Assa Abloy värd sin plats i portföljen

Aktieanalys Assa Abloy avslutade 2018 i rejäl medvind. Den underliggande tillväxten är stark och nu märks även förbättringar i Kina. Vi tror aktien har mer att ge under 2019.

Låsjätten Assa Abloy höll god fart hela vägen in i mål under fjolåret. Den organiska tillväxten har varit stark under året och analytikerna hade väntat sig en liten avmattning under fjärde kvartalet. Istället tog den ytterligare fart.

Som tidigare under året var det affärsområdet Americas som drev på tillväxten. Området står för nästan en fjärdedel av omsättningen i koncernen och har haft en stigande formkurva. I fjärde kvartalet uppgick den underliggande tillväxten till hela 14 procent. Analytikernas snittprognos låg enligt Infront på 8 procent.

Affärsområdet Asia Pacific slog förväntningarna ännu mer. Området väger inte lika tungt som Americas men stod för knappt 12 procent av omsättningen i fjol. I regionen har den kinesiska verksamheten varit en rejäl huvudvärk de senaste åren. Svag tillväxt och lönsamhet i landet tvingade i somras fram nedskrivningar av goodwill på 6 miljarder kronor. Assa tog då även ett grepp om organisationen i Kina för att få upp försäljning och marginaler.

Någon större effekt från dessa åtgärder väntades dock inte i år och snittprognosen för Asia Pacifics underliggande tillväxt var låga 1 procent i fjärde kvartalet. Utfallet blev dock hela 11 procent.

Det var förvisso inte Kina som drog hela lasset. Tillväxten var starkast i Japan, Indien och Sydöstra Asien. Tillväxten i Kina beskrivs som god i kvartalet. Vd Nico Delvaux sade i samband med rapporten att det är för tidigt att tala om en vänding i Kina. Den nya organisationen i landet kommer enligt vd:n att behöva år, snarare än kvartal, på sig för att börja verka.

Sammantaget landade den organiska tillväxten i fjärde kvartalet på 6 procent. Väntat var enligt Infront 4 procent. Valutaeffekter och förvärv bidrog starkt positivt och totalt rapporterade Assa Abloy en tillväxt på 15 procent i fjärde kvartalet.

Omsättningen var något högre än väntat men det justerade rörelseresultatet faktiskt marginellt lägre än snittprognosen. Därav följer också att rörelsemarginalen landade något under förväntan: 16,2 procent mot väntat 16,4.

Utfallet var en halv procentenhet lägre än samma kvartal i fjol. Marginalen var stabil i Americas och Asia Pacific men lägre inom övriga divisioner. Nico Delvaux förklarar lönsamhetstappet med utspädningseffekter från förvärv och högre råvarukostnader.

Strukturåtgärderna är ständigt närvarande i Assa Abloy. Ett nytt program, bolagets sjunde sedan 2006, sjösattes vid årsskiftet. Cirka 50 kontor och fabriker kommer att stängas under de kommande tre åren till en kostnad av cirka 1,5 miljarder kronor. Sedan 2006 har över 15 000 personer lämnat Assa Abloy-koncernen.

Assa Abloy redovisar fortfarande omstruktureringskostnader som engångsposter. Med tanke på programmens frekvens kan man argumentera för att det är en del av bolagets vardag.

Förvärv är också en del av Assa Abloys vardag. Tempot har varit högt under 2018 och totalt har Assa Abloy hunnit med inte mindre än 19 förvärv. Sammanlagt har dessa tillfört 3,8 miljarder kronor i årliga intäkter. Av årets tillväxt stod förvärv och avyttringar netto för 2 procent.

Förvärv är en viktig del av Assa Abloys tillväxtstrategi inte bara för att det tillför omsättning. Det är också ett sätt för bolaget att förflytta sig till nya marknader och in i nya teknologier. Starkast tillväxt finns inom elektromekaniska lås och det är ett område där Assa Abloy satsat målmedvetet de senaste åren. Idag svarar elektromekaniska lås för 30 procent av intäkterna inom Assa Abloy. Området växer fortfarande starkt och ökade med 30 procent under fjärde kvartalet.

I den enorma installerade basen dominerar fortfarande mekaniska lås men de elektromekaniska låsen gynnar även eftermarknadsaffären då de generellt kräver mer underhåll och uppgraderingar. Utbyten och uppgraderingar svarar för två tredjedelar av omsättningen i Assa Abloy. Det gör verksamheten konjunkturstabil och bidrar till en bra lönsamhet.

För 2018 nådde dock inte Assa Abloy upp till målnivån 16 procent för rörelsemarginalen. Den landade på 15,4 procent. De analytiker som bevakar bolaget räknar enligt Factset med att målnivån överträffas igen under innevarande år.

Snittprognoserna för vinst per aktie 2019 och 2020 ligger på 9,04 kronor respektive 9,84 kronor. Det innebär i skrivande stund p/e-tal på 20,3 respektive 18,6. Det är högt men samtidigt en ganska normal värdering för Assa Abloy.

Utdelningen för 2018 föreslås bli 3,50 kronor. Det innebär en direktavkastning på 1,9 procent. De kommande åren väntas direktavkastningar på 2,1 procent respektive 2,3 procent.

Estimaten för de kommande åren är i princip oförändrade jämfört med hur de låg när vi sist kikade på Assa Abloy i somras. Den operativa stabiliteten är orsaken till att många gillar aktien och att den värderas högt. Den underliggande stabiliteten kompletteras med löpande effektiviseringar samt en aktiv förvärvsstrategi och ett intensivt utvecklingsarbete för att driva tillväxt.

Bolaget lär få svårt att matcha fjolårets tillväxt under 2019. På lönsamhetsfronten finns dock en del att göra och förvärven lär fortsätta trilla in. Tecknen på en förbättring i Kina är också uppmuntrande. Vi är som vanligt lite kluvna till Assa Abloy. Med en hög värdering följer höga krav. Trenden är dock på uppåtgående för bolaget och sammantaget tycker vi fortfarande att den är värd en plats i en lite mer långsiktig portfölj.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ASSA ABLOY B Köp 185,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -