Cannabisaktierna med högst utdelning

Börs Den legala cannabisindustrin är ung. De flesta producenter går inte med vinst eller gör ännu inte tillräckligt stora vinster för att dela ut pengar. Det finns dock undantag i cannabisrelaterade bolag.

Investerare som köper cannabisaktier tänker sannolikt inte på höga utdelningari i första hand. Det kapital som finns i bolagen behövs för att växa och vinna marknadsandelar på den kraftigt expanderande marknaden för både medicinsk cannabis och cannabis för rekreationellt bruk.

För den cannabisinvesterare som ändå söker utdelningsaktier finns det en handfull cannabisrelaterade aktier att välja mellan.

Störst av de cannabisrelaterade aktiebolagen som ger utdelning är amerikanska AbbVie som är en avknoppning från Abbott Laboratories 2013. Ända sedan avknoppningen har bolaget betalat utdelning till aktieägarna.

AbbVie är ett läkemedelsbolag som bland annat säljer en syntetisk cannabisbaserad medicin. Medicinsk cannabis står för en mindre del av bolagets omsättning.

Den cannabisbaserade medicinen bolaget säljer går under namnet Marinol och hjälper patienter som får kemoterapi att inte kräkas. Den är även godkänd för aidspatienter som tappat matlusten.  

Idag värderas AbbVie till 120 miljarder dollar. Aktien ger en direktavkastning på 5,4 procent. Senaste året är AbbVies aktie ner 28 procent.

Den genomsnittliga riktkursen bland de 18 analytiker som bevakar aktien är 94 dollar. Aktien handlas idag till kursen 79 dollar.

Ett annat storbolag som sysslar med cannabisodling är brittiska matjätten Associated British Foods. Den del av Associated British Foods som sysslar med cannabis är British Sugar. British Sugar odlar i sin tur cannabis för att förse amerikanska cannabisbolaget GW Pharmaceutical med Cannabidiol till deras medicin Epidiolex.

Epidiolex kan bland annat användas för svåra former av epilepsi. Associated British Foods ger en direktavkastning motsvarande 2 procent. Bolaget har ett marknadsvärde på motsvarande 23 miljarder dollar.

Trädgårdsspecialisten Scotts Miracle-Gro Company är ytterligare ett företag som inte direkt äger eller driver cannabisodlingar, men deras utrustning och tillbehör används av många amerikanska cannabisodlare. Särskilt används deras hydroponiska lösningar av många odlare.

När allt större arealer odlas upp och marknaden växer så gynnas sannolikt bolaget av detta även om delen som går till cannabisodlare idag är liten i förhållande till hela bolagets omsättning.

Bolaget som är ett stort trädgårds- och odlingsutrustningskonglomerat värderas till 4,1 miljarder dollar. Direktavkastningen ligger för närvarande på 2,9 procent. Scotts Miracle-Gros aktie har fallit med 16 procent under de senaste tolv månaderna.

Ett annat sätt att få utdelning som cannabisinvesterare är att handla aktier i cannabisfastighetsbolaget Innovative Industrial Properties.

Det San Diegobaserade företaget är USA:s ledande fastighetsbolag för cannabisproducenter som tillverkar cannabis för medicinskt bruk.

Bolaget är en amerikansk fastighetsaktie som är en så kallad Real estate investment trust (REIT). Innovative Industrial Properties äger nio stycken odlingsfastigheter för medicinsk cannabis i USA. Fastigheterna är uthyrda på långa kontrakt på mellan 15 till 20 år.

Cannabisbolagen hyr yta av Innovative Industrial Properties. Under senare år har bolaget köpt fastigheter av cannabisproducenter som redan byggt anläggningar men som nu vill frigöra kapital.

Bolaget har haft en fantastisk utveckling på börsen. Bara i år är aktien upp nära 50 procent. På nuvarande aktiekurs ger Innovative Industrial Properties en direktavkastning på 2,1 procent. Marknadsvärdet är 650 miljoner dollar.

Kanadensiska vin- och spritbutikskedjan Alcanna har även börjat sälja cannabis för rekreationellt bruk i och med att försäljningen släpptes fri under hösten 2018. Fram till i december 2018 gav bolaget en kvartalsvis utdelning dock meddelade man i slutet av året att man istället för att dela ut pengar kommer att satsa på ökat tillväxt.

Ett annat cannabisrelaterat bolag som ger utdelning är det amerikanska investmentbolaget Compass Diversified Holdings. De äger huvuddelen av den kanadensiska hampaodlaren Manitoba Harvest. Bolaget äger en rad olika bolag inom vitt skilda verksamheter och Manitoba Harvest står bara för knappt 2 procent av investmentbolagets marknadsvärde.

Det totala värdet på Compass Diversified Holdings uppgår till cirka 1 miljard dollar. Direktavkastningen är på hela 9,4 procent.  

Japanska Iwasaki Electric har ett dotterbolag som heter Eye Hortilux. De designar och tillverkar växthuslamport som används av cannabisproducenter och andra växthusodlare. Bolaget är alltså med andra ord en konkurrent till svenska Heliospectra men till skillnad från Heliospectra ger Iwasaki Electric en direktavkastning på 3 procent.  

Kanadas näst största cannabisproducent Aurora Cannabis har ännu inte gett aktieägarna någon riktig utdelning dock genomförde bolaget en bonusutdelning i form av utdelningen av aktier i bolaget Australis. Utdelningen motsvarade ungefär en direktavkastning på 1 procent.

Aktie Direktavkastning Marknadsvärde, miljarder USD
AbbVie  5,4% 120
Associated British Foods  2,0% 24
Scotts Miracle-Gro Company  2,9% 4,1
Compass Diversified Holdings  9,4% 0,921
Innovative Industrial Properties  2,1% 0,65
     
Iwasaki Electric  3,0% 0,094
     
Källa: Bloomberg    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -