Ökad konjunkturoro, räkna med stök

Makroveckan Den globala konjunkturoron sprider sig och dämpar riskviljan på finansmarknaden. Veckans makrohöjdpunkter är Riksbankens räntebesked, amerikanska inflationssiffror och kinesisk handelsbalans.

Vi har en lite lugnare börsvecka bakom oss och den svenska börsen steg med måttliga 0,1 procent under veckan som gick. Den amerikanska börsen var oförändrad medan europabörserna sjönk med 0,5 procent.

Marknadsräntorna sjönk och den svenska tioårsräntan är nu nere på 0,33 procent. Den lägsta nivåns sedan november 2016. Den tyska motsvarigheten har sjunkit till superlåga 0,08 procent.

Att osäkerheten kring den globala konjunkturutvecklingen stiger är ett starkt bidragande skäl till nervösare finansmarknader. Det är bara USA som fortsatt visar god tillväxt medan EMU-området och Kina visar på tydliga svaghetstecken. På finansmarknaden blev man också besviken över att president Trump inte avser att träffa Kinas Xi Jinping innan den nuvarande ”vapenvilan” i handelskonflikten mellan länderna går ut i inledningen av mars.

Dessutom fortsätter givetvis Brexit-processen att spöka då förhandlingsläget mellan EU och Storbritannien verkar låst. Nya signaler lär komma under veckan. Risken är dessutom stor att delar av den amerikanska statsapparaten tvingas stänga på fredan när den nuvarande korttidsfinansieringen är slut. Förhandlingarna mellan Trump och Demokraterna i kongressen går trögt.

I veckan som kommer är det svenska huvudnumret givetvis onsdagens nya räntebesked från Riksbanken. Någon ränteförändring är knappast aktuell varför fokus riktas mot ränteprognoserna samt banken syn på svensk och internationell ekonomi. En räntehöjning under 2019 ter sig allt mer avlägsen då synen på marknaden snarast är lägre centralbanksräntor framöver. Den svensk kronan har dock tappat rejält under senare tid vilket ger en viss öppning för Riksbanken att signaler kommande räntehöjningar.

På onsdag publiceras dessutom viktiga amerikanska inflationssiffror för januari. Trenden för den amerikanska inflationen är numera nedåtriktad och på räntemarknaden börjar man prisa in en kommande amerikanska räntesänkning. Kan bli rörelser både på börsen och i den amerikanska dollarn efter att inflationssiffrorna publicerats.

Natten mot torsdag publiceras de kinesiska handelsbalanssiffrorna för januari. Svaga decembersiffror ökar osäkerheten kring januariutfallet men en ny, låg siffra skulle sannolikt spä på oron kring den kinesiska tillväxten och dämpa riskaptiten ytterligare. Fredagens kinesiska inflationssiffror kan i sin tur öppna upp möjligheten för nya stimulanser, vilket kan ge riskviljan en boost.

Håll också koll på veckans makrosiffror från Storbritannien med bland annat BNP, inflation och detaljhandel. Dämpad aktivitet i brittisk ekonomi kan sätta press på politikerna att få fart på Brexit-processen.   

Sammantaget upplagt för en lite stökig finansvecka.  

 

Måndag

SEB publicerar boprisindikatorn som mäter hushållens syn på den svenska bostadsmarknaden. Möjligen kan humöret ha gått ner ytterligare. Brittisk tillväxt vänts ha varit måttlig under fjolårets sista kvartal och skrämma en del Brexit-anhängare i parlamentet inför den kommande omröstningen.

 

Tisdag

Lugnt på makrofronten med humöret bland amerikanska småföretagare som huvudnummer. Humöret har varit på topp sedan Trump valdes till president men en nedgång har skett under de senaste månaderna. En trend som väntas ha fortsatt i januari.

 

Onsdag

Riksbanken lämnar räntebesked men väntas inte röra räntan den här gången. Mest intressant blir att höra hur de ser på svaghetstecknen i svensk och internationell ekonomi och hur det kan komma att påverka den framtida räntebanan. Räkna med rörelser i kronan efter räntebeskedet. Den amerikanska inflation väntas ha dämpats i januari, vilket i så fall stödjer den amerikanska centralbankens nya, mjukare linje. Vi får också se om det brittiska parlamentet genomför sin andra omröstning av Brexit-avtalet.

 

Torsdag

Viktiga handelsbalanssiffror från Kina publiceras under natten mot torsdag även om exakta tiden ännu inte meddelats. Efter mycket svaga decembersiffror är spänningen stor inför januarisiffrorna och nya, svaga siffror skulle nog leda till nya asiatiska börsfall. BNP-siffror från Tyskland och EMU-området väntas bekräfta en knagglig tillväxt mot slutet av förra året.

 

Fredag

Låg kinesiska inflation skulle möjliggöra nya stimulanser från den kinesiska centralbanken. Svaga japanska siffror över industriproduktionen skulle i sin tur spä på oron kring den globala tillväxten. Dämpad brittiska detaljhandel kan komma att pressa det brittiska pundet. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -