Tio köpvärda fonder i februari

Köptips Det är som det brukar vara i livet, när man minst anar det så vänder det. Och vilken vändning världens finansmarknader gjort i januari. På många fondmarknader har man under januari fått en hel årsavkastning. Jag passar på att göra ett fondbyte inför februari.

Det har hänt mycket på en månad eller rättar sagt sedan julafton, då de amerikanska börserna nådde en ny bottennivå efter en stor nedgång. Efter det har klättringen uppåt varit mer eller mindre spikrak.

Det finns många faktorer som gjort att investerarna tryckt på gasen. Den enklaste förklaringen är att börserna blivit billiga efter nedgången under det fjolårets fjärde kvartal och inte minst den totala utblåsningen i december. Många investerare varit inne och fyndköpt.

Men det finns lite mer komplicerade förklaringar, som att synen på amerikansk räntepolitik har förändrats enorm mycket under månaden. Idag prisar finansmarknaden inte in någon mer räntehöjning under 2019. Ser man in i 2020 så ser det snarare ut som att finansmarknaden räknar med räntesänkningar.

Det har gjort att den amerikanska dollarn framfart lugnat ner sig. Även den viktiga amerikanska 10-åringen handlas nu stabilt kring en ränta på 2,7 procent. Det har den gjort under en månads tid, vilket är en stor kontrast mot oktober och november då den nådde upp till 3,2 procent. Vilket skrämde marknaden.

De sjunkande ränteförväntningarna och den svagare dollarn har ökat riskaptiten betydligt. Och det ser man tydligast på tillväxtmarknaderna. Här har investerarna hittat tillbaka. Fram till förra fredagen så var det 15 veckor i rad med allt större nettoinflöden. Det visade inte minst den viktigaste investerar enkäten från den amerikanska investmentbanken Bofa/Merrill Lynch.

Den 90 dagar långa vapenvilan i handelskriget mellan USA och Kina sträcker sig fram till den 1 mars, och parterna tar i veckan upp samtalen igen. Investerarna har hittills under månaden tolkat de få signaler som kommit som positiva. Vilket ytterligare varit en faktor bakom börsernas vändning.

En käpphäst för att börserna ska kunna fortsätta stiga är sannolikt att rapportperiod blir bra. Och inte minst att bolagschefernas utsikter för 2019 som kan bli vägledande för utvecklingen.

För den som vill läsa mer om finansmarknadernas krafter och världsekonomins tillstånd hänvisar jag till Placeras makrostrateg Pekka Kääntäs Marknadssyn för februari.

Jag gör ett fondbyte inför februari och ökar risknivån sakta men säkert i Placeras tio utvalda fonder. Lågrisk-hedgefonden Atlant Stability som är ett av våra tre fondval bland de fonderna med lägst risk, får lämna plats för en marknadsneutral hedgefond från samma fondbolag, med högre risk.

Jag tar in Atlant Opportunity, en marknadsneutral hedgefond. Fonden har högre risk än systerfonden som får lämna listan. Atlant Opportunity tar plats bland medelriskfonder. Den blir ett bra komplement till de tre blandfonderna på listan.

Även om börserna studsat upp betydligt i januari, så ser det inte ut som den blir en spikrak börsuppgång, för hoten på börshimlen är många. Världsekonomin ser ut att gå in i en allt lugnare tillväxtfas, samtidigt som volatiliteten letat sig tillbaka till världens finansmarknader.

Fonden är marknadsneutral. Tanken är att ta bort marknadsrisker genom att ta både långa och korta positioner i underliggande aktie- och ränteinstrument. Och att positionernas totala effekt blir neutral, vilket innebär att finansmarknadsrörelserna inte påverkar portföljens resultat nämnvärt. Avkastningen kommer från relationen mellan en lång och en kort komponent i fonden. Relationen kan vara såväl på det enskilda instrumentets nivå som på portföljnivå.

Atlant Opportunity jämfört med SIXRX

Det innebär inte att marknadsneutrala hedgefonder som Atlant Opportunity i sig är riskfria. Fondens risk skiftar i stället från marknadsrisk till de risker som skapas i förhållandena mellan de långa och de korta positionerna.

Tittar man på Stockholmsbörsens utveckling de senaste tre åren är det tydligt att fonden skapar avkastning även när det är tuffare. Vid tre tillfällen har börsen fallit med över 8 procent, som mest i oktober i fjol med hela 12,1 procent. Fonden har vid samtliga tillfällen har haft en positiv avkastning på några punkter till som mest 0,16 procent. Ingen stor avkastning med tillräckligt för att bevara kapitalet.

Jag tycker att Atlant Opportunity är ett bra alternativ på listan för den som vill vara på sin vakt och ha både livrem och hängslen om marknadsturbulens kommer tillbaka. Fonden är marknadsneutral vilket gör att den har möjlighet att leverera positiv avkastning även under sämre börsklimat. Vilken den har bevisat under de tre senaste åren.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

Den som tror att aktiemarknaderna fortsätter sin resa norrut och vill ta mer risk hänvisar vi till våra fyra fonder inom segmenten hög och högre risk.

För den som vill ha låg risk i sitt fondsparande hänvisar vi till våra två räntefonder.

I medelrisksegmentet finns förutom Atlant Opportunity, tre blandfonder med olika risknivå. Sensor Sverige Select är aktivt förvaltad och den blandfond med högst risk och hör till fondkategorin Blandfonder – SEK, aggressiv. Indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix och den aktivt förvaltade blandfonden Carnegie Strategifond hör till fondkategorin Blandfond – SEK, balanserad som har lägre risk.

Lågriskfonderna utgörs förutom IKC Avkastningsfond av lågriskhedgefonden Atlant Stability och räntefonden Spiltan Räntefond Sverige.

HÖGST RISK

Basfonder

Swedbank Robur Access AsienDet är en indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Asia exklusive Japan. Det omfattar totalt tio länder, varav sex har tillväxtmarknadsstatus.

HÖGRE RISK

Spetsfonder

UB Infra A: Aktivt förvaltad infrastrukturfond som placerar i stabila infrastrukturaktier som el-, gas- och vattenbolag, företrädesvis i OECD-länderna.

Jupiter European Growth: Alexander Darwall letar investeringar fritt utan påverkan av index och bolagsstorlek med en analysdriven och strukturerad investeringsprocess. 

Norron Active RC: Aktiv förvaltning som letar investeringar fritt från påverkan av index. Fonden har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererar en väldigt hög avkastning sett till den risk man tar.

MEDELRISK

Basfonder

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

Sensor Sverige Selecta: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Atlant Opportunity: Är en aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktie-, ränte- och derivatstrategier. Som har lyckats balansera börsens upp och nedgångar på ett förträffligt sätt.

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

IKC Avkastningsfond: Fonden placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Februariutgåvan av Placeras Strategidokument

Finns det kraft kvar i börsen?

Tio köpvärda fonder i februari

Köpvärda aktier - det stora dilemmat

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank Robur Access Asien A Köp 238,73 -
UB Infra A Köp 1 528,83 -
Jupiter European Growth L EUR Acc Köp 351,29 -
Norron Active RC SEK Köp 324,04 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 269,43 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 276,29 -
Sensor Sverige Select A Köp 233,72 -
Atlant Opportunity Köp 1 200,97 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 121,67 -
IKC Avkastningsfond Köp 117,37 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -