På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Behöver du verkligen ett id-skydd?

Privatekonomi Id-kapningar blir allt vanligare i Sverige, något som gynnar företag som erbjuder specialförsäkringar. Men se upp, risken är stor att du betalar för dem helt i onödan.

Nyligen blev jag uppringd av en telefonförsäljare som ville att jag skulle köpa deras id-skydd. Bolaget hette My Safety. Försäljaren sa att skyddet som ingår i min hemförsäkring inte är tillräckligt och rekommenderade mig att köpa deras heltäckande id-skyddsförsäkring som bara kostade 99 kronor per månad.

Men är det nödvändigt att betala cirka 1 200 kronor per år för ett id-skydd utöver det som ingår i min hemförsäkring?

Allt vanligare med bedrägerier

Det är allt vanligare att få sin identitet stulen. Faktum är att under förra året ökade antalet anmälningar med 25 procent jämfört med året före, enligt Stöldskyddsföreningen.

”Om man tittar på hela brottskartan så minskar vanliga stölder, som exempelvis inbrott, ungefär lika mycket som bedrägerierna ökar. Tjuven har blivit lat och kan nu begå brott hemma från soffan”, säger Lina Nilsson, Stöldskyddsföreningen.

Lina Nilsson

En id-stöld innebär att någon använder dina personuppgifter för att till exempel beställa ett falskt pass, ta bank- och kreditlån, beställa kreditkort i ditt namn, gör en tillfällig adressändring för att komma åt pinkoder och liknande, som bedragaren beställt eller köper varor i ditt namn.

Tecken på att du utsatts för bedrägeri kan vara att du får hem fakturor på varor du inte beställt, att du får en kopia på en kreditupplysning i ditt namn eller att du plötsligt inte får någon post.

Den allra vanligaste formen av bedrägeri i Sverige är kortbedrägeri, där dina kontokortsuppgifter används för att beställa varor eller tjänster på nätet. Av alla totalt 250 000 anmälda bedrägerier förra året så utgjordes nästan hälften av kortbedrägerier. Allt fler av dessa brott begås av unga.

”Ofta begås kortbedrägerier av ungdomar som köper kortuppgifter på nätet som de sedan handlar kläder och annat för. Som ung förstår man inte effekterna av sitt handlande lika lätt när man sitter hemma framför datorn och begår brott. Du ser inte människorna som blir lidande, och räknar iskallt med att det löser sig med försäkringsbolaget”, säger Lina Nilsson.

Bankens ansvar

Om du utsätts för obehöriga transaktioner, behöver du normalt inte stå för något belopp själv. Det finns nämligen regler om obehöriga transaktioner i betaltjänstlagen.

Det går att reklamera uttagen till banken och många gånger får du tillbaka dina stulna pengar direkt. Men du måste kunna bevisa att det är någon annan än du som utfört transaktionerna.

Om banken senare kommer fram till att du är betalningsansvarig för transaktionerna så måste du däremot betala tillbaka hela eller delar av det stulna beloppet.

Om du anses ha varit grovt oaktsam får du betala upp till 12 000 kronor. Med grovt oaktsam menas att du ska ha agerat på ett sätt som avviker från ett normalt beteende. Generellt kan man säga att du varit slarvig eller glömsk för att anses ha varit oaktsam. Till exempel om du förvarat din pin-kod och bankkort tillsammans.

Om du däremot anses ha varit särskilt klandervärd så får du stå för hela beloppet själv. Nedan är ett exempel på ett fall hos ARN där någon ansetts vara särskilt klandervärd.

Exempel. Pelle kontaktades av en kompis på Facebook som ville ha hjälp med sin internetbank. Vännen visade sig senare vara en bedragare som kapat Pelles  kompis Facebook-konto. Pelle lämnade ut ett antal bankkoder i god tro. Därefter gjordes utbetalningar på totalt 160 000 kronor, varav banken lyckades stoppa en utbetalning på 80 000 kronor. Men de resterande 75 000 kronor som Pelle ville ha tillbaka nekade Allmänna reklamationsnämnden honom. Man ansåg förvisso att Pelle hade utsatts för bedrägeri, men eftersom det var Pelles agerande som möjliggjort de obehöriga transaktionerna genom att lämna ut sina koder fick han ingen ersättning.

Vilket skydd ingår i hemförsäkringen?

En vanlig missuppfattning är att ett id-skydd förhindrar att någon kan kapa ens personuppgifter. Men så är inte fallet. Det går inte att försäkra sig mot ett bedrägeri med ett id-skydd, det handlar om att du får service efter att kapningen skett.

I de flesta hemförsäkringar ingår ett id-skydd utan extra kostnad. I första hand så erbjuder hemförsäkringen rådgivning per telefon, där du får information om hur du kan förebygga och upptäcka obehöriga handlingar. Om en obehörig handling redan har inträffat kan du få rådgivning om hur du begränsar följderna.

Men du kan också få hjälp med assistens, till exempel med att bestrida fakturor och radera betalningsanmärkningar.

Vidare så ska du få hjälp med ombudskostnader om det uppstår en tvist om till exempel betalningskrav. Denna hjälp får du genom det rättsskydd som ingår i hemförsäkringen. Taket på rättsskyddet är på mellan 130 000 kronor – 300 000 kronor beroende på försäkringsbolag.

Majoriteten av de största försäkringsbolagen erbjuder id-skydd men innehållet kan variera. Kontrollera därför noga med ditt försäkringsbolag vad som ingår.

I Konsumenternas genomgång över de bästa id-skydden i hemförsäkringen toppar If (Stor) då rättskydd i tvist rörande ID-kapning ges helt utan självrisk. Se Konsumenternas jämförelse här.

Specialförsäkringar

I samband med att antalet bedrägerier ökar kraftigt så blir också företagen som erbjuder id-skydd fler. My Safety som startade 1999 är marknadsledande inom id-skydd och vardagssäkerhet i Sverige, Norge och Finland. Sedan 2007 ägs bolaget av Litorina.

För 99 kronor per månad får du hjälp med allt det som redan ingår i hemförsäkringen, rättsskydd, återställning av kreditstatus och så vidare. Skillnaden mot hemförsäkringens id-skydd är bland annat att du även kan få ekonomisk ersättning för förluster upp till 200 000 vid en id-kapning.

Det skulle till exempel kunna handla om att någon beställer varor i ditt namn och väljer att betala med faktura. My Safety påstår då att de betalar dessa falska fakturor upp till 200 000 kronor. Men enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå så inträffar det i princip aldrig att det går så långt att fakturorna behöver betalas.

”Företagen som erbjuder id-skydd i form av ersättning för betalningskrav kommer i fall som detta att bestrida kravet, precis som ditt försäkringsbolag gör åt dig gratis om du har en hemförsäkring med ID-skydd”, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Peter Stark

”Och varför skulle de inte lyckas med att bestrida ett obehörigt betalningskrav? Om det går vidare till domstol och du förlorar i en tvist om ett sådant betalningskrav så var det ju aldrig fråga om en ID-kapning från början, och i det fallet behöver inte bolaget betala ut någon ersättning heller”.

Ett annat moment som My Safety erbjuder är rättsskydd upp till två miljoner kronor. Men även det är bara en skimär. Rättskyddet är enbart ett skydd för uppkomna ombudskostnader i en tvist och det är osannolikt att ombudskostnader i en konsumenttvist kommer upp i sådana nivåer.

”Den här typen av tvister brukar i de allra flesta fall landa på max 100 000 – 200 000 kronor i advokatkostnader i svensk domstol, om det ens kommer så långt. Och maxersättningen för rättsskydd som ingår i hemförsäkringen brukar ligga på 200 000 – 300 000 kronor. Det räcker alla dar i veckan”, säger Peter Stark.

Gällande ersättning för olovliga transaktioner så får du oftast ekonomisk ersättning av din bank.

Peter Stark anser därför att företagens marknadsföring och telefonförsäljning är vilseledande på flera sätt.

”För samma peng som du betalar för id-skyddet, runt 1 000 kronor per år, kan du få en liten hemförsäkring, och då ingår dessutom allt annat som till exempel reseförsäkring, rättskydd, ansvarsskydd, överfallsskydd och hela lösöreskyddet”, avslutar Peter Stark.

Hur minskar jag risken för id-stöld?

Du kan gå in på skatteverkets hemsida och spärra obehörig adressändring. Det innebär att du kan förhindra att någon annan än du själv ändrar din adress. Därefter går det bara att ändra adressen med e-legitimation. Du behöver också ändra din adress hos Adressändring.

Ett annat bra knep är att tillfälligt spärra ditt kort för utlandshandel och för transaktioner online.

”Jag har alltid mitt kort spärrat för köp utomlands- och online, när jag inte använder det. Det är bara att gå in i bank-appen och låsa upp på sekunden när jag ska handla. Det finns ingen mening alls med att ha kortet upplåst för utlandshandel så länge du vistas i Sverige”, säger Lina Nilsson.

Försök också så långt som möjligt att bara handla på sidor som kräver mobild bank-id vid köp. Det minskar risken för att obehöriga kommer åt dina uppgifter.

Begär att få post från myndigheter och företag digitalt.

Sätt lås på din postlåda, annars finns risken att du blir bestulen på till exempel id-handlingar.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -