Köpläge i NCC för den långsiktige

Aktieanalys NCC:s bokslutsrapport gladde ingen. Det kommer ta tid att få ordning på lönsamheten men är man lite långsiktig tycker vi man kan ta rygg på alla insiders som köpte efter rapporten.

Byggbolaget NCC avslutade ett tungt 2018 med ett klart sämre resultat än väntat och en halverad utdelning. En ljuspunkt var att orderingången håller jämna steg med omsättningen och att orderboken är relativt välfylld inför 2019.

Resultatet under såväl fjärde kvartalet som helåret 2018 tyngdes av omstruktureringskostnader och engångskostnader av olika slag. Det är resulatet av det pågående förbättringsarbete som nya vd:n Tomas Carlsson initierade under fjolåret.

Syftet är att på sikt få upp lönsamheten och att även sänka risken i verksamheten. Allt för många av NCC:s projekt de senaste åren har drabbats av högre kostnader än väntat och nedskrivningar har varit ett ständigt återkommande inslag i bolagets kvartalsrapporter.

Hård konkurrens och stigande kostnadsinflation i en överhettad byggsektor är grundorsaken till problemen. NCC:s interna rutiner för anbudsprocesser och riskbedömning har också uppenbarligen lämnat en del att önska. Störst har problemen de senaste åren varit i Norge och där särskilt inom infrastrukturverksamheten.

Problemet med nedskrivningar är att projekten fortfarande måste slutföras, oftas till noll procents vinstmarginal. Det späder ut marginalerna i koncernen. Problemprojekten kan ligga och tynga utvecklingen under många kvartal.

NCC delar numera in verksamheten i fem områden: Building Sweden, Building Nordics, Infrastructure, Industry och Property Development. Av de tre byggdivisionerna var det bara Building Sweden som rapporterade positivt resultat för helåret 2018.

Building Nordics och Infrastructure slutade på minus även under 2017 och det är där huvudinsatserna sker för att förbättra lönsamheten. Inom Infrastructure har hela verksamheten inom Road Service satts på säljlistan. Den omsätter cirka 2,5 miljarder kronor men har svag lönsamhet. Stora förändringar har även skett på ledningsnivå och insatser görs för att sänka risknivån i orderboken.

Sverige svarar sammantaget för drygt 60 procent av omsättningen i NCC-koncernen. Danmark, Finland och Norge delar relativt jämnt på resten.

De nordiska byggmarknaderna beskrivs överlag som fortsatt goda om man undantar bostäder som bromsat in tydligt i Sverige och på sistone även i Danmark. Efterfrågan på samhällfastigheter och kontor är dock fortsatt bra och kompenserar delvis. Inom infrastruktur driver offentliga satsningar efterfrågan och marknaden är stark i Norge och Sverige. Även efterfrågan på asfalt och krossmaterial beskrivs som god.

I Sverige backade NCC: orderingång en dryg procent för helåret 2018. Ökningar i Norge och Finland kompenserade för detta och totalt rapporterade NCC en ökning av orderingången på 9 procent. Orderboken vid utgången av 2018 var 10 procent större än året innan.

Tomas Carlsson

Tomas Carlsson konstaterar i bokslutsrapporten att NCC har en frisk kärna och att ungefär två tredjedelar av koncernen går bra. Till Nyhetsbyrån Direkt sade han i samband med rapporten att bolaget sedan man sjösatte åtgärdsprogrammet i oktober inte hittat några nya problemområden. Åtgärdsprogram löper för alla de avdelningar som har svag lönsamhet. Dessa har kommit lite olika långt.

Målsättningen är fortfarande att nå en rörelsemarginal på 4 procent för koncernen som helhet. De analytiker som bevakar bolaget räknar dock inte med att NCC kommer att nå den nivån inom de närmaste åren. Enligt databasen Factset ligger snittprognoserna för rörelsemarginalen på 2,4 procent innevarande år och på 3,2 procent år 2020.

Omsättningen väntas samtidigt öka med 3-4 procent om året. Snittprognoserna för vinst per aktie drogs ned kraftigt efter bokslutsrapporten och för 2019 väntas nu ett resultat på 9,79 kronor medan prognosen för 2020 ligger på 13,77 kronor. De estimaten ger p/e-tal på 13,8 respektive 9,8.

Utdelningen på 4 kronor var en klar besvikelse i bokslutsrapporten. Snittprognosen låg på 8 kronor. Tomas Carlsson förklarade den låga utdelningen med att styrelsen väljer en mer försiktig princip och vill skapa finansiell flexibilitet för bolaget.

Även utdelningsförväntingarna har skruvats ned kraftigt efter rapporten. Direktavkastningen i NCC-aktien väntas för de båda kommande åren ligga på 3,8 procent respektive 5,2 procent.

NCC har bara börjat arbetet med att återställa lönsamheten i koncernen. Som Tomas Carlsson själv konstaterar i bokslutsrapporten kommer det ta tid innan de pågående åtgärderna fullt ut ger resultat.

Aktiemarknaden är inte känd för att vara tålmodig och NCC-aktien dök efter bokslutsrapporten. Den svaga lönsamheten och signaler om en mer försiktig hållning från styrelsen vad gäller utdelningar fick många att kasta sig mot utgången. Årets kursuppgång är därmed borta och aktien står på minus ett par procent i skrivande stund.

Flera insiders passade dock på att köpa efter rapporten. Vd och ordförande köpte båda aktier för över en miljon kronor liksom de båda styrelseledamöterna Viveca Ax:son Johnson och Mats Jönsson. Det är alltid en positiv indikation när insynspersoner visar i handling att man tror på aktien.

Något snabbt klipp kommer det sannolikt inte att bli men dagens kursnivåer borde på lite sikt te sig ganska attraktiva. Turn around-arbeten brukar alltid bli stökiga ta längre tid än man tror. Det första steget brukar dock vara det lättaste, att rensa ut svaga bitar och lyfta marginalerna. Tricket är att kombinera god lönsamhet med god tillväxt, men det blir steg två.

Peab var för några år sedan i samma sits som NCC. De har lyckats stabilisera orderboken och fått upp lönsamheten. Vi håller fortfarande Peab som favorit i byggsektorn. Den nerkörda NCC-aktien erbjuder dock större kurspotential på sikt. För en lite mer långsiktig investerare tycker vi fortfarande aktien är värd ett köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NCC B Köp 136,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -