Dippköparna drog vinstlotten

Utblick Från årsskiftet tangerar börsuppgången i Stockholm 13 procent - en resa av historiska proportioner. Återigen har dippköparna dragit vinstlotten. I alla fall kortsiktigt.

De som köpte aktier vid årets ingång gav sig ut i en vinterstorm. Modet belönades och vinden föll dem rätt i ryggen.

Men den makroekonomiska barometern varnar fortfarande om lågtryck och farhågorna som sänkte börsen i december är lika närvarande nu som då. USA-börserna är högt värderad, Europas ekonomier saktar in och Kina bromsar trots nya stimulanser.

Den främsta skillnaden är att Federal Reserv mjuknat kring framtida räntehöjningar. USA antas senarelägga tullarna mot Kina. Och sen var bolagsrapporterna från fjärde kvartalet inte så illa som befarat.

Det finns forskning som menar att den som missar de tio största uppdagarna under ett börsår går miste upp till hälften av totalavkastningen i ett tidsperspektiv upp till 24 månader. Efter att börsen stigit mer på 45 dagar än under ett bra börsår så känns det smärtsamt sant.

Slutsatsen är dock rätt enkelspårig. Titta på en femårsgraf för Storbolagsindex – börskurvan saknar positiv riktning. Index böljar upp och ned i årslånga svall. På indexnivå har aktieköp mellan maj 2017 och mitt på oktober 2018 fortfarande inte givit någon positiv avkastning.

Resultaten beror alltså helt på mätperioden, aktievikten och tidpunkterna för dina köp- och säljbeslut. Ändå är argumentationen som mest populär bland investerare som anammat en köp och behåll-mentalitet.

För att på riktigt dra nytta av aktiemarknadens djupa dippar och snabba uppställ behövs tort krut vid sidlinjen inför en nedgång. Det talar för att en mer aktiv allokering måste användas, i alla fall på indexnivå.

Värdet av att stå utanför börsen de tio sämsta dagarna varje år talas det mer sällan om. Antagligen för att det är betydligt lättare att köpa aktier och blunda än att laborera med börsexponeringen månad för månad.

Hur som helst, börsåret är långt och det finns gott om tid att göra sunda investeringar i enskilda bolag under 2019, oavsett om index står högt eller lågt för stunden.

Att missa den sista uppgången i slutet på en tjurmarknad, eller den första vändning i slutet på en björnmarknad tror jag inte alls är så farligt, i alla fall inte riskjusterat och långsiktigt. Paniksälj och -köp skapar bara onödigt magknip.

Nu har merparten av storbolagen lämna sina rapporter. Med färsk information på bordet kan nya investeringsbeslut fattas inför våren. Vår nästa översyn av listan - Placeras köpvärda aktier – sker i månadsskiftet februari/mars. Med tanke på hur snabbt börsen svänger kan mycket hinna hända till dess att det blir dags för detta.

Jag har gjort ett urval av bolag från OMXS30 där investmentbolagen sorterats bort. Ungefär hälften av dessa bolag har överraskat positivt mot estimatet för vinsten per aktie i fjärde kvartalet.

Men genomgående märks en oro för konjunkturen hos bolagen och bland analytikerna som följer dem. Efter rapporterna har fler nedjusteringar av vinstprognoserna för helåret 2019 skett.

Ser vi till kursutvecklingen är det bara Telia i urvalet som backat kursmässigt sedan årsskiftet. Störst har uppgångarna varit i Getinge, Electrolux, Boliden och Atlas Copco. Främst handlar det om lättnadsrallyn.

Låt oss titta närmare på bolagen på Placeras lista över köpvärda aktier. Kursrörelserna var vida kring Lifcos kvartalsrapport. Den organiska tillväxten var 10 procent i fjärdekvartalet och ebitda-resultatet ökade med 31 procent i årstakt. På årsbasis innebär det en ebitda-marginal, innan förvärv, kring 19 procent.

Resultaten togs emot med öppna armar och aktien rusade på börsen. Dagen efter fick vd:n Fredrik Karlsson sparken efter ett gräl med storägaren och styrelseordförande Carl Bennet. Då föll aktien.

Samma dag som det bistra beskedet visade sig att sparkade Fredrik Karlsson köpt ytterligare 15 000 andelar i bolaget och ganska snart återhämtade sig förtroendet på aktiemarknaden.

Lifcos affärsmodell står och faller inte med en person och jag tar omställningen med ro. Ny på vd-posten blir tidigare vice vd:n Per Waldermarson.

Högt värderade Hexagons kom in med en rapport i princip i linje med analytikernas förväntningar, vilket räckte för att ge aktien en snabb skjuts uppåt.

Under fredagen visade Placera-favoriten Nibe vart skåpet ska stå. Omsättningsmålet 20 miljarder har slagits i förtid och med god marginal redan under 2019. Omsättningstillväxten uppgick till 19 procent och lönsamheten i rörelsen steg marginellt.

Utdelningen är inte huvudnumret i Nibe men höjningen från 1,05 per aktie till förslagna 1,30 kronor per aktie är mer än väntat. På årets estimat värderas Nibe till ungefär p/e 23.

Så här har Placeras köpvärda aktier utvecklats under februari.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -