Volvo: Låg värdering, hög risk

Aktieanalys Volvos bokslutsrapport bekräftar bilden av ett bolag som går starkt för tillfället, men där framtiden ser dystrare ut. Aktien värderas lågt men risken känns fortfarande hög.

Volvo bjöd på blandade besked när bolaget på onsdagen presenterade sitt bokslut för 2018. Omsättning, resultat och lönsamhet i det fjärde kvartalet var ungefär i linje med vad som var väntat. Däremot kom orderingången för lastbilsdivisionen in klart under förväntan. Med tanke på att aktien en längre tid pressats av oro för att lastbilskonjunkturen är på väg att vända nedåt var det inte vad marknaden ville se.

Ordersiffrorna för området Lastbilar lyste röda i kvartalet i de flesta regioner. Nordamerika ledde nedgången med ett tapp på 24 procent jämfört med samma kvartal året innan. I Europa föll ordersiffran med 14 procent. Även i Asien noterades ett större tapp och totalt backade orderingången med 14 procent jämfört med i fjol.

Vd Martin Lundstedt förklarar nedgången i Europa med ett starkt jämförelsekvartal, påverkat bland annat av förköp inför väntade prishöjningar. I Nordamerika sägs orderboken vara mer eller mindre full inför 2019. Aktiemarknadens gnagande oro för att tillväxten i lastbilsbranschen toppat för den här gången dämpas dock knappast av ordertappet.

Volvo står fast vid sina prognoser för huvudmarknaderna 2019. I Nordamerika väntas en oförändrad marknad jämfört med i fjol medan Europamarknaden för tunga lastbilar väntas backa 6 procent.

Resultatmässigt presterade Lastbilar bra i det fjärde kvartalet. Det justerade rörelseresultatet steg med hela 33 procent jämfört med året innan. Omsättningen var upp 13 procent och den justerade rörelsemarginalen förbättrades med en hel procentenhet till 10,9 procent. Även för helåret 2018 uppnådde Lastbilar tvåsiffrig marginal: 10,5 procent.

Det fjärde kvartalet tyngdes dock av en avsättning på nära 7 miljarder kronor. Det är Volvos uppskattning av de kostnader man kommer att tvingas ta för att åtgärda den komponent i avgasreningssystemen som visat sig åldras i förtid.

Lastbilar står för cirka 60 procent av rörelseresultatet i Volvo-koncernen. Anläggningsmaskiner, förkortat VCE, är näst störst och står för drygt 25 procent.

Även VCE hade ett resultatmässigt starkt fjärde kvartal. Rörelseresultatet förbättrades med 19 procent. Omsättningen steg dock ännu lite mer så marginalen backade några tiondelar. Martin Lundstedt förklarar lönsamhetstappet med ökade produktionskostnader till följd av den starka tillväxten.

Orderingången var lite blandad även för VCE. I Nordamerika föll den, precis som för Lastbilar, med 24 procent. I Europa var den upp ett par procent. För VCE är dock Kina och Asien den viktigaste marknaden och där var efterfrågan fortsatt stark i kvartalet. I Kina ökade orderingången med hela 51 procent. Totalt summerade därför ordertillväxten för VCE till 9 procent.

Prognoserna för 2019 lämnas oförändrade. Kina och övriga Asien väntas backa något efter ett mycket starkt 2018.

Starkast utveckling i Volvo-koncernen under såväl fjärde kvartalet som helåret hade affärsområdet Penta. Efterfrågan på båtmotorer är stark och Penta noterade en stark tillväxt med kraftigt förbättrad lönsamhet. Rörelseresultatet steg i fjärde kvartalet med 164 procent och marginalen närapå dubblades.

För Bussar var utvecklingen mer dämpad. Omsättning, marginaler och resultat rörde sig bara marginellt såväl i fjärde kvartalet som helåret 2018.

Sammantaget blir ändå 2018 ett mycket starkt år för Volvo-koncernen. Det justerade rörelseresultatet ökade med 40 procent jämfört med 2017 och marginalen blev som sagt tvåsiffrig, ett mål som Volvo strävat efter under en lång tid.

De analytiker som bevakar Volvo räknar enligt databasen Factset med att Volvo även nästa år kan klara en rörelsemarginal på 10 procent. Sedan väntas den dock åter sjunka under den magiska gränsen.

Tillväxten väntas vara svagt negativ under både 2019 och 2020. Justerat för engångsposterna under 2018 blir även den väntade resultatutvecklingen negativ under båda åren.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 390 834 390 167 380 779
Rörelsemarg., % 10,4 10,0 9,6
Vinst/aktie, sek 12,24 13,86 13,06
Utdelning, sek 10,00 5,59 6,05
Källa: Factset      

 

Snittprognoserna för vinst per aktie under 2019 och 2020 ger i dagsläget p/e-tal på 9,0 respektive 9,5.

Utdelningsförslaget  i bokslutsrapporten var en positiv överraskning för Volvos aktieägare. Styrelsen föreslår dels 5 kronor i ordinarie utdelning för 2018 och dessutom en extrautdelning på lika mycket. Direktavkastningen blir därmed hela 8,0 procent.

För 2019 och 2020 väntas direktavkastningen uppgå till 4,5 procent respektive 4,9 procent.

Volvos bokslutsrapport gjorde inte mycket för att ändra bilden av bolaget. Konjunkturen är fortfarande stark och Volvo går för närvarande mycket bra. Oron för en svagare tillväxt de kommande åren stärktes dock av den oväntat låga ordersiffran i fjärde kvartalet.

Volvo-aktien har gått svagt en längre tid och efter ett kraftigare kursfall i höstas är värderingen nu nere på riktigt låga nivåer. Prognoserna räknar dock med en ganska marginell tillbakagång i vinsterna de kommande åren. Historiskt har det inte varit fallet i Volvo. Dit det burit har det tenderat att bära med kraft.

Förhoppningsvis har de senaste årens hårda arbete med att göra organisationen mer flexibel resulterat i att bolaget idag är mindre volymkänsligt. De senaste årens högkonjunktur har dock gett ett kraftigt positivt avtryck i resultat och marginaler och Volvo har regelbundet överträffat förväntningarna. Det finns en klar risk att även det omvända fortfarande gäller, att förmodat lägre volymer slår hårdare än väntat mot lönsamheten de kommande åren.

Värderingen är låg men risken känns fortfarande hög i Volvo-aktien och vi behåller en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Volvo B Neutral 125,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -