På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Cannabisaktierna rusar på börsen

Börs Nordamerikas tio största cannabisproducenter är i genomsnitt upp över 40 procent på börsen hittills i år.

Bakom uppgången ligger President Trumps beslut nyligen att på federal nivå godkänna odling av hampa i USA, ett gynnsamt börsklimat samt att ytterligare amerikanska delstater valt att godkänna cannabis för medicinskt och rekreationellt bruk.

Den cannabisaktie som gått bäst är Canopy Growth Corp, vars aktie stigit 71 procent sedan årsskiftet.  Canopy Growth Corp är världens största cannabisproducent med ett börsvärde på 21,4 miljarder kanadensiska dollar. Bolaget har produktion i 13 länder.

Aktie Marknadsvärde miljarder  CAD % i år
Canopy Growth Corp 21,4 71
Cronos Group Inc 4,3 70
OrganiGram Holdings Inc  1 52
Supreme Cannabis Company 0,5 42
GW Pharmaceuticals 5,1 40
CannTrust Holdings 1 40
Aurora Cannabis 9,1 34
Aphria Inc 2,4 25
Emerald Health Therapeutics 0,5 20
Tilray 9,7 12
     
Källa: Bloomberg, Avanza    

 

För 2018 spås omsättningen landa på 77,9 miljoner kanadadollar (CAD). Under 2019 är prognosen att omsättningen ska växa till 255 miljoner CAD och för 2020 uppgår den till 805 miljoner CAD, enligt Marketscreener.

Om analytikerna får rätt står bolaget alltså inför en enorm tillväxt, vilket är något som behövs för att rättfärdiga de höga multiplar som Canopy Growth Corpaktien handlas till idag.

Av de tolv analytiker som bevakar bolaget idag sätter tio köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 68,4 kanadensiska dollar. Största ägaren i Canopy Growth är jättebryggeriet Constellation Brands med 36 procent av aktierna.

Den mest ägda cannabisproducenten hos Avanza är Aurora Cannabis. Auroraaktien är upp 34 procent hittills i år. Den omtalade USA-noterade cannabisproducenten Tilray har inte riktigt hängt med. Aktien är upp 12 procent i år, vilket är lägst bland de tio största noterade cannabisbolagen.

Aurora Cannabis väntas ha omsatt mellan 50 och 55 miljoner kanadadollar under det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Bolaget har successivt byggt upp sin produktionskapacitet och i den senaste uppdateringen uppgav Aurora att man nu på årsbasis producerar 100 000 kilo cannabis per år. I slutet av detta år förväntar man sig att produktionen ska ha ökats på med ytterligare cirka 50 procent.

Aurora släpper kvartalsrapport den 11 februari.

I december skrev president Donald Trump under en ny lag som legaliserar odling av hampa. Hampa är identiskt med marijuana med den skillnaden att den inte innehåller det rusgivande ämnet THC.

Av hampa går det att tillverka CBD-olja som används i många hälsodrycker och som är skälet till varför exempelvis dryckesjättar som Coca Cola är mycket intresserade av marknaden.  

I och med att USA godkänner odling av hampa har Canopy Growth Corp meddelat att man kommer att producera hampa i USA och investera 100 miljoner dollar i en ny anläggning.

Bedömare spår att marknaden för CBD-olja som 2018 omsatte 500 miljoner dollar i USA kommer att stiga till 22 miljarder dollar fram till 2022.

Det är mycket denna nyhet tillsammans med en stark januaribörs som fått cannabisaktierna att rusa.

Totalt sett beräknades bara den kanadensiska marijuanamarknaden under 2018 ha omsatt 6 miljarder amerikanska dollar. I USA tros marknaden ha omsatt runt 50 miljarder dollar och en grov uppskattning för hela världen ligger på 150 miljarder dollar, enligt yahoo finance.  

I oktober legaliserades cannabis för rekreationellt bruk i Kanada. I USA är cannabis fortfarande förbjudet på federal nivå men många delstater har valt att legalisera handeln.

Idag tillåter tio amerikanska delstater inklusive huvudstaden Washington D.C. cannabis för rekreationellt bruk. När det gäller cannabis för medicinskt bruk är det idag tillåtet i 33 amerikanska delstater.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -