Fingerprint: Minus 25,5 miljoner kronor

Q4 Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, redovisar ett rörelseresultat om -25,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018 (-40,6).

Genomsnittet av tre analytikers prognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, låg på ett rörelseresultat på 6,8 miljoner kronor.

Intäkterna uppgick till 424 miljoner kronor (615). Här var snittestimatet 380 miljoner kronor.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -26,1 miljoner kronor (-1,7).

Ingen utdelning föreslås för 2018.

Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson förväntar sig att läget på den globala mobilmarknaden kommer att vara fortsatt utmanande och påpekar att det kommer att påverka Fingerprints omsättningsutvecklingunder det första kvartalet 2019.

Det skriver han i bokslutsrapporten och påminner om att första kvartalet i regel också är ett säsongsmässigt svagt kvartal.

"Flera globala mobiltillverkare har nyligen flaggat för försämrat finansiellt resultat till följd av marknadsläget. En viktig faktor bakom den negativa utvecklingen är att konsumenter byter ut sina enheter mindre ofta än tidigare", skriver Christian Fredrikson.

 Fingerprint Cards implementering av det kostnadsbesparingsprogram som bolaget lanserade i juni 2018har genomförts enligt plan.

"Givet den marginalpress som råder i vår branschkommer Fingerprint även fortsättningsvis att ha ett stort fokus på kostnadseffektivitet och kassaflöde", skriver vd Christian Fredrikson i bokslutsrapporten.

För det fjärde kvartalet rapporterade Fingerprint en omsättning som ligger marginellt under siffran för det tredje kvartalet. Sedan början av 2018 har Fingerprint i stort lyckats försvara sin marknadsandel, heter det i rapporten.

Som tidigare kommunicerats, avser Fingerprint att under 2019 lansera en in-displayprodukt som bygger på bolagets optiska sensorteknologi.

"Projektet löper enligt plan, och i början av 2019 genomförde vi prototypdemonstrationer för kunder", skriver Christian Fredrikson.

Fingerprint är också "väl positionerat" för att ta en betydande andel av nya, framväxande globala marknader för biometriska lösningar, inte minst biometriskasmarta kort.

Enligt Fingerprint har bolagets biometriska sensorer används i samtliga sjutton tester av kontaktlösa betalkort som hittills har offentliggjorts.

"Antalet marknadstester ser ut att öka kraftigt under 2019 då ett antal kortvarumärken står i begrepp att etablera specifikationer och standarder för biometriska betalkort. Nästa steg i denna process är en certifiering av fastställda standarder", skriver Fingerprintchefen.

Under 2018 uppnådde Fingerprint sitt mål om att generera 10 procent av sin omsättning utanför kapacitiva sensorer för smartphones. Fingerprint räknar med att få se en fortsatt snabb tillväxt inom lås och passersystem samt inom Fintech, det vill säga finansiella tjänster baserade på nya teknologiskainnovationer.

 Introduktionen av den senaste generationens fingeravtryckssensor hos Fingerprint Cards kunder pågår.

Det skriver bolaget i rapporten för det fjärde kvartalet.

"Denna sensor har en lägre produktionskostnad relativt den tidigare sensorgenerationen, men med fortsatt hög biometrisk prestanda. Fingerprints bedömer att den positiva lönsamhetseffekten av generationsbytet kommer att realiseras till fullo under det första halvåret 2019", skriver bolaget i rapporten.

Bolaget skriver i rapporten att FPC1511, den fjärde generationens kapacitiva sensor, hade "god volymutveckling" i det fjärde kvartalet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -