Heta Listan: Bevakning på het säkerhet

Heta Listan Ett snabbväxande bolag kandiderar till veckans lista tillsammans med två sedan tidigare kända kandidater, en svensk och en amerikansk.

Stockholmsbörsen har på marginalen rört sig högre sedan förra veckan. Men fortfarande befinner sig index i territoriet kring motståndsnivån 1 480. Men det blev ingen index-resa nedåt som jag trodde förra onsdagen efter att index då först nått upp till motståndsområdet.

Guldpriset har fallit cirka 10 dollar sedan förra onsdagen, vilket påverkat affärsförslaget i råvaran negativt. Men guldpriset befinner sig fortfarande cirka 30 dollar över vår ingångsnivå. Avkastningen på positionen har sjunkit till 2,4 procent.

Vitrolife, som var det andra aktiva affärsförslaget, har föll tillfälligt under den höjda stop loss-nivån 154 kronor. Då stoppades positionen vid ett plus-minus-nollresultat.

Vitrolife-aktien är dock fortsatt intressant. Därför föreslås att aktien hålls under vidare bevakning. Listan håller aktien under uppsikt med ny triggerkurs på 159 kronor och stop loss 155 kronor.

Förra veckan lyftes Mycronic fram som kandidat. Aktien har inte rört sig över trigger-kursen och står kvar som kandidat även denna vecka. Mycronic får sällskap av ett hajpat hjälmbolag och en bekant amerikansk avfallshanterare.

Mips

Trigger 139,00 kronor Stop loss 132,00 kronor

Mips har utvecklat en hjälm-teknologi som minskar risken för allvarliga rotationsskador. Vanliga konventionella hjälmar ger ett gott skydd mot raka stötar men inte sena stötar mot huvudet.

Teknologin har fått ett brett genomslag och säljs på licens till tillverkare av hjälmar av olika slag.

Intäkterna har ökat i snabb takt för Mips. Omsättningen har stigit från cirka 15 Mkr 2014 till 170 Mkr under de senaste tolv månaderna. Vinsten per aktie har i den senaste perioden vuxit till 1,80 kronor per aktie.

Rörelsemarginalen steg till 40 procent i senaste kvartalet, och nettoomsättningen dubblades mot motsvarande period ett år tidigare. Den höga bruttomarginalen ger affärsmodellen en god skalbarhet vilket nu syns i siffrorna.

Tidigare oro kring handelskriget mellan USA och Kina har skapat viss turbulens på aktiemarknaden men hittills har hjälmar exkluderats handelstariffer. Nästa stora händelse i kalendern är bokslutet som kommer I mitten på februari.

Trenden i aktien är stigande sedan något år tillbaka och ett utbrott över den tidigare högsta nivån. vore ett styrketecken. Heta listan bevakar aktien med triggerkurs 139,00 kronor. Stop loss placeras vid 132,00 dollar.

Waste Management

Trigger 95,00 dollar Stop loss 90,00 dollar

Min kollega Karl Lans listade de främsta återvinningsföretagen på börsen och ett av dem fastnade också i Heta Listans filter redan i november. Aktien i fråga befinner sig inom en stigande trend och står inför ett möjligt nytt utbrott på uppsidan.

Amerikanska Waste Management har ett börsvärde på 37 miljarder dollar, vilket gör Texas-bolaget till USA:s största sophanterare.

Trots sin storlek väntas intäkterna växa årligen med mellan 7-10 procent de närmaste åren. Verksamheten är också väldigt lönsam. Rörelsemarginalen har historiskt legat kring 18 procent och klättrar till 19 procent år 2020 i analytikernas konsensusprognos från Factset.

Hälften av intäkterna kommer ifrån avfallshantering, 19 procent från kompostering och 8 procent från återvinning.

Strukturella förändringar ligger bakom delar av framgången. USA har skärpt reglerna för sophantering. Och Kina har beslutat att inte längre ta hand om plastavfall från resten av världen. Istället måste de ansvariga ta hand om skiten själva.

I aktieägarlistan ryms bland annat microsoftgrundaren Bill Gates stiftelse med över 4 procent av rösterna.

Värderingarna är relativt höga i sektorn. P/e-talet på nästa års resultat är strax under 21. PEG-talet på samma år ungefär 1,7.

Priset till trots så är trenden är attraktiv. Stiger aktien över 95,00 dollar kan det vara ett bra ingångsläge för en kortsiktig affär. Sätt stopp vid 90,00 dollar.

 

Mycronic

Trigger 119,00 Stop loss 111,00

Mycronic tillverkar mönsterritare för tillverkning av kretskort. Kunderna finns i elektronikbranschen och efterfrågan på bolagets produkter är global. Merparten av kunderna finns utanför Sverige.

De senaste tio åren har Mycronic vänt sin lönsamhet. På rörelsenivå har marginalen ökat stadigt sedan 2013. Över rullande tolv månader har marginalen stigit till 32 procent. De senaste tre åren har vinsten per aktie ökat med i snitt 35 procent årligen. PEG-talet är därför låga 0,45.

Omsättningen har mer än dubblats sedan 2014 och över rullande tolv månader har försäljningen stigit till nästan 3,7 miljarder kronor.  

En ögonbrynshöjare är dock minskningen i orderingång i senaste kvartalet (813 Mkr mot 1 874 Mkr) men skillnaden beror främst på en unik rekordorder i september 2017.

Bara två analytiker följer Mycronic och rapporterar in sina beräkningar till Factset. Enligt deras estimat krymper lönsamheten under det kommande året. Samtidigt stiger omsättningen med ungefär 9 procent.

Prognosen innebär att vinsten per aktie förblir oförändrad under 2019 i relation till estimatet för 2018. P/e-talet landar på 15 för 2019. Lönsamheten sjunker ytterligare under 2020, vilket innebär att p/e-talet istället stiger till 18 på 2020.

Trots något grumliga förutsättningar enligt analytikerna märks att investerarnas intresse för aktien ökat. Mycronic har länge varit hårt blankad men de korta positionerna har minskat något. Från att cirka 13 procent av det totala kapitalet var blankat i somras till knappt 11 procent i skrivande stund.

Mycronic fastnar i Heta Listans filter på grund av den stigande trenden och ett möjligt utbrott över tidigare konsolideringsnivåer. Köp aktien om den stiger över 119,00 kronor och sätt stopp vid 111,00 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -