Löneväxlar du? - Håll koll på nya taket

Privatekonomi Är du en av dem som löneväxlar, eller funderar över att göra det? Se upp i så fall, i år har gränsen för när det är lönsamt att avsätta bruttolön till pensionen höjts.

I år behöver du tjäna minst 43 309 kronor före skatt per månad efter löneväxlingen, för att det ska vara förmånligt. Det betyder alltså att om du löneväxlar 1 500 kronor per månad, så behöver din bruttolön vara minst 44 809 kronor för att du ska tjäna på det.

Det beror på att den viktiga brytpunkten, eller taket, för när du tjänar in till din allmänna pension är en årsinkomst om 8,07 inkomstbasbelopp, vilket i år är 519 708 kronor, eller 43 309 kronor per månad. Det kan jämföras med förra året, då gränsen gick vid 42 031 kronor.

Om du under 2018 löneväxlade, 1 500 kronor, så behövde din bruttolön vara 43 500 kronor per månad. Det betyder att om du ligger på gränsen, och inte får samma lönejustering uppåt i år, kan du gå miste om din förmån.

Och om du funderar över att börja löneväxla, var då noga med att ta hänsyn till din lön efter bruttolöneavsättningen.

Själva förmånen i att löneväxla består främst av att du får skillnaden mellan löneskatt och arbetsgivaravgifter som en extra del på din pension. För varje 100 kronor du väljer att avsätta så får du fem – sex kronor extra.

Vid ett månatligt sparande på 1 500 kronor, ger det dig alltså omkring en extra tusenlapp på pensionskontot varje år, exklusive eventuell avkastning.

Arbetsgivaravgiften på lön är nämligen högre än skatten är på pensionsspararande, runt sex procent, vilket betyder att det inte kostar arbetsgivaren något extra att ge dig mellanskillnaden, men ger dig mer i pension.

Här kan du läsa mer om löneväxling – fördelar och fallgropar.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -