Blankningsförbud i finansaktie

Börs Tyska finansinspektionen (BaFin) förbjuder med omedelbart verkan blankning i tyska DAX-bolaget Wirecard. Det har inte hänt sedan finanskrisen för tio år sedan. Anledningen är den senaste tidens kraftiga kursturbulens.

Nya blankningspositioner får inte tas i betaltjänstspecialisten och redan existerande blankningspositioner får inte utökas meddelade myndigheten i Bonn under måndagsmorgonen. 

Det är första gången sedan finanskrisen 2008 som BaFin förbjuder blankning i enskilda aktier.

Blankningsförbudet i aktien gäller fram till och med den 18 april. BaFin motiverar blankningsförbudet med att raset i Wirecards aktiekurs under de senaste veckorna är ett allvarligt hot mot marknadsförtroendet för Tyskland.

Under måndagen kom också nyheten att statsåklagaren i München inleder en förundersökning om marknadsmanipulation av journalisten på Financial Times som skrivit artiklarna om Wirecard.

Efter nyheterna stiger Wirecardaktien med drygt 10 procent på Frankfurtbörsen.

Under de senaste veckorna har Wirecards aktie varit rejält volatil. Den kraftiga volatiliteten började när Financial Times (FT) den 30 januari publicerade en artikel som påstod att bolagets Singaporeverksamhet kan ha fuskat med siffrorna. Wirecard har ett flertal gånger kraftigt bestridit uppgifterna i tidningsartikeln.

Sammanlagt har FT publicerat tre artiklar på samma tema. Vid varje publicering har Wirecardaktien fallit.

Sin hittills lägsta nivå nådde aktien fredagen den 8 februari när polisen i Singapore en undersökning av Wirecards lokalkontor. Wirecard har sagt att man fullt ut kommer att samarbeta med polisen.

Det har heller i princip inte framkommit några nya fakta sedan FT:s första artikel.

Företaget förnekar att det skulle finnas några oegentligheter och menar att det förmodligen rör sig om någon eller några som vill tjäna pengar på en fallande aktiekurs.

Samtidigt pågår en internutredning från företagets sida om det hänt något brottsligt på kontoret i Singapore. Denna har bolaget lovat att släppa så fort den kommer inom de närmsta veckorna.

2016 publicerade Financial Times kritiska artiklar där bolaget bland annat anklagades för att ha tvättat pengar. Dessa uppgifter har inte visat sig stämma.

”2008 och 2016 var Wirecardaktien utsatt för så kallade ”Short-Attacker”. Short-Attackerna följdes av och gynnades av negativ rapportering i medierna”, skriver BaFin bland annat i dagens motivering.

I förra veckan publicerade tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) uppgifterna om att åtminstone en av blankarna i förväg kände till att FT skulle publicera en negativ artikel om Wirecard.

Det pågår redan en utredning av statsåklagaren i München tillsammans med BaFin om marknadsmanipulation. Steget att förbjuda blankning idag i aktien visar att det kan ligga sanning i uppgifterna.

Den största offentliga blankaren i Wirecardaktien är amerikanska Slate Path Capital som har blankat 1,5 procent av kapitalet i Wirecard. Näst största är Odey Asset Management med 0,77 procent av aktierna, enligt tyska Bundesanzeiger.

Totalt är dock drygt 8 procent av Wirecardsaktier blankade. Det är en ovanligt hög siffra för att vara ett DAX-bolag.

Wirecard värderas till 12 miljarder euro. Aktien handlas till kursen 110 euro. De 27 analytiker som bevakar aktien har i stort sett inte ändrat sina riktkurser efter rapporteringen från Financial Times. Den genomsnittliga riktkursen ligger kvar runt 200 euro, enligt Marketsceener.

Münchenbaserade Wirecard är en av världens snabbast växande företag inom digitala betalningslösningar. Bolaget har funnits i 16 år och har drygt 4500 anställda.

2018 gjorde Wirecard inte mindre än tre omvända vinstvarningar. I november blev bolaget en del av indexet för Tysklands största och mest omsatta bolag DAX30.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -