Fonderna som rusat mest i år

Fondkommentar Börsuppgången i januari är lite av en repris från fjolåret och den högsta januariavkastningen sedan 1987. Störst uppgång hittar vi på tillväxtmarknaderna.Placera har listat vinnarfonderna i januari.

Även de utvecklade börserna med USA i täten hade den bästa månadsavkastningen sedan mars 2016. Stockholmsbörsen steg knappt 8 procent, vilket är bättre än de europeiska börserna som steg i genomsnitt 7 procent. En globalindexfond avkastade 8,8 procent.

Men de bästa fonderna hittar vi på tillväxtmarknaderna. En bred tillväxtmarknadsfond som följer MSCI Emerging Markets index steg i januari hela 10 procent, mätt i kronor. Bästa närliggande större tillväxtmarknad är Moskvabörsen som steg med knappt 15 procent i januari i kronor. Men vi hittar några andra tillväxtmarknadsfonder bland januarivinnarna.

Brasilienfonderna har haft högts avkastning i kronor. Det är en kombination av två faktorer: En bra börsuppgång på runt 6 procent i lokal valuta. samtidigt som den brasilianska valutan real stärkts med ungefär lika mycket i värde mot den amerikanska dollanr. Lägg till en kronförsvagning mot den amerikanska dollar på drygt 2 procent, så blir det en riktigt högmånadsavkastning. Kronan startade året på 8,85 kr per dollar och den sista januari var kursen 9,07 kr.

USD mot Real

Ett sjunkande inflationstryck när den sargade brasilianska ekonomin sakta men säkert nu håller på att repa sig, har varit ett bra bränsle för på börsen och valutan i starten på året. Investerarna har också tydliga förhoppningar om flera nödvändiga reformer, bland annat en pensionsreform.

Vi hittar tre brasilienfonder i topp. Alla tre fonderna är aktivt förvaltade och de har startat året mycket starkt med 20-procentiga uppgångar. Handelsbanken Brasilienfond har stigit 20 procent. Klart bästa bidragsgivare i fonden under månaden är infrastrukturbolaget Sabesp. Bolaget är verksamt inom vattenförsörjning i Sao Paul-området. Det jobbar även med återvinning av sopor i samma region.

Aktien är parallellt noterad på d New York-börsen och har en 50-procentig uppgång i januari. Den stora kursuppgången beror på att bolaget delvis är statsägt, och enligt regeringskällor funderar man på att privatisera bolaget vilket marknaden har gillat. Sabesp-aktien väger knappt 6 procent i Handelsbanken Brasilienfond.

Vi hittar även ett antal Turkietfonder på topplistan. Turkiet är en väldigt volatil marknad som haft en bra avkastning i januari. Även här är det en kombination med en förstärkning i den turkiska liran efter en räntehöjning från den turkiska centralbanken och en bra börsutveckling. Turkiska tillgångar har också gynnats av förbättrade relationer med USA.

Turkisfund Equities A har stigit hela 19 procent under månaden och klart högst avkastning av turkietfonderna. Enligt Morningstar är den genomsnittliga avkastningen för Turkiet fonder 16,8 procent. Men det är en liten fondkategori med bara fyra fonder.

Bästa bidragsgivare i Turksifund Equities A är det turkiska energi- och elproducenten ODAS Elektrik Uretim. Aktien har stigit närmare 50 procent i år. Men det ska ställas i relation till fjolåret magra avkastning på minus 70 procent.

En fond som sticker ut på vinnarlistan är DNB Renewable Energy med en nästan 18 procentig uppgång. Vilket är betydligt mer än snittet för liknande fonder som har stigit 13,5 procent i år.

DNB Renewable Energy investerar i framtidens energikällor, inom sol- vatten- och vindkraft. Men även i bolag som jobbar med energibesparing och effektivisering av energiproduktion. Det har varit en gynnsam strategi under inledningen på 2019.

Två av fondens mindre innehav Pacific Ethanol och JinkoSolar Holdings har tokrusat med 50 procents uppgångar. Den största bidragsgivaren är fondens näst största innehav, det Detroit-baserade American Axle som väger 7,2 procent. Aktien har stigit drygt 34 procent sedan årsskiftet.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -