Så gör jag med mitt pensionssparande

Fonder Tiden går fort det är redan februari och dags för mig att stämma av PPM-portföljen. Jag gör en ändring inför nya året, men det gäller att vara noggrann då flera fonder försvinner ur PPM-utbudet.

Men först en summering av fjolårets avkastning. PPM-portföljen gick bra fram till början på maj då hade den avkastat drygt 6 procent. Det var en bra och framförallt jämn uppgång i portföljen. Men tyvärr slutade året ner. Portföljen backade med knappt 6 procent för helåret. Och det var inte som vid avstämningen i början på maj, utan stor spridning i avkastning för fonderna.

Teknikfonden DNB Teknologi slutade som klassens ljus, med drygt 9 procents avkastning. Men även den fonden tappade betydligt i värde från maj till årsskiftet.

De övriga fyra fondvalen backade under 2018. Sämsta avkastning hade Lannebo Europa Småbolag som backade nästan 23 procent i värde. Även AP7 Aktiefond som utgör ryggraden i mitt PPM-sparande med mer än halva portföljvärdet, backade under fjolåret.

Men året har börjat starkt för PPM-portföljen med en uppgång på 12,5 procent sedan årsskiftet. Så mycket av nedgången som portföljen drabbades av under hösten fram till årsskiftet, har nu kommit tillbaka.

Jag gör ett fondbyte, då det ser ut som Lannebo Europa Småbolag kommer att försvinna från PPM-torgets utbud av fonder. Jag byter ut fonden och ordnar även till fördelningen i fondvalen som har förskjutits på grund av olika avkastning.

Jag tar in en infrastrukturfond med inriktning mot tillväxtmarknader, UB EM Infra. Fonden passar väldigt bra i ett långsiktigt pensionssparande och i en väldiversifierad portfölj. Fonden har över tid lyckats med en bra avkastning som klår tillväxtmarknadsindex till en lägre risk.

UB EM Infra, förvaltas sedan 2007 av Pekka Niemelä och jag har haft tillfället att träffa honom några gånger genom åren. Han ger ett bra intryck och senast vi sågs berättade han vad som är hemligheten och det unika med infrastrukturbolag.  

Infrastrukturbolag har en unik riskprofil. Vid stora börsnedgångar sjunker de mindre än index. Och de återhämtar sig oftare snabbare efter en nedgång. Det handlar delvis om en så kallad lågvolatilitets-anomali.

Enligt Pekka Niemelä så beror lågvolatilitets-anomalin för infrastrukturbolagen på flera faktorer. Den första är en stabilare vinsttillväxt än övriga marknaden. Analytikerna har lättare att förutspå utvecklingen för vinstprognoserna i infrastrukturbolagen genom att de har en stabil och transparent verksamhet.

Jag väljer UB EM Infra för att den är verksam på tillväxtmarknaderna. Jag har fått lära mig att infrastrukturbolag på tillväxtmarknaderna har lägre skuldsättning än motsvarande bolag noterade på utvecklade marknader. Det gör att de är mindre känsliga för ränteuppgångar.

Men om ränteuppgången eldas på av inflation behöver det inte var dåligt resonerar förvaltaren, då infrastrukturbolag oftast har långa kontrakt som innehåller möjlighet att höja priset på grund av stigande inflation.

Investeringarna är koncentrerade till ett relativt litet antal aktier, totalt 42 stycken. Inget innehav väger mer än 4 procent. De fem största bolagen i portföljen står i dag för 19 procent av det förvaltade kapitalet. Flera små investeringar i många bolag ger en bra riskspridning.

Fonden har drygt 78 procent investerat i Asien där är Kina den största marknaden. Latinamerika står för 18 procent och Östeuropa för den sista delen. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig i och med att omsättningshastigheten är betydligt lägre än genomsnittet för kategorin.

Fondens avgift är i sedvanlig ordning kraftigt rabatterad hos Pensionsmyndigheten. Den är endast 0,7 procent jämfört med 1,7 procent utanför PPM-systemet. Totalt landar fondportföljens avgift på 0,35 procent.

Här nedan är min senaste fondbeställning hos Premiepensionsmyndigheten. Och jag passar på att fördela värdet jämnt mellan fyra av fonderna och ha AP7 Aktiefond som bas på 52 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -