Fördel för tillväxtmarknaderna?

Fondkommentar Fjolåret var ett utmanande år för aktiva förvaltare världen över, absolut tuffast var det på tillväxtmarknaderna. Men East Capital tror att investerarna kommer att återvända, då den relativa tillväxten talar för tillväxtmarknaderna.

Det var budskapet när fondbolaget presenterade sin syn på 2019 för tillväxtmarknaderna i veckan.

Under fjolåret missade många på finansmarknaden effekterna av den amerikanska skattereformen, som gav den amerikansk ekonomin en stark tillväxt och högre ränta. Det gav fördel för de utvecklade ländernas tillväxt.

Ser man framåt så indikerar IMF:s prognoser att skillnaden i tillväxt mellan de utvecklade ekonomierna och tillväxtmarknaderna talar för tillväxtmarknaderna. Vilket som bör spilla över på en högre relativtillväxt för tillväxtmarknaderna.

Förutom den överraskande starka amerikanska tillväxten, så lyfter East Capital fram flera faktorer som gav tillväxtmarknaderna motvind under fjolåret, bland annat en stark dollar.

Dollaruppgången drevs på av flera faktorer, bland annat att den amerikanska centralbanken höjde räntan fyra gånger i spåren av den starka BNP-utvecklingen.

De mest utsatta valutorna var Turkiet och Argentina. Den argentinska peson förlorade under fjolåret halva sitt värde mot dollarn. Även den ryska rubeln och brasilianske realen tappade mellan 15 och 17 procent mot den amerikanska dollarn.

När East Capital blickar framåt tror de att de betydande valutaförändringarna är gjorda. Och att finansmarknaderna kan ha har överreagerat, vilket är ganska vanligt på tillväxtmarknaderna då det är mindre och mer koncentrerade investeringsflöden där än på de utvecklade marknaderna.

Den amerikanska tillväxten saktar sannolikt in i år, vilket kan tala för ett mer duvaktigt Fed. Det skulle gynna tillväxtmarknaderna.

Samtidigt som den amerikanska dollarförstärknigen satte käppar i hjulen för flera tillväxtmarknadsvalutor, så minskade de tre största centralbankerna den finansiella likviditeten. Vilket även missgynnat tillväxtmarknaderna.

Centralbankerna har sedan 2008 köpt finansiella tillgångar för svindlande 12 biljoner dollar. Under fjolåret minskade centralbankerna nettoköpen. Förväntningarna för 2019 är att centralbankerna istället för nettoköp kommer att ta ut likviditet då ECB-avslutar sitt obligationsköp och FED låter flera obligationsköp löpa ut.

East Capital spår att det blir mindre tillgång på billigt kapital, vilket kan begränsa potentialen för tillväxtmarknaderna under 2019. Men det kan även vara diskonterat i aktiepriserna då flertalet tillväxtmarknader handlas till historiskt hög direktavkastning.

Handelskriget mellan USA och Kina har skapat politisk osäkerhet och påverkat investerarsentimentet på tillväxtmarknaderna. Särskilt tufft har det varit för kinesiska aktier som backade mycket under fjolåret.

East Capital tror att en handelsöverenskommelse kan göras. Och det finns tydliga incitament hos båda sidor för en lösning.

Utöver det tror East Capital att vi får se betydande stimulanspaket i Kina under 2019, som sannolikt består av skattereformer innehållande moms- och skattelättnader för både privatpersoner och företag. Och nya infrastrukturinvesteringar kommer också.

Värderingen för de kinesiska börserna relativt S&P 500 index har nått rekordlåg nivå, viket indikerar billiga kinesiska aktier.

Man lyfter även fram kinesiska A-aktiers ökade andel i globala index som en potential för fortsatta nettoinflöden till Kina.

East Capital säger att en utökning för kinesiska A-aktier från dagens 5 procent till 20 procent som MSCI signalerar, kommer snabbare än vad de trodde. De räknar med att MSCI lämnar mer information om det i slutet på februari.

Det spås öka andelen utländskt institutionellt ägande i kinesiska bolag. Ett ägande som på sikt bör skapa mer stabilitet och minska volatiliteten på de kinesiska börserna.

Indexförändringen gör att det finns ett stort potentiellt nettoflöde av nytt kapital, när de globala investerarna ska vikta upp kinesiska A-aktier i sina tillväxtmarknadsportföljer.

Avslutningsvis finns det några positiva faktorer när man ser på företagens vinsttillväxt, enligt East Capital.

Bolagen går fortfarande vinstmässigt bra på tillväxtmarknaderna och vinstprognoserna ser relativt starka ut. Man kan notera att marknaden sannolikt har överreagerat. Trots en ganska stark fundamental vinstutveckling har man värderat ner bolagsvinsterna på de ledande tillväxtmarknaderna. Det ser man tydligt i diagrammet nedan.

Den svarta pricken representerar avkastningen för de stora marknaderna i fjol. Brasilien gav noll i avkastning och gick ner minst i fjol. Kina var den marknaden som tappade mest på minus 12 procent.

Bryter man ner totalt avkastningen så ser man att i bolagen i Brasilien och Ryssland hade ordentlig vinsttillväxt för vinst per aktie under fjolåret (det indikerar det blåa i figuren). Det gröna som visar direktavkastningen, var positiv i alla stora tillväxtmarknadsländer. Ryssland ger nu den högsta direktavkastningen i hela tillväxtmarknadsuniverset.

Den röda delen av totalavkastningen som är den största delen, står nedvärderingen av bolagens stigande vinster för. Det har lett till en hög rabatt för tillväxtmarknaderna relativt utvecklade marknader.

East Capital spår att om den geopolitiska oron i minskar så finns det potential för att finansmarknaden fokuserar på fundamenta.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -