Få aktiva förvaltare vinnare på Ericsson

Fondkommentar Ericsson lämnade en stark rapport och aktien har idag stigit drygt 2 procent. Men det är tydligt att det är få aktiva förvaltare som vågar övervikta aktien.

Backar vi bandet ett år, så kom den första överraskande bra rapporten på många kvartal i januari i fjol. Då skrev jag en artikel om fondvinnare på Ericsson rapport. Då var det många fonder med aktiv förvaltning som stack ut och överviktade Ericsson-aktien i sina fondportföljer. Och på tio i topplistan fanns det ingen indexfond. Men när jag gör samma övning idag visar resultatet något helt annat, vilket överraskar mig.

Först en förklaring vad jag menar. En aktiv fondförvaltare är en förvaltningsstil där man väljer vilka aktier fonden ska ha utifrån att man tror att aktien kommer att utvecklas bättre än marknaden mätt som aktieindex. Det gör att en bra aktiv förvaltare kan klå aktieindex och leverera en så kallad överavkastning.

På andra sidan finns indexfonderna. De följer ett specifikt aktieindex och investerar efter aktiens vikt i index. Och en indexfond kommer aldrig att klå index utan ge en lite sämre avkastning än index på grund av att de har en liten förvaltningsavgift. Men å andra sidan har de med alla aktier så man missar ingen aktieuppgång som överraskar marknaden.

Tillbaka till Ericsson-aktien. Före dagens rapport vägde Ericsson: B-aktie 6,7 procent i SIX30-index, ett index som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Det placerar Ericsson B-aktie som den mest värdefulla aktien mätt i marknadsvärde, före Swedbanks A-aktie och Volvos B-aktie.

I fjol vid slutet på januari var Ericssons B-akties vikt 4,1 procent och den hörde inte till de största och tyngsta aktierna i SIX30-indexet.

Visst har det till viss del att göra med att Nordeas hemvist numera är i Helsingfors och inte Stockholm, vilket diskvalificerar stora delar av Nordeas aktier att ingå i indexet. Den väger idag 5,2 procent och placerar sig först som åttonde största och mest omsatta aktie. Men för Ericsson är det också en ökning på egna meriter.

Ericsson var den storbolags-aktien som hade absolut högsta avkastning under fjolåret. Med en uppgång på hela 47 procent inkluderande fjolårets utdelning på 1 krona vad det inte många aktier som mäktade med en sådan uppgång.

Vikten sjunker för Ericsson sjunker när man ser på SIX Return Index (som inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen) till drygt 4 procent. I fjol var vikten 2,7 procent i SIX Return Index.

Det är klart att en nästan 50 procents kursuppgång för Ericsson-aktien det senaste året, skrämt bort en stor del av de aktiva förvaltarna som sannolikt tycker den har nått sitt fulla värde och att aktien inte är undervärderad längre.

Det är tydligt vid sökning i Morningstars databas som visar att det bara är fondbolaget PriorNilsson som fortfarande har Ericssonaktien som favorit i två av sina fonder. I hedgefonden Idea är det största innehavet på nästan 11 procent. Och i deras Sverigefond PriorNilsson Sverige Aktiv är den också det största innehavet på 9 procent.

I fjol var som sagt Ericsson-aktien överviktad i många aktiva fonders portföljer. Då var den framgångsrika och topprankade DNB Teknologifond den fond som satsade mest på Ericsson med en vikt på knappt 10 procent. Idag hamnar aktien utanför fondens tio största innehav med 2,7 procent av fondens värde.Men sedan domineras listan av olika typer av indexfonder som har valt lite olika aktieindex att följa. Indexfonderna som har störst andel i Ericsson-aktien följer ett smalare index som fokuserar på det 30 största och mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -