USA-siffror goda nyheter för börsen

Makrokommentar Starka amerikanska arbetsmarknadsdata med återhållsamma löneökningar var goda nyheter för finansmarknaden. Framför allt för att det håller Fed på mattan och står i skarp kontrast mot dystra konjunktursignaler från stora delar av den övriga världen.

Den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter att rusa på. I januari steg sysselsättningen med 304 000 personer och slog därför marknadsförväntningarna om en uppgång med 165 000 med råge. Samtidigt steg arbetslösheten från 3,9 till 4,0 procent.

Man ska inte förvånas över att arbetslösheten stiger samtidigt som sysselsättningen rusar i höjden. Dels för att siffrorna kommer från två separata undersökningar, dels för att allt fler amerikaner söker sig ut på arbetsmarknaden när chansen att få ett arbete stiger. Det senare bidrar till ett ökat arbetskaftsutbud.

Syssslsättningssiffrorna kommer från en företagsundersökning medan arbetslöshetssiffran bygger på en hushållsundersökning.

Så i grunden var det en mycket stark amerikansk arbetsmarknadsundersökning som presenterades på fredagseftermiddagen. Vilket borde glädja en finansmarknad som annars mest fått dystra konjunkturnyheter från övriga delar av världen under veckan som gått.

På finansmarknaden låg dessutom mycket fokus på om den upptågående trenden i löneökningarna skulle fortsätta i januari. Det skulle i så fall sätta press på den amerikanska centralbanken att verkligen gå vidare med sina planerade räntehöjningar under 2019. Räntehöjningar som man på räntemarknaden annars prisat bort under den senaste månaden.

Nu landade de genomsnittliga timlöneökningarna på 3,2 procent i årstakt och prickade därmed analytikernas förväntningar. Visserligen justerades december månads timlöneökningar upp till 3,3 procent men januarisiffran bör ändå tagit emot med viss ro på finansmarknaden, inte minst som det betyder att den uppåtgående trenden för timlöneökningarna därmed ser ut att ha brutits. Skulle det skiftet hålla i sig under kommande månader så betyder det att inflationspressen från lönesidan blir förhållandevis återhållsam.

Så sammantaget är fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror positiva nyheter för finansmarknaden, vilket också syns i de omedelbara reaktionerna. Dollarn har hållit sig stabil medan de amerikanska börsterminerna rört sig uppåt. De korta amerikanska räntorna har visserligen rört sig uppå men indikerar inte någon ny räntehöjning från Federal Reserve.

Fortsatt starka amerikanska arbetsmarknadssiffror under kommande månader lär dock sätta press på Federal Reserve att leverera minst en räntehöjning under 2019.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -