Fed och konjunktur veckans fokus

Makrokommentar Efter den starka inledningen på året har det varit lite lugnare på börsen. Nu väntar en superhet makrovecka som lär slå an tonen för den fortsatta börsutvecklingen.

Efter den strålande starten på januari har vi nu en lite lugnare börsvecka bakom oss. Den svenska börsen backade med 0,3 procent under veckan som gick och den amerikanska börsen (S&P500) med ungefär lika mycket. Flera börser i tillväxtekonomierna fortsatte i sin tur uppåt.

Konjunkturoron har dock börjat sprida sig efter svaga makrosiffror från EMU-området och Kina. Dessbättre fortsätter USA att ånga på och nu har även statsapparaten öppnat igen efter en överenskommelse mellan Trump och Demokraterna. Den nya finansieringen räcker däremot bara tre veckor och positionerna är fortsatt låsta.

Noterbart är att guldpriset fortsätter att stiga och nu ligger på 1 301 dollar per uns. Ett tecken på att det finns en underliggande oro på delar av finansmarknaden.

Den här veckan är annars fullmatad med högintressanta makrohändelser som lär sätta tonen för utvecklingen på finansmarknaden framöver.

onsdag publiceras konjunkturbarometrar för EMU-området och Sverige. Det finns en risk för svaga siffror men de svenska industrisiffrorna har varit överraskande starka under i stort set hela 2018 och förhoppningsvis följer inledningen av det nya året samma mönster.

På onsdagskvällen levererar den amerikanska centralbanken sitt nya räntebesked och mycket fokus lär landa på den efterföljande presskonferensen. Ett nytt, mjukt besked från Fed-chefen Jerome Powell skulle kunna ge riskviljan en skjuts uppåt.

Under natten mot torsdag börjar inköpschefsindexen för januari att rullas ut med Kina först i ledet. Här finns en oro för svaga siffror men det kan också komma att tolkas som att kineserna blir lite mer medgörliga i handelsförhandlingarna med USA. Ändå är det givetvis ett oroande besked om tillväxten i Kina dämpas ytterligare.

Den stora strömmen av inköpschefsindex rullas sedan ut under fredagen. Förväntningarna pekar mot lite svagare siffror med USA som det stora undantaget.

Veckan avslutas med superheta amerikanska sysselsättningssiffror. Mycket av marknadens intresse lär riktas mot timlöneökningarna som visa tecken på att trenda uppåt. Minns att höga löneökningar i januari i fjol gav börserna ordentlig skrämselhicka efter en stark inledning på året.

Måndag

Svenska hushåll har spenderat försiktigt under de senaste månaderna och de ska nog också märkas på att hushållsutlåningen dämpats ytterligare. Vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick håller ett tal med den intressanta rubriken: ”Vad händer med räntan?”.

 

Tisdag

Den brittiska parlamentet röstar om ett förslag som i princip kan omöjliggöra ett brittiskt utträde ur EU utan ett avtal. Det verkar dessutom som att premiärministern Theresa May kan få ett ja i den planerade omröstningen den 23 februari, men osvuret är nog ändå bäst. Det brittiska pundet har gått starkt under den senaste månaden.

 

Onsdag

Tung makrodags med högintressanta konjunkturbarometrar från både Sverige och EMU-området. Försiktiga nedgångar är väntade men riskerna finns framför allt på nedsidan. Den amerikanska centralbanken lämnar nytt penningpolitiskt besked men väntas inte röra räntan den här gången. Marknadens fokus ligger på Jerome Powells efterföljande presskonferens och förhoppningen är att han ska fortsätta med det lite mjukare budskap som han skiftat till.

 

Torsdag

Viktiga kinesiska inköpschefsindex publiceras under natten mot torsdag. Svaga siffror skulle kunna sätt ordentlig press på asiatiska börser och risken finns för just detta. BNP-tillväxten i EMU-området väntas ha dämpats ytterligare under fjolårets sista kvartal. Det kan trycka ner euron ytterligare.

 

Fredag

Veckan avslutas med en riktigt fullmatad makrodag. Inköpschefsindex rullas ut över stora delar av värden och risken är stor att vi får se nya försvagningar förutom möjligtvis i USA. Amerikanska arbetsmarknadssiffror kan bli en rysare om löneökningarna ser ut att ta art. Hyggliga sysselsättningssiffror kan i sin tur vara lugnande för finansmarknaden då det skulle betyda att den amerikanska konjunkturmotorn tuggar på.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -