Två aktier med köpsignaler - och en sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat två aktier med köpsignaler, och en aktie som bör säljas.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index befinner sig mellan stödet vid 547 punkter och motståndet vid 562 punkter. Signal om vidare utveckling ges vid brott genom dessa nivåer.

Investtechs hausseindex står nu i 62 på kort sikt och 33 på lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på kort sikt, medan det på lång sikt fortfarande råder en övervikt av pessimism.

Stockholmsbörsens insynspersoner är dock fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 244 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 132. Köpandelen på månadsbasis är därmed 65 procent. På årsbasis är köpandelen mycket hög med 75 procent. Vi får leta oss tillbaka till 2012 för att hitta högre värden. Det visar att en stor majoritet av börsens insynspersoner som handlar aktier har stor tilltro till sina egna bolag, och är en indikation på att börsen är fundamentalt billig.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

 

Boliden har brutit den fallande trendkanalen på medellång sikt, vilket i första skedet indikerar en svagare nedgångstakt. Ett positivt trendomslag har identifierats av Investtechs algoritmer.

Motståndet vid 220 kronor utmanas och en slutkurs över detta skulle vara positivt för aktien. Högt RSI – indikerat starkt positivt kortsiktigt momentum – öppnar upp för fortsatt positiv kursutveckling på kort sikt. Nästkommande motstånd är vid 250 kronor. Vid rekyler tillbaka finns flera stöd på kort sikt ned till cirka 195 kronor.

Bolaget presenterar sitt bokslut den 13 februari. Det kan påverka den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Atlas Copco A ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt. Isolerat indikerar detta ökande pessimism bland investerare och signalerar ytterligare kursnedgång för Atlas Copco A. Aktien utlöste emellertid en köpsignal från en trendinverterande formation inför måndagens rapport. Stängningen över topparna strax över 230 kronor på rapportdagen är ytterligare en positiv signal.

Högt RSI och positiv volymbalans förstärker köpsignalen och försvagar samtidigt den fallande trendkanalen på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Cloetta föll på hög volym i samband med fredagens rapport. Aktien har därmed passerat en tidigare stark långsiktig stödnivå vilket är en säljsignal. Negativ volymbalans visar samtidigt att kursen under den senaste månaden tenderat falla på dagar då omsättningen varit hög och stiga då den varit låg. Enligt Investtechs statistik är detta något som förstärker den negativa trendbilden.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Relative strength index (RSI) som momentumindikator

RSI är en mycket välanvänd indikator inom teknisk analys. Förkortningen RSI står för Relative Strength Index, och är ett mått på hur väl en aktie gått mot sig själv. Talet beräknas genom att se på styrkan på uppgångsdagarna i förhållande till styrkan på nedgångsdagarna över en bestämd period, vilket genererar ett värde mellan 0 och 100. En aktie som har stigit kraftigt i förhållande till reaktionerna tillbaka kommer ha ett högt RSI. På motsvarande sätt kommer en aktie som fallit mycket i förhållande till reaktionerna upp ha ett lågt RSI.

RSI används både som indikator om en aktie är översåld eller överköpt, och om den har positivt momentum, eller negativt momentum. Investtechs statistik visar att aktier med lågt RSI (översåld) har fortsatt underprestera jämfört med marknaden medan aktier med högt RSI (överköpt) har fortsatt uppåt. Detta antyder att indikatorn främst bör användas som momentumindikator.

Figuren visar att översålda aktier med lågt 21-dagars RSI (blått diagram) tenderat att underprestera marknaden på tre månaders sikt, medan överköpta aktier med högt 21-dagars RSI (rött diagram) tenderat att överprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -