Så får du skatteåterbäring före påsk

Privatekonomi Det finns möjlighet att få tillbaka på skatten redan veckan före påsk. Se här hur du gör.

Under perioden 7 till 13 mars kan du som tidigast se om du får tillbaka på skatten. Men det förutsätter att du har skaffat en digital brevlåda, till exempel Kivra, Digimail eller E-boks, senast den 28 februari.

Med en digital brevlåda kan du få din post digitalt från företag och myndigheter istället för på papper i brevlådan. Det är gratis att skaffa en digital brevlåda.

Om du inte har en digital brevlåda så får du vänta på pappersdeklarationen som skickas ut mellan den 15 mars och 15 april och då blir det svårare att hinna få skatteåterbäringen före påsk eftersom du får vänta längre på din deklaration.

En skillnad mot förra året, är däremot att du inte måste ha en digital brevlåda för att få tidig skatteåterbäring.

”I år har vi inte längre något krav på att ha digital brevlåda för att kunna få sina skattepengar i april. Det räcker med att man godkänner sin deklaration digitalt utan ändringar eller tillägg senast den 2 april”, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert Skatteverket.

Anna Sjöberg

Men tänk på att om du saknar en digital brevlåda så kan du vara en av dem som får vänta på pappersdeklarationen så sent som till den 15 april.

För att få skattepengarna i april behöver du uppfylla tre punkter

Godkänn deklarationen utan att ändra eller lägga till något. En ändring eller tillägg kan till exempel handla om att du gör avdrag, till exempel reseavdrag, att du sålt en bostad och ska lämna in en bilaga K5 eller K6, eller om du har sålt aktier eller andra värdepapper och ska lämna in en K4-blankett.

Deklarera digitalt. I appen och e-tjänsten kan du godkänna deklarationen med din e-legitimation.

Deklarera senast den 2 april 2019.

Du som är ute efter tidig skatteåterbäring har också mycket att vinna på att kontrollera dina kontrolluppgifter som varje år skickas ut i brevlådan eller mejlkorgen.

Om du arbetat under det gångna året så får du till exempel en kontrolluppgift från din arbetsgivare där det står vad du tjänat hela året samt vad du betalat i skatt. Räkna ihop din lön under året och jämför med kontrolluppgiften som du har fått.

Skatteverket rekommenderar också att kontrollera att personnumret är rätt.

”Om en kontrolluppgift är felaktig ska man höra av sig till den som har lämnat uppgiften. Om en kontrolluppgift saknas ska man kontakta den som borde ha skickat uppgiften”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert vid Skatteverket.

Inför årets deklaration har 67 miljoner kontrolluppgifter skickats in till Skatteverket från bland annat arbetsgivare, pensionsutbetalare, banker och bostadsrättsföreningar.

Risken för fel finns och siffrorna ligger till grund för de uppgifter som fylls i deklarationen. Om du upptäcker att det är fel först när du fått din deklaration behöver du göra ändringarna då istället, och då går du miste om tidig skatteåterbäring.

Källa: Skatteverket.

(Har du mindre än 100 kronor att få tillbaka betalas pengarna inte ut. I stället finns pengarna kvar på ditt skattekonto)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -