Starka börser men svagare statistik

Makroveckan Börser världen över fortsätter uppåt och det ska vi nog tacka den amerikanska ekonomin för. I en lite tunn makroagenda är inköpschefsindexen för tjänstesektorn och viktigt Trump-tal höjdpunkterna.

Börser världen över fortsätter närmast oförtrutet sin resa uppåt. Den svenska börsen steg i förra veckan med 1,5 procent, och den amerikanska börsen (S&P500) med ungefär lika mycket. Samtidigt fortsätter även guldpriset att stiga och avslutade veckan på 1 317 dollar per uns.

Vi får nog tacka den amerikanska ekonomin för den fina börsutveckling som inlett året. Fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror överraskade storligen med en sysselsättningsuppgång på 304 000 personer. Närmare dubbelt så hög sysselsättningstillväxt som väntat.

Samtidigt rapporteras om framgångar i handelsförhandlingarna mellan Kina och USA och det ryktas om ett toppmöte mellan presidenterna Trump och Xi Jinping i slutet av februari. Underliggande spelar dessutom den amerikanska centralbankens nya, mjukare linjen en hel del för den stigande riskaptiten.

I övrigt ser det betydligt dystrare ut på konjunkturområdet med svaga inköpschefsindex för industrin över stora delar av världen. I Sverige sjönk inköpschefsindexet till 51,5 i januari. Den lägsta nivån sedan februari 2016 och både det tyska och kinesiska indexet sjönk under den viktiga 50-nivån.

Förhoppningsvis ska tisdagens inköpschefsindex för tjänstesektorn visa på lite bättre humör, vilket de också gjort under större delen av 2018. Det kan i så fall spä på riskviljan ytterligare.

Vi har också att se fram mot Donald Trumps State of the Union-tal på onsdagsnatten. Lär bli en del skryt och den starka amerikanska ekonomin men kan också innehålla en del besked kring handelsförhandlingarna med Kina. Dessutom ett utmärkt tillfälle för presidenten att peka ut den framtida färdriktningen i hans presidentskap. Kan innebära både bu och bä för börsen.

Av lite mindre dignitet men ändock intressant kan tisdagens utfrågning av riksbankschefen Ingves och finansinspektionens Thedeen bli. En fråga som borde komma upp är varför de svenska hushållen är så försiktiga och vad det betyder för den framtida inriktningen hos dessa bägge organisationer.

Dessutom får vi på torsdag färska siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden.

I övrigt ska noteras att firandet av den kinesiska nyåret inleds i veckan då landet går från Hundes till Grisens år. Det betyder att mycket i Kina hållas stängt och att aktiviteten på de asiatiska börserna sannolikt går ner.

 

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området bör ha tickat upp i februari efter den fina starten på börsåret. Förväntningarna är ändå lite lågt ställda. Orderingången på varaktiga varor i USA lär ha stigit i december med en gof inhemsk konjunktur i ryggen.

 

Tisdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Det ska förhoppningsvis visa sig bli bättre siffror än förhållandevis svaga industrindex. I Sverige kan indexet ha sjunkit en bit då hushållen tycks vara försiktiga och utfallet i konjunkturbarometern var svagt. Intressanta siffror från SCB över industriproduktion och orderingång. Förhoppningsvis får vi se ett litet lyft, trots att inköpschefsindexet för industrin backat.

 

Onsdag

Natten mot onsdag håller president Trump sitt State of the Union-tal. Han lär ta en hel del kredd för den starka ekonomin men lär också poängtera framgångar i handelsförhandlingarna med Kina. Räkna ändå med ett eller annat utspel som kan ge finansmarknaden lite skrämselhicka.

 

Torsdag

Mäklarstatistik presenterar siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden, liksom SCB. Vi räknar med ganska svaga, men stabila, siffror. De stora prisnedgångarna ser ut att utebli. Bank of England lämnar räntebesked men väljer att spara på sitt krut.

 

Fredag

Lugn avslutning på makroveckan med norska BNP-siffror och tysk handelsbalans. De svenska hushållen lär ha tagit det lugnt med shoppandet i december.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -