Vilken aktie är störst - egentligen?

Fondkommentar Ericsson eller Investor - vilket är Stockholmsbörsens största bolag? Beroende på vilket index man tittar på så får man olika svar. Placera reder ut vilket bolag som är störst och varför.

Förra veckan skrev jag efter Ericssons bolagsrapport att aktien har få aktiva förvaltare som överviktar aktien. Men det som slog mig var hur Ericsson-starka kursutveckling under fjolåret gjort bolaget till det största bolaget i SIX30-index och i det snarlika OMXS30-index.

Kortfattat så består SIX30-index och OMXS30-index, av de 30 mest likvida och omsatta bolagen noterade på Stockholmsbörsen. Genom indexen får man en exponering mot de absolut största bolagen på Stockholmsbörsen och en tydlig viktning mot banker. De fyra storbankerna väger numera knappt 23 procent i indexet. De har vägt ännu mer i index, men det återkommer vi till.

Det är viktiga index, för just de 30 mest omsatta och likvida bolagen på Stockholmsbörsen används av många indexfonder. Just för att det är relativt billigt att replikera ett index, som har ett ganska begränsat och hanterbart antal aktier. Men en annan viktig aspekt är att OMXS30 är grunden för många derivat som indexoptioner och indexterminer. Produkter som är populära på Stockholms finansmarknad.

För ett år sedan dominerades SIX30-indexet och OMXS30-indexet av Nordea, som var det största bolagen mätt i börsvärde med en indexvikt runt 10 procent. Och då hörde inte Ericssons B-aktie till de tyngsta mätt som marknadsvärde i indexet, utan förde en tynande tillvaro längre ner på listan över stora bolag.

Men idag har Nordeas vikt sjunkit betydligt och banken är idag den bank som växer minst mätt i marknadsvärde av de fyra storbankerna i indexet idag.

Efter långa diskussioner och flera turer fram och tillbaka kom beslutet under hösten, om att flytta Nordea huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors och inte minst eurozonen. Vilket innebar att bolaget blev finländskt.

Det har fått en stor betydelse för Nordea-aktiens vikt i svenska aktieindex. Med ett svenskt huvudkontor räknade man Nordeas börsvärde på samtliga antal aktier oavsett om de var noterade på de andra nordiska börserna. Efter flytten beräknar man Nordeas vikt i svenska aktieindex utifrån de registrerade antal aktier hos Euroclear i Sverige.

Flytten har gjort att Nordeas marknadsvärde i det närmast har halverats i flera svenska aktieindex. Det är en av faktorerna bakom Ericsson-aktiens numera framträdande roll som Stockholmsbörsen största noterade bolag mätt utifrån börsvärde i SIX30-index och OMXS30-Index.

Sedan är det klart att Ericssons kursutveckling det senaste året, med en nästan 50-procentig uppgång, bidragit till att Ericsson B återtagit ledartröjan med ett marknadsvärde på drygt 241 miljarder kronor mätt efter Ericssons B-aktie.

Som näst mest värdefulla bolag i SIX30-Index och OMXS30-index hittar vi Swedbank A med ett marknadsvärde på drygt 237 miljarder kronor. Det skiljer alltså bara fyra miljarder kronor. Den tidigare ettan Nordea, huserar nu först på åttondeplatsen mätt i marknadsvärde med sina 188 miljarder kronor, utifrån de nu noterade Nordea-aktierna på Stockholmsbörsen.

Den stora förändringen i topplistan över de största bolagen har skapat stora nya flöden inom den passiva indexförvaltningen. Indexfonder säljer av Nordeas aktie och köper mer av de andra aktierna som ökat relativt i värde. Och de aktörer som handlar indexderivat måste nu hålla ögonen mer på Ericssons B-aktie då den väger mest i OMXS30-index.

Vi kan konstatera att Ericssons B-aktie är den största och viktigaste i de index som baserar sitt urval på likviditet och omsättningen efter aktieslag.

Men det svenska aktieindex som är mest utbredd som jämförelseindex inom kapital- och fondförvaltning är ett som är betydligt bredare mätt i antal bolag.  

SIX Return Index är fondmarknadens ledande jämförelseindex och rekommenderas även av Fondbolagens förening. Indexet är brett och det består av alla bolag som är noterade på Stockholmsbörsen. Det tar även hänsyn till den avkastning som aktieägarna får i form av utdelningar.

Totalt omfattar SIX Return Index i dagsläget hela 331 bolag.  Det anses vara det index som återspeglar värdeutvecklingen bäst ur ett fondförvaltarperspektiv. SIX Return Index används också som investeringsbas för många indexfonder. Visst är det dyrare för en indexfond att replikera SIX Return Index men avkastningen har varit högre än för indexfonden som använder de 30 mest likvida och omsatta aktierna i form av SIX30-index och OMXS30-index.

Vid en titt på SIX Return Index, så tornar Investor upp som Stockholmsbörsens största bolag mätt i börsvärde på hela 306 miljarder kronor, vilket är betydligt mer än Ericssons B-aktie på 241 miljarder kronor. Hur kan det bli så här? I SIX30-index och OMXS30-index var ju Ericssons B-aktie det mest värdefulla med sina 241 miljarder kronor i börsvärde.

I SIX30-index och OMXS30-index hade Investor B med ett marknadsvärde på 182 miljarder kronor. Vilket placerade maktbolaget precis efter Nordea, på en nionde plats.

Och var kommer de extra 124 miljarder kronor som läggs till de 182 miljarderna i Investors marknadsvärde så det blir 306 miljarder?

Vi får dyka ner i indexregelverken, för att se vad som skiljer mellan indexen.

Den viktigaste förklaringen i skillnad mellan de olika indexen är att SIX Return index räknar med alla aktieslag från ett bolag. Det är ju lite av en svensk paradgren att jobba med olika aktieslag. Stora svenska bolag som exempelvis Ericsson och Investor har både röststarka A-aktier och röstsvagare B-aktier noterade på Stockholmsbörsen. Listan över bolag på Stockholmsbörsen med olika aktieslag kan göras lång.

Investor har 312 miljoner A-aktier och 455 miljoner B-aktier, vilket ger ett totalt antal aktier på 767 miljoner stycken.  Nu vet vi hur beräkningsmetoden sker, vilket göra att Investor blir Stockholmsbörsens största bolag på 306 miljarder kronor - fördelade på 124 miljarder i värde för bolagets A-aktier och 182 miljarder i värde för B-aktierna.

I SIX30-index och OMXS30-Index var ju fokus på likviditet och omsättning på aktieslagsnivå. Det gjorde att bara Investors B-aktie kvalade in med det nionde högsta börsvärdet på 182 miljarder kronor.

I Ericssons fall utgör A-aktierna en betydligt mindre del av de totala antalet aktier i bolaget än Investors. Totalt finns det 262 miljoner A-aktier som bara motsvarar 7,8 procent av Ericssons totala antal på 3 334 miljoner aktier.

Det gör att Ericsson placerar sig först som Stockholmsbörsen tredje största bolag med ett marknadsvärde på totalt 262 miljarder kronor, varav runt 20 miljarder kronor kommer från A-aktierna.

Verkstadsbolaget Atlas Copco kniper andraplatsen med sina knappa 280 miljarder kronor i totalt marknadsvärde. I Nordeas fall blir det ingen förändring utan bolaget är Stockholmsbörsen 10 största bolag med sitt marknadsvärde på 182 miljarder kronor.

Värt att notera är att flera bolag bara har den röstsvagare B-aktie noterad på Stockholmsbörsen. Och bolagets röststarka A-aktien är onoterad och i säkert förvar hos någon huvudägare.

Här hittar vi bolag som Hennes & Mauritz, Hexagon, Skanska och Nibe.

Men indexberäknaren SIX räknar med det antal A-aktier som är onoterade med kursen motsvarande den noterade B-aktien vid indexberäkningen av SIX Return Index. Vilket ger en stor skillnad i marknadsvärde för många bolag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -