Kuvertet finns snart i din brevlåda

Privatekonomi Snart landar ditt orangea kuvert i brevlådan. Det är ett bra tillfälle att se över din pension.

Årets orangea kuvert är på ingång, i mitten av mars ska alla Sveriges knappt sex miljoner pensionssparare ha fått sitt pensionsbesked från Pensionsmyndigheten. En tredjedel av alla får sitt kuvert digitalt, till exempel genom den digitala brevlådan Kivra.

Det orangea kuvertet innehåller information om din allmänna pension, det vill säga inkomstpension och premiepension. Tjänstepensionen finns däremot inte med i det orange kuvertet.

Den största möjligheten du har att påverka din allmänna pension är att arbeta. Upp till och med en månadsinkomst på 43 300 kronor före skatt, tjänar du in till din allmänna pension.

Vid vilken ålder du slutar arbeta har också av stor betydelse för hur stor din slutliga pension blir. Hela livet räknas när det gäller intjänandet till pensionen. Om du till exempel tjänar 33 000 kronor i månaden, före skatt, så får du 2 300 kronor, före skatt, mer i pension varje månad om du arbetar vidare ett år efter 65 år, alltså till 66 år.

Deltidsarbete påverkar din allmänna pension negativt, oftast inte bara under ett fåtal år, utan under längre perioder. Förutom att det leder till lägre inbetalningar kan du också drabbas av sämre löneutveckling.

”Det är livsinkomsten, tidpunkten för uttaget av pension och att ha en tjänstepension från arbetsgivaren som påverkar allra mest”, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Men du kan också påverka utfallet genom att aktivt förvalta din premiepension. Fondavgifterna inom PPM är kraftigt rabatterade, så du behöver inte vara orolig för att behöva betala några hutlösa avgifter.

Dessutom är PPM-systemet under omgörning, vilket bland annat leder till färre antal fonder och gör det mer lättöverskådligt. Risken för att råka välja dåliga fonder minskar också i och med att kraven för att få vara med på fondtorget blir betydligt hårdare.

Kuvert till pensionärer

1,8 miljoner svenska pensionärer har redan fått sitt orange kuvert, det skickades ut i januari. I det fanns bland annat besked om hur mycket du som pensionär får i allmän pension varje månad under året.

I år höjs inkomst- och tilläggspensionen med 1,4 procent vilket i genomsnitt innebär runt 100 – 260 kronor före skatt. Höjningen beror på att följsamhetsindex som styr inkomst- och tilläggspensionen höjs med just 1,4 procent i år.

Utöver det så sänks skatten och brytpunkten höjs. Allt som allt så höjs pensionerna, allmän pension och tjänstepension, i snitt med mellan 170 kronor och 740 kronor per månad efter skatt.

Källa: Pensionsmyndigheten

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -