryckt att USA och Kina ”är mycket närmare ett avtal än någonsin tidigare” samt sagt sig vara beredd att skjuta fram slutdatum för förhandlingarna ytterligare, om så skulle krävas. Frågan är dock hur länge marknaden kan suga på den karamellen utan att få se substantiella resultat.

Oljeprisuppgången tog förnyad fart när Saudiarabien öppnade upp för nya produktionsneddragningar. Berntoljan handlas nu kring 66,50 dollar per fat.

I veckan som kommer är den svenska höjdpunkten tisdagens inflationssiffror för januari. Inflationen väntas ha tickat upp något och med ganska bred marginal ligga över Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Möjligen skulle ett högt utfall kunna ge den svenska kronan lite nödvändigt stöd då den åter tappat efter en temporär uppgång i samband med Riksbankens räntebesked.

Annars är det främst torsdagens ström av preliminära inköpschefsindex för februari som ligger i fokus. Den snabba börsuppgången står i skarp kontrats mot de svaga konjunktursignaler, exklusive USA, som inlett 2019. Nu hoppas marknaden på att den negativa trenden för inköpschefsindex ska brytas, vilket säkert skulle tas emot med en hög grad av lättnad. Men risken finns förstås för att den negativa trenden fortsätter.

Både Federal Reserve (onsdag) och Riksbanken (fredag) publicerar sina penningpolitiska protokoll från de senaste räntemötena.  Några större överraskningar väntas inte i samband med publiceringarna. Ränteförväntningarna på Federal Reserve är dessutom i princip så nedpressade de kan bli i förhållande till konjunkturläget.

Måndag

I princip tomt på makroagendan och USA håller stängt för Presidents Day.

 

Tisdag

Den svenska inflationen väntas ha tickat uppåt i januari och ligga en bit över Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent (KPIF).  Lite osäkert kring bedömningarna och det finns viss potential för ett lägre utfall. Högt utfall kan ge kronan en nödvändig knuff uppåt. ZEW-index från Tyskland väntas visa på svaga framtidsförväntningar hos investerare och institutionella investerare.

 

Onsdag

Riksbanken har lagt stort fokus på inflationsförväntningarna som legat nära inflationsmålet, vilket bidrar till att banken håller fast vid en räntehöjning senare under 2019. Så eventuella nedgångar i inflationsförväntningarna försvårar för banken. Den amerikanska centralbanken publicerar det penningpolitiska protokollet från det senaste penningpolitiska mötet. På marknaden har man tydligt tagit fast på bankens mjuka besked så frågan är om det finns någon överraskningspotential i protokollet.

 

Torsdag

Det här tror vi blir en viktig dag för börshumöret. Börserna har rusat i inledningen av året trots dystra, globala konjunktursignaler. Nu hoppas vi, och analytikerna, på en stabilisering av inköpschefsindexen och hoppas det räcker för att hålla placerarna på bra humör. Svaga inköpschefsindex, framför allt för EMU-området, riskerar i sin tur att ge negativa effekter på börshumöret.

 

Fredag

Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll men vi räknar inte med några större nyheter i en direktion som verkar vara samstämmig nu när Per Jansson var borta. Inflationen i EMU-området fortsätter att vara låg och en räntehöjning från ECB ter sig allt mer fjärran. IFO-index från Tyskland blir en viktig temperaturmätare på konjunkturen, då den bygger på ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindex.     

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -