SBAB sänker alla bolåneräntor

Privatekonomi Bara ett par månader efter att en rad banker valde att justera upp sina boräntor till följd av Riksbankens höjning av reporäntan, väljer SBAB att sänka samtliga sina boräntor.

Dagen efter Riksbanksbeskedet om en höjning av reporäntan med 25 punkter till -25 procent strax före jul, så valde SBAB som första bank att höja sina boräntor. Anledningen var, enligt SBAB, ökade upplåningskostnader för korta räntebindningstider.

Men nu svänger den statliga banken, och väljer att sänka samtliga boräntor. Främst beror detta på ökad konkurrens på bomarknaden och aktuellt marknadsläge.

”Vi har tappat tillväxt och väljer att sänka våra boräntor för att ta nya marknadsandelar. Vi ser att konkurrensen hårdnar och vi vill ha ett fortsatt konkurrenskraftigt erbjudande”, säger Klas Danielsson, VD SBAB, till Placera.

Räntan på bolån med samtliga bindningstider sänks med 0,10 procentenheter. Undantaget är listräntan för 2-års bindningstid som sänks med 0,15 procentenheter.

Tittar man på tremånadersräntan så innebär sänkningen med 0,10 procentenheter att den nya listräntan blir 1,64 procent mot tidigare 1,74 procent.

Källa: SBAB

Den som har en belåningsgrad på max 60 procent och minst 1 miljon i bolån får 1,29 procent i boränta och om du har ett Grönt bolån hos SBAB kan din tremånadersränta bli som lägst 1,19 procent efter sänkningen, beroende på vilken energiklass ditt hus har.

Det Gröna bolånet innebär att du som bor i ett hus med energiklass A eller B får bolånerabatt med tio procentenheter. Energiklass C ger 0,05 procentenheters ränterabatt.

Källa: SBAB. (ränta för Grönt bolån med 10 procentenheters avdrag inom parentes)

Av Finansinspektionens färska rapport om bankernas marginal på bolån, att döma så finns det gott om utrymme för bankerna att sänka sina boräntor.  

Rapporten visar förvisso att bruttomarginalen, bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad, på bolån minskade med fem punkter, från 1,55 procent till 1,50 procent från tredje till fjärde kvartalet 2018.

Men trots det är bolånemarginalen fortfarande på en hög nivå.

”Den höga marginalen på bolån visar att det finns ett fortsatt förhandlingsutrymme för konsumenter, samtidigt som banker kan behålla en god lönsamhet på bolån”, skriver FI i rapporten.

Källa: Finansinspektionen

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -