Köpvärda fonder i augusti - så gick det

Utvärdering I förra månadens utvärdering skrev jag att det senaste halvåret varit en extremt svag fondspararperiod. Tyvärr ser det senaste halvåret fortfarande svagt ut, trots det starka januarirallyt som putsat till avkastningssiffrorna en hel del.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför augusti 2018.

Året har startat bra och alla fondmarknader är på plus förutom Indienfonder. Januaris vändning kom välbehövligt efter det fjärde kvartalets totala härdsmälta på de flesta av världens börser. Lyfter vi blicken och ser på avkastningen sedan augusti, hittar vi två lysande fondmarknader som sticker ut med plusavkastning.

Den ena är Östeuropafonder som oftast har en stor exponering mot Ryssland och Turkiet. Östeuropafonderna har i genomsnitt stigit 2 procent. Rysslandsfonderna har gett knappt 3 procents positiv avkastning. Turkietfonder som drabbats av att det varit mycket negativa nyheter om landet, har det senaste halvåret överraskat med en nollavkastning.

Latinamerikafonderna har lyckats med en nästan 10-procentig avkastning det senaste halvåret. Den klart lysande stjärnan är Brasilienfonder som har haft en genomsnittlig avkastning på 21 procent. Mellan 50 till 60 procent av Latinamerikafonder består av brasilianska bolag.

Samtidigt har Globalfonder haft en tuffare utveckling och backat med i genomsnitt 5,6 procent. Lite sämre har Sverigefondernas avkastning varit det senaste halvåret på minus 7 procent. Inte ens de amerikanska börserna, som tidigare varit de globala börsernas draglok orkat komma upp i positiv avkastning det senaste halvåret. Mycket beroende på stora nedgångar för FAANG-bolagen under det fjärdekvartalet.

I tidigare utvärderingstexter har jag skrivit om den ofta allt starkare amerikanska dollarn som hjälpt utländska investeringar att få en extra hjälp vid omräkning till svenska kronor. Och det gäller fortfarande.

Det senaste halvåret har kronan tyvärr i vanlig ordning tappat i värde. Nu med knappt 4 procent mot den amerikanska dollarn. Utan dollarförstärkningen hade många utländska fondinnehav levererat än mer negativ avkastning.

Det fortsatta tuffa halvåret syns även i Placeras tio-i-topplista. Då vi saknat både Latinamerika och Östeuropafonder är de högsta avkastande fonderna lågrisk-alternativen. I relativa tal har sju av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex, vilket vi är nöjda med.

Vi gjorde inget fondbyte inför augusti, utan förlitade oss på urvalet från juli.

De tre fonder som haft en riktigt tung period är MS INVF Global Opportunities, Swedbank Robur Ny Teknik och blandfonden Sensor Sverige Select. Det är tydligt att alla tre fonder som avkastat sämre än sina respektive kategorisnitt har en tydlig lutning mot tillväxtaktier i sina fondportföljer.

Det har med facit i hand inte varit den vinnande strategin det senaste halvåret. Men alla tre fonderna hör till de bästa avkastningsmässigt i sina respektive kategorisnitt under januari månad.

Högst avkastning har de två lågriskfonderna som fokuserar på räntesparande.

Båda har noll avkastning det senaste halvåret, inte mycket att hurra för med det har i alla fall bevarat kapitalet. Båda lågriskfonderna har glädjande varit bra val i sina fondkategorier och de har levererat betydligt bättre avkastning. Anmärkningsvärt är att kategorisnittet för företagsobligationsfonder har minus avkastning på -0,7 procent det senaste halvåret.

Fondlistans övriga två blandfonder med lägst risk har backat minst, och klarat sitt kategorisnitt som är ”Blandfonder – SEK. balanserad”. Indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix har backat med 2,5 procent jämfört med kategorisnittets nedgång på minus 3,7 procent.

Men den som sticker ut är den aktivt förvaltade Carnegie Strategifond som ”bara” backat med en procent, vilket får anses bra. Och den har fokus på stabila, defensiva värdebolag vilket betalat sig under halvåret.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -