Veteraner - en skalbar resurs

Aktieanalys: Pensionärer är eftertraktad och billig arbetskraft. Det slår Veteranpoolen mynt av. Tillväxten i bemanningsbolaget har varit bra och skalbarheten i franchisemodellen är attraktiv för aktieägarna. Ändå tvekar jag på aktien.

Aldrig tidigare har hälsan förbättrats hos så många äldre som nu. En nybliven 70-åring fungerar idag nästan lika bra som en 50-åring gjorde 1971. För varje ny generation blir hälsan bättre både fysiskt och psykiskt, enligt professorn Ingmar Skoog som intervjuats av Svenska Dagbladet.

Bemanningsföretaget Veteranpoolen har valt att ta till vara på den kunskap och kraft svenska pensionärer besitter. Bolaget har satt mer än 8 000 pensionärer i tillfälligt arbete hos företag och privatpersoner. Konceptet har sedan starten varit uppskattat hos kunderna och den höga omsättningstillväxten är ett bevis på det. Ifjol ökade omsättning med hela 47 procent.

Pensionärerna kan konkurrera med ett lika lågt löneanspråk som andra låglönegrupper i samhället. Men de kan också stoltsera med stor erfarenhet och kunskaper som outbildade och unga personer kanske helt saknar. Den fördelen bedömer jag som mycket konkurrenskraftig. Framförallt i arbetsledarroller i diverse hantverksyrken.

Veteranpoolen hjälper både företag och privatpersoner. Hos hushållen är det primärt rut- och rot-tjänster som efterfrågats. Enklare rut-tjänster som städning dominerar den här marknaden. Hemstädning stod under de tre första kvartalen i fjol för 73 procent av privatpersonernas rut-avdrag, enligt Corren.

Skatteverket räknar med att rut-avdragen totalt sett summerar till nära 4,6 miljarder kronor under 2018. Nu ska ett utökat rut-avdrag utredas. Enligt gällande regelverk är taket satt till 25 000 kronor per person och år, vilket kanske höjs till 75 000 kronor.

Men trots en hög efterfrågan på hushållstjänster och rut-arbeten måste uthyrningen mot företag vara mycket viktig för att få upp volymerna i Veteranpoolen. Under 2017 stod den största kunden för ungefär 10 procent av omsättningen.

Den livserfarna personalen hjälper till att fylla tillfälliga luckor och produktionstoppar. Efterfrågan är direkt kopplad till den starka svenska konjunkturen. Ett frågetecken är vad som händer med efterfrågan, inte minst i byggrelaterade yrkeskategorier, nu när tempot i nybyggandet och ekonomin minskat.

Veteranpoolen sköts från 42 lokalkontor, varav de flesta drivs som franchise av lokala entreprenör.  Franchisetagaren sköter då hela processen. För att använda varumärket Veteranpoolen och ta del av strategi, affärsutveckling, produktutveckling, marknadsföring och utbildning och administration betalar franchisetagaren en andel av täckningsbidraget i avgift till det börslistade moderbolaget.

Att överlåta expansionen till lokala entreprenörer är populärt inte minst inom restaurang- och butiksnäringen. Det fungerar mycket bra för butiks- och restaurangkedjor med tydliga koncept. Råvaruinköp och sortiment kan samförhandlas. Att vara del i en större kedja med välkända produkter är då en fördel för entreprenören.

Sannolikt är det också lättare att locka kunnig konsultpersonal till ett känt varumärke som Veteranpoolen, jämfört med att segla under en nystartad och mer anonym flaggning med samma koncept.

Men fördelarna är inte lika självklara som i butik och restaurang. Rekrytering och bemanning ställer högre krav på entreprenören som inte slaviskt kan följa en manual eller recept. Men har moderbolaget Veteranpoolen lyckats skriva rikstäckande ramavtal så har de lokala entreprenörerna klar nytta av det.

För moderbolaget är skalbarheten i affärsmodellen däremot god. Oavsett om franchisetagaren till en början driver verksamheten med underskott. Moderbolaget får sin procent på varje extra konsulttimme ändå.

Konkurrensen är benhård bland bemanningsföretagen. Det gäller generellt och i alla branscher. Inte minst när det kommer till enklare tjänster som städning, barnpassning och trädgårdsarbete hos privatpersoner.

Att bara ungefär hälften av de då 41 lokala Veteranpoolen-kontoren drevs med lönsamhet i början av 2018 varslar om vissa svårigheter. Även om det delvis berott på en snabb geografisk expansion.

För enklare servicetjänster visar sig konkurrensen främst som prispress emot slutkunden. I utbildade yrkesgrupper har bristen på personal istället pressat upp konsulternas löneanspråk.

Konkurrenssituationen är dock betydligt bättre för bemanningsföretagen i kvalificerade yrkesgrupper. De utlysta tjänsterna på Veteranpoolen varslar om en mycket bra bredd, vilket kanske inte är det första man antar om bolaget.

I ett aktuellt utdrag efterfrågas bland annat löneadministratörer, lärare, målare, snickare, elektriker, bygglovshandläggare, fönsterputsare och VVS-montörer.

Att vara först och störst är sannolikt Veteranpoolens främsta styrka. Några djupa vallgravar har inte affärsmodellen.  Alla bemanningsföretag har möjligheten att anställa pensionärer på samma sätt. En direkt konkurrent är Veterankraft som under 2017 omsatte ungefär 105 Mkr. Det är ungefär hälften så mycket som Veteranpoolen det året.

Ett viktigt styrketecken för mig vore ny information om att antalet lönsamma lokalkontor ökat i omfattning. Informationen vi har tillgänglig är lite gammal. Att entreprenörerna sannolikt kämpar vidare även i motvind fungerar i ett antal år men är inte långsiktigt hållbart.

Oavsett entreprenörernas situation skalar Veteranpoolen sina intäkter och lönsamhet väl.

Bokslutet för 2018 kommer först den 28 februari men redan nu har bolaget publicerat produktionssiffror för oktober, november och december.

Höstmånaderna visar på en stark tillväxt i både oktober (+38%) och november (29%) men i december steg produktionen bara med 5 procent.

Till viss del förklaras det av en onormalt lång ledighet kring jul och nyår. Och på många arbetsplatser stod produktionen sannolikt mer eller mindre still mellan 22 december och 7 januari.

Storleken på marknaden för uthyrning av pensionärer i Sverige är inte obegränsad och Veteranpoolens företagsuthyrning lär vara högst konjunkturberoende. Att anta en lika hög tillväxt som under tidigare år är därför mycket att hoppas på.

Avslutningen på 2018 var bra trots motvinden i december. Givet ett lägre, men ändå rekorderligt, tillväxttempo under 2019 kanske intäkterna växer med ytterligare 10–15 procent. Läggs prognosen i det lägre spannet kan vi förvänta en omsättning på 335 Mkr under 2019 och drygt 300 Mkr under fjolåret.

Under fjolårets tre första kvartal nådde bolaget en rörelsemarginal på 12 procent. Efter sista kvartalet och ett lugnare december är det rimligt att anta att marginalen landar strax där under.

I nästa år räknar jag konservativt på en rörelsemarginal i samma nivå – kring 11 procent. Det ger aktien ett p/e-tal för 2019 på 12 och en förväntad direktavkastning på strax över 5 procent. Det är antaget att 60 procent av vinsten delas ut, vilket är en något lägre andel än tidigare år.

Är det en tillräckligt låg värdering för att aktien ska vara köpvärd?

Kan bolaget överraska positivt mot ett försiktigt estimat för 2019 är den det. Men svalnar konjunkturen är aktien mer rimligt värderad. Ett stort aber är det mycket tunna handeln i aktien vilket i princip gör det omöjligt att köpa in sig utan att flytta aktien flera procent.

Sammantaget faller Veteranpoolen på målsnöret för mig. Rekommendationen stannar vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Veteranpoolen B Neutral 18,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -