Aktiefonder gick hem i januari

Privatekonomi Spararna har hittat tillbaka till aktiefonder. Det är främst global- och tillväxtmarknadsfonder som lockar, enligt Fondbolagens förening.

Fondspararna föredrar aktiefonder efter den senaste tidens starka börs. Det framgår av Fondbolagens förenings senaste fondstatistik.

Allra störst insättningar gjordes under januari i globalfonder följt av branschfonder och breda tillväxtmarknadsfonder.

”Positiva kursreaktioner och lättnadssuckar från USA bidrog till en av de bästa börsstarterna på 30 år. Spararna hittade under en urstark börsmånad tillbaka till aktiefonder”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Källa: Fondbolagens förening

Under januari uppgick det totala nysparandet i fonder till 4,5 miljarder kronor. Den totala fondförmögenheten i Sverige var vid utgången av januari 4 230 miljarder. Av dem var 2 452 miljarder, motsvarande knappt 60 procent, placerade i aktiefonder.

Samtidigt överger spararna i större utsträckning Sverigefonder och hedgefonder. Under januari gjordes det nettouttag från hedgefonder på 1 miljard kronor och från Sverigefonder nästan 2 miljarder. Stora uttag gjordes också från Europa- och Östeuropafonder.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -