Här finns månadens vinnarfonder

Utblick Den senaste månaden har de globala börserna fortsatt sin uppgångstrend som startade i mellandagarna. Investerarna fortsätter att gilla stora delar av tillväxtmarknaderna och höstens utbombade teknikfonder. Det visar Placeras senaste lista över vinnarfonder.

Det är få marknader och fonder som är på minus den senaste månaden. Och särskilt tydligt är det när vi räknar om utländska tillgångar till kronor. Det får en betydande effekt då den amerikanska dollarn ökat med knappt 4 procent i värde den senaste månaden. Euron har inte mäktat med en lika stark uppgång utan den stannar på mer modesta 2 procent.

Mätt i kronor placerar sig faktiskt de amerikanska börserna i topp med en nästan 10 procentig uppgång. Det är tydligt att uppgången är driven av teknikaktier. Teknikbolagsindex har en månadsuppgång på knappt 13 procent. Vi veta att USA väger mycket i globalt aktieindex, närmare 60 procent. Det är en av faktorerna som gör att globalaktieindex har en avkastning på närmare 9 procent.

De asiatiska börserna främst med de kinesiska och den nära lierade Hongkong-börsen har gått starkt i spåren på förnyat hopp om en lösning på handelskonflikten mellan USA och Kina.

Stockholmsbörsen placerar sig i topp för månaden före de stora kontinentaleuropeiska börserna. En region som har svalnat lite är Latinamerika. Det var en riktig smekmånad när Bolsonaro över som Brasiliens president vid årsskiftet. Som gav tydliga uppgångar både för börsen och valutan. Uppgången har lugnat ner sig den senaste månaden. Och Mexico-börsen hör till en av de få som backat under månaden.

Placera har listat vinnar- och förlorar fonder ur Avanzas fondutbud. Det skiljer nästa 27 procent enheter mellan bästa och sämsta fonden, vilket är väldigt mycket.

Vinnarfonder 1 mån. % i år % 1 år % 3 år %
Turkisfund Equities A 22,6 19,5 -28,5 -15,1
Parvest Equity Turkey C C 18,2 16,7 -24,7 -10,7
HSBC GIF Turkey Equity AC 17,1 14,4 -19,1 9,6
UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P  17,0 23,9 28,1 81,7
Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD  16,8 23,9 22,1 108,3
Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD 15,9 22,2 1,4 82,8
Allianz Artificial Intelligence AT EUR  15,9 24,8 27,4 -
JPM China A (dist) USD 15,7 20,1 0,2 83,5
Allianz All China Equity AT USD 15,6 20,1 -4,0 -
BGF Next Generation Technology A2 15,0 23,4 - -
Källa: Morningstar & Avanza 14 februari 2019        


Det är tillväxtmarknadstungt på vinnarlistan. Vilket inte är så överraskande. I den senaste amerikanska storbankens Bofa Merrill Lynchs globala investeraenkät var det tydligt att stora delar av kapitalet letar sig till tillväxmarknadsinvesteringar.

Det är faktiskt tre Turkietfonder som har haft högst avkastning under månaden. Morningstars kategorisnitt har avkastat hela 19,3 procent. Det är värt att komma ihåg att Turkiets aktiemarknad är väldigt volatil med stora svängningar mellan enskilda månader.

Det finns flera förklaringar till den starka månadsavkastningen. Turkiska tillgångar har också gynnats av förbättrade relationer med USA. De globala investerarna letar sig till tillväxtmarknadsinvesteringar igen efter ett svagt fjolår för den typen av investeringar. Turkiet hör också till en av de sämsta presterade marknaderna under fjolåret.

Den turkiska liran har fortsatt att utvecklas stark efter centralbankens senaste räntehöjning i mitten på december. Och marknaden tror på ytterligare räntehöjningar då inflationen här hög.

Turkisfund Equities A har stigit hela 22,5 procent under månaden och högst avkastning av turkietfonderna. Enligt Morningstar är den genomsnittliga avkastningen för Turkiet fonder 16,8 procent. Men det är en liten fondkategori med bara fyra fonder. Turkiska liran har stärkts med 7 procent mot den svenska kronan den senaste månaden, vilket betyder att underliggande börsutveckling i lokalvaluta är runt 10 procent.

De bästa bidragsgivare i Turkisfund Equities A är två  turkiska telekombolag. Turk Telekomunikasyon har stigit närmare 40 procent i år. Men aktien väger bara 0,35 procent i fonden. Största bidagdsgivare är fondens tredje största bolag Turkcell som haft en stark avkastning i år med 21 procent, Turkcell väger hela 7,8 procent.

Vi hittar även tre Kinafonder på topplistan. De är aktivt förvaltade och alla tre har klått kategorisnittet Kinafonder hos Morningstar som avkastat drygt 12 procent den senaste månaden.

Bakom det nyvaknade intresset för Kinafonder och även Hongkong-börsen finns det flera faktorer. Kinafonder hade ett blytungt fjolår med stora nedgångar, vilket skapat en historiskt låg värdering av de kinesiska börserna. Den amerikanska centralbanken FED:s ändrade räntepolicy har stärkt riskviljan betydligt hos investerarna.

Den kinesiska centralbanken har ökat likviditeten i den kinesiska ekonomin genom att sänka bankernas reservkrav. Marknadens aktörer tror att de kommer mera stimulanser för den kinesiska ekonomin som under det fjärdekvartalet växte med den lägsta tillväxttakten sedan 2009. De första bör komma i mars då det är den årliga folkkongressen. I oktober firar kommunistpartier 70-år, vilket bör skapa ytterligare stimulanser så allt ser så bra ut som möjligt.

Bäst månad bland Kinafonderna har JP Morgan China haft med en avkastning på knappt 16 procent. Flera av bolagets största innehav har avkastat runt 15 till 17 procent. Den kinesiska försäkringsjätten Pin An har stigit 16 procent i svenska kronor även fondens största innehav internetgiganten Alibaba har en 15 procentig avkastning under månaden.

En amerikansk fond med fokus på medelstora bolag hittar vi även på vinnarlistan förutom tre olika typer av teknikbolagsfonder. Flödena till teknikaktier har vänte helt i januari, efter det fjärde kvartalets stora nedgång för teknikbolagen. Man nådde i slutet på december den lägsta övervikten i teknikaktier hos de globala investerarna sedan i början på 2009.

Teknikbolagen har levererat de starkaste rapporterna av alla sektorer i USA under det fjärdekvartalets rapportperiod, vilket sannolikt ökat investerarnas intresse för teknikaktier. Men allt är inte positivt, amerikanska teknikbolag med stor Kinaexponering som exempelvis Apple har det signalerats svagare prognoser.

Threadneedle Global Tech AU USD har haft starkast avkastning med nästan 17 procent. Fondens två största innehav är inom halvledarindustrin. Klart bäst bidrag har fonden fått från LAM Research som avkastat hela 30 procent som väger knappt 8 procent.

Förlorarfonder 1 mån. % i år % 1 år % 3 år %
Jupiter India Select L USD A Inc -4,3 -5,5 -18,2 29,1
MS INVF Indian Equity A -3,8 -6,4 -15,6 29,9
Fidelity France A-Dis-EUR -3,0 3,4 -20,5 8,1
SEF LHV Persian Gulf Fund -1,5 1,1 -4,7 15,4
Nordea Indienfond -1,0 -2,5 -6,2 53,3
Aktiv Europa  -0,4 4,5 -0,2 28,9
JPM India A (dist) USD -0,3 -2,2 -4,3 35,4
HSBC GIF Indian Equity AC -0,1 -0,1 -5,4 57,4
Franklin India A(acc)USD 0,0 -1,3 -4,7 42,6
BMO LGM Greater India W USD Acc 0,2 -0,4 - -
Källa: Morningstar & Avanza 14 februari 2019        

 

Förlorarlistan består nästan uteslutande av Indienfonder. Men det är värt att notera att bara åtta fonder har minusavkastning på förlorarlista, vilket inte har hänt tidigare. Och den sämsta fonden har vara backat fyra procent.

Det är andra månaden i rad vi hittar Indienfonderna bland de största förlorarna. Det finns flera faktorer till investerarnas njugga intresse för Indien. Om Kinesiska aktier är mycket lågt värderade så är Indiskabörsen historisk högt värderad. Den senaste rapportperioden i Indien var svagare än vad marknaden hade förväntat sig, vilket minskat börshumöret.

Sannolikt har många Asienfondförvaltare fortsatt att undervikta Indien samtidigt som man ökar andelen kinesiska innehav i sina fonder. Ett mönster vi även såg under inledningen på året.

Senast jag pratade med Carnegies Indienförvaltare Gunnar Påhlson. Då sa han att han tror att investerarna kommer att vara avvaktande till indiska investeringar fram till det indiska valet i april.

Den indiska centralbanken sänkte överraskande räntan i början på februari. Vilket inte uppskattade av marknaden, då man tror att det är mer eller mindre var framtvingat av den sittande premiärministern Narendra Modi inför valet.

Precis sådant oförutsätt agerande som finansmarknaden inte uppskattar. Samtidigt som Modis parti BJP fortsätter att tappa stöd. Frågan är om Narendra Modi och hans BJP-parti ska få förnyat förtroende och styra landet i fem år till. Eller om det blir som inför valet 2004 då familjen Ghandis Kongressparti vann.

Det ser ut som vi får sannolikt räkna med fortsatt svaga Indienfonder ett tag till.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -