Utebliven Fed-höjning mer sannolik

Makrokommentar Den amerikanska inflationen fortsätter att dämpas. Det ger den amerikanska centralbanken manöverutrymme och ökar sannolikheten för att det inte blir några räntehöjningar i år.

Den amerikanska inflationstakten (KPI) dämpades ytterligare i januari och landade på 1,6 procent i årstakt. Det betyder att trenden från toppen på 2,9 procent i juli 2018 fortsätter. Rensat för volatila energi- och livsmedelspriser (kärninflationen) landade inflationen på 2,2 procent.

Det senare är egentligen ett viktigare mått för den amerikanska centralbanken eftersom det säger mer om det underliggande pristrycket i ekonomin. Men även betyder utfallet att, i alla fall den riktigt kortsiktig, trenden är nedåtriktad.

Januariutfallet för inflationen ger, i vilket fall som helst, den amerikanska centralbanken möjlighet att avvakta med ytterligare räntehöjningar. Det är i linje med prissättningen på räntemarknaden även om Federal Reserves egna prognoser pekat mot två ytterligare höjningar i år. Sannolikheten för att banken håller fast vid dessa prognoser har nu sjunkit betydligt. Inte minst som risken för att inflationen skulle börja krypa uppåt minskar i takt med den här typen av utfall.

Det här ska vara goda nyheter för börsen och det syns också på att de initiala reaktionerna på aktiemarknaden varit positiva. Amerikanska börsterminer har gått upp och den svenska börsen fick lite extra skjuts när siffrorna publicerades. Mycket av effekten av lägre inflation och uteblivna amerikanska räntehöjningar är däremot redan inprisat på börsen.

Den amerikanska dollarn har dock hållit sig stabil och på räntemarknaden syns små reaktioner. Att utfallet hamnade nära marknadens förväntningar bidrar till detta.

I den mån amerikanska inflationsutfall och dämpade ränteförväntningar påverkar räntesättningen i Europa så minskar det här sannolikheten för att Riksbanken och ECB ska strama åt. Och som vi tidigare kommenterat onsdagens räntebesked från Riksbanken blir det allt svårare för banken att motivera en räntehöjning under senare delen av 2019, om inte konjunkturindikatorerna tar en ordentlig vändning till det bättre.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -