Här är fondvinnarna på Hexagon

Fonder Mätteknikbolaget Hexagon lämnade före börsen öppning en rapport som prickade förväntningarna. En rapport som utlöste ett lättnadsrally. Placera har listat de fonder som överviktat mätteknikbolaget mest i sina fonder.

Hexagon-aktien stiger brant med drygt 8 procent och är dagens bäst presterande aktie i OMXS30-index. Före dagens tjurrusning vägde aktien drygt 4,1 procent i OMXS30-index, ett index över de mest omsatta och likvida bolagen på Stockholmsbörsen. Hexagon-aktiens vikt sjunker när vi inkluderar alla bolag noterade på Stockholmsbörsen till 2,4 procent.

Aktiens kursutveckling under 00-talet hör till Stockholmsbörsens bästa, med en avkastning på över 4 000 procent utdelningar oräknat. Den starka utvecklingen har gjort Hexagonaktien populär hos många fondförvaltare.

Placera har tagit fram en lista över de aktiva förvaltare som tagit ett stort bett i aktien. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index.

Vi hittar framförallt tre fondbolag som gillar Hexagon och har överviktat aktien i flera av fondbolagens aktiva fonder.

Mest överviktad Hexagon är Handelsbanken Fonder. Vi hittar aktien i tre fonder på listan över de 10 fonder som överviktar aktien mest. Handelsbanken Sverige Selektiv, som placerar i ett koncentrerat antal aktier på max 25 aktier, har Hexagon som fondens största innehav före investering i den egna banken, Handelsbanken A. Totalt väger Hexagon runt 8 procent av fondens värde.

Hexagon finns även klart överviktad i Handelsbanken Sverigefond där den också placerar sig som fondens största innehav. Här väger aktien dock mindre då det är en bredare fond med runt 50 innehav.

Det mindre fondbolaget Enter Fonder gillar också Hexagon. Vi hittar aktien överviktad i fyra av deras fonder. Enter Sverige Pro är den som tagit största bettet på drygt 6 procent. Vilket placerar aktien som fondens största innehav före fastighetsbolaget Balder.

Ett annan fondbolag som gillar Hexagon-aktien är Cliens Fonder. Hexagon finns väl representerad i deras två Sverigefonder, Cliens Sverige och Cliens Sverige Focus. Aktien väger drygt 5 procent i båda fonderna. Den stora skillnaden är att i fonden Cliens Sverige är den fondens femte största innehavet.

I Cliens Sverige Focus, en fond som har en mer koncentrerad portfölj med färre antal aktier, hamnar Hexagon först på tionde plats. Fondens största innehav är Investor.

En snabb titt i ägardatabasen Holdings resulterar i att inga stora blankningspositioner är rapporterade.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 januari 2019.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -