Oroväckande svag svensk tillväxt

Makro Svensk tillväxt fortsätter att försvagas även det ännu inte rör sig om någon regelrätt lågkonjunktur. Hushållshumöret fortsätter också att dämpas, trots skattesänkningar i inledningen av det nya året.

Den svenska konjunkturen försvagades i januari på bred front. Konjunkturinstitutets barometerindikator., som bygger på enkätsvar från hushåll och företag, sjönk i januari till 101,9, där det historiska snittet är normaliserat till 100. Det var femte månaden i rad som barometerindikatorn backade.

Än är det väl inte direkt någon ko på isen vad gäller den generella konjunkturutvecklingen i svensk ekonomi, men trenden är givetvis oroväckande. En viktig ljuspunkt är att företagen fortsätter att anställa personal i stor omfattning och att bristen på personal talar för en fortsatt stark arbetsmarknad. I alla fall i närtid.

Industrin

På branschnivå kan konstateras att industrin står för det största tappet i januarimätningen när konfidensindikatorn föll med fyra enheter. Med ett värde på 111,3 ligger ändå konfidensindikatorn på en nivå som pekar mot ett fortsatt starkt läge för svensk industri. Det är ändå ett lite mystiskt högt värde då både inköpschefsindex och SCB:s hårda data över industriproduktion och orderingång målar upp en betydligt dystrare bild av industrin.

Exempelvis landade inköpschefsindex för industrin på 52,0 i december och risken är överhängande att fredagens siffra för januari kommer att närma sig den symboliskt viktiga 50-nivån ytterligare.

Samtidigt är företagen i barometerundersökningen förhållandevis nöjda med orderstockarnas storlek och kapacitetsutnyttjande ligger på rekordhöga 88 procent, trots en kraftig utbyggnad av produktionskapaciteten. Industriföretagens förväntningar på orderingången sjönk däremot till den lägsta nivån på sex år. Så det råder viss förvirring kring det egentliga tillståndet i industrin och vi på Placera lutar åt att inköpschefsindex nog målar upp en lite mer ”sann” bild av läget. Något som också ligger mer i linje med utvecklingen i viktiga EMU-området.

Byggsektorn

För byggsektorn är konjunkturbilden mixad. Konfidensindikatorn ligger, med ett värde på 102,4, fortfarande över det historiska genomsnittet.

Företagen rapporter om ett oförändrat byggande under de senaste månaderna men anger samtidigt att orderstockarna faktiskt vuxit. Samtidigt har anbudspriserna på nya byggen sjunkit. Pessimismen är dock påtagligt bland byggföretagen när de målar upp sin syn på det närmaste året. Inte sedan april 2009 har så många företag trott att byggmarknaden ska försämras, och det är en tydlig varningssignal från branschen, även om nuläget beskrivs i bättre termer än befarat.

Detaljhandel

I detaljhandeln sjönk konfidensindikatorn till 100,7 i januari och ligger därmed med knapp marginal över det historiska snittet på 100.

Det är ett utfall som ligger i linje med, eller kanske något över, den svaga detaljhandelsförsäljning i december som SCB rapporterade om i förra veckan. Enligt SCB:s siffror sjönk decemberförsäljningen med 1,1 procent jämfört med motsvarande månad 2017.

Det är framför allt försäljningen av sällanköpsvaror och motorfordon som går svagt medan dagligvaruhandeln fortfarande rapportera ökad försäljning. Noterbart är också att andelen företag som anger att försäljningspriserna ökat ligger på den högsta nivån sedan mitten av 2008.

Hushåll

Att detaljhandeln går svagt är inte förvånande sett till att hushållen har ganska dyster bild av det ekonomiska läget. Det gäller både synen på egen ekonomi (mikroindex) och synen på svensk ekonomi i stort (makroindex).

Makroindex föll i januari till låga 90,0. Vi får förmoda att en del av nedgången under de senaste månaderna beror på det politiska käbblet kring regeringsbildningen. Det har visat sig i flera andra undersökningar att missnöjet kring regeringsbildningen och dess utfall varit stort. Dessutom kan givetvis lite oroande globala signaler och den svaga börsutvecklingen mot slutet av förra året ha spelat in. Så det svaga januariutfallet för makroindex är inget som förvånar oss.

Däremot blir vi på Placera lite mer fundersamma kring att mikroindex återigen backar och landar på förhållandevis svaga 94,1 i januarimätningen. Givet en fortsatt stark arbetsmarknad och skattesänkningar i inledningen av året borde hushållen se lite ljusare på det egna ekonomiska läget.

Här tror vi dock att regeringsbildningen och Riksbankens räntehöjning tar sin tribut. Vi ser också att ökningstakten i hushållsutlåningen går ner, vilket sannolikt är en följd av svagare bostadsmarknad och försiktigare hushåll. Amorteringskraven fortsätter också att bita, framför allt för nybildade hushållsgrupper.

Sammantaget pekar onsdagens konjunkturbarometer mot en mer tydlig försvagning av den svenska konjunkturen. Någon regelrätt lågkonjunktur är det ännu inte tal om men vi befarar att den nedåtgående trenden för barometerindikatorn kan fortsätta under kommande månader.

På plussidan får läggas ett sannolikt lugnare politiskt läge i Sverige framöver, och att hushållen först nu ser hur skattesänkningarna slår på kontot. Det skulle kunna lyfta hushållshumöret framöver, vilket är en förutsättning för att de flesta prognosmakares bedömningar om fortsatt svensk tillväxt ska ha en chans att infrias.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -