På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har köpsignaler på hjälmar och life science, men sälj på kosmetika.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index inledde veckan med en uppgång med 0.32 procent och bröt marginellt upp genom motståndet vid 568 punkter. Brott genom stödet vid 562 eller motståndet vid 595 är negativt respektive positivt för indexet.

Investtechs hausseindex står nu i 65 på kort sikt och 36 på lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på kort sikt, medan det på lång sikt fortfarande råder en övervikt av pessimism. Högt 21-dagars RSI ger också indikation om optimism på kort sikt.

Stockholmsbörsens insynspersoner är dock fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 187 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 114. Köpandelen på månadsbasis är därmed 62 procent. På årsbasis är köpandelen mycket hög med 75 procent. Vi får leta oss tillbaka till 2012 för att hitta högre värden. Det visar att en stor majoritet av börsens insynspersoner som handlar aktier har stor tilltro till sina egna bolag, och är en indikation på att börsen är fundamentalt billig.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

 

Hjälmproducenten Mips befinner sig i en stigande trendkanal på kort, medellång och lång sikt. Det indikerar att köpintresset bland investerare ökar och ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskning på aktier i stigande trendkanaler.

Aktiekursen har stigit med cirka 30 procent den senaste månaden och nått en all-time high notering på 139 kronor som signalerar en vidare uppgång. Aktien saknar motstånd och vid reaktion ned återfinns stöd vid cirka 114 kronor. En positiv volymbalans och ett kortsiktigt positivt momentum indikerar mer aggressiva köpare och en ökad positivism bland investerarna och stärker trendbilden.

Bolaget förväntas presentera sin årsrapport den 14 februari och det kan påverka den tekniska bilden.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bolagsgruppen Addlife som är verksam inom Life Science sektorn visar en stark utveckling innanför en stigande trendkanal på kort, medellång och lång sikt. Detta signalerar ökande optimism bland investerare och indikerar ytterligare kursuppgång.

Aktien testar nu nivåer vid tidigare all-time high noteringar och saknar motståndsnivåer. Närmaste stödnivå återfinns vid cirka 205 kronor på medellång sikt. En starkt positiv volymbalans och ett starkt kortsiktigt positivt momentum i aktien med ett RSI-värde på 70 stärker trendbilden och indikerar mer aggressiva köpare.

Bolaget förväntas presentera sin årsrapport den 12 februari och det kan påverka den tekniska bilden.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Kosmetikföretaget Oriflame ligger i en fallande trendkanalen på kort, medellång och lång sikt. Det indikerar att intresset bland investerarna är avtagande och investerare godtagit stadigt lägre priser för att komma ut ur aktien. Enligt Investtechs forskning på fallande trendkanaler så indikeras en fortsatt svag kursutveckling i aktien.

Aktien har en starkt negativ volymbalans som bekräftar trendbilden. Det indikerar ökad pessimism bland investerarna och försvagar aktien ytterligare. På medellång sikt har aktien stöd vid cirka 190 kronor och motstånd vid cirka 227 kronor.

Bolaget förväntas presentera sin årsrapport den 14 februari och det kan påverka den tekniska bilden.

Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckligt tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 4,5 månader respektive 1,5 års sikt har gett starkast signaler.

Figuren visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -