Fick du högre löneutbetalning idag?

Privatekonomi På fredagen fick många svenskar äntligen årets första löneutbetalning. Du kanske märker att beloppet ser lite annorlunda ut, trots att du varken fått höjd- eller sänkt månadslön. Se här vad det beror på.

Idag fick många svenskar en efterlängtad löneutbetalning. Innan lönen sätts in på ditt lönekonto dras först inkomstskatten av. Den brukar utgöra ungefär 30 procent av din månadslön, men exakt hur mycket som dras i skatt varierar beroende på i vilken kommun du bor.

I till exempel Dorotea kommun, som har den högsta skattesatsen, så får du betala 35,15 procent i skatt. Det kan jämföras med Österåker som har den lägsta skattesatsen i Sverige, med 29,18 procent, enligt SCB:s senaste uppdatering för januari 2019

Om du till exempel tjänar 40 000 kronor före skatt, så kommer du att få betala 14 006 kronor i skatt om du bor i Dorotea, vilket blir 11 122 kronor efter grundavdrag och jobbskatteavdrag. Det ger 28 878 kronor i handen. Bor du istället i Österåker landar skatten på 11 670 kronor, 9 250 kronor efter avdrag, vilket betyder att du får ut 30 750 kronor efter dragen skatt. En skillnad i kronor på 1 872.

58 av Sveriges kommuner har fått höjd skattesats i år, till följd av ökade kostnader för bland annat lokal infrastruktur och utökade resurser. I exempelvis Vetlanda höjs skatten med en procentenhet.

Det betyder att om du bor i Vetlanda gynnas du inte av en lägre skatt trots de skattesänkningar som genomfördes 1 januari.

Vid en månadslön på 25 000 kronor, som är medianlönen i Vetlanda, innebär det utökade jobbskatteavdraget 170 kronor i lägre skatt men eftersom skattesatsen samtidigt höjs med en procentenhet höjs skatten med 250 kronor, vilket totalt ger en höjning med 80 kronor per månad (250 kr-170 kr = 80 kr).

Flera Stockholmskommuner har sänkt skattesatsen i år. I exempelvis Lidingö kommun sänktes skatten med 0,2 procentenheter i år.

Eftersom gränsen för när statlig skatt på 20 procent ska betalas, höjdes till cirka 42 000 kronor, blir skillnaden i plånboken ännu större för den som tjänar över brytgränsen.

Här kan du se hela tabellen.

Om du tjänar över gränsen för statlig inkomstskatt, det vill säga över 42 000 kronor får du betala 20 procent i skatt på den överstigande delen, oavsett i vilken kommun du bor. Den här första nivån kallas den nedre skiktgränsen.

Och om du tjänar över cirka 57 400 kronor i månaden når du över den övre skiktgränsen och får på lön därutöver betala 25 procent i skatt.

Andra nyheter som kan påverka din skatt

Från och med i januari i år så finns det en ny skatt inbakad i din inkomstskatt som kallas public- serviceavgift. Du får betala en procent av din inkomst, men max 1 300 kronor per person och år, i avgift. 

Om inkomsten är lägre än 13 600 kronor per månad blir dock avgiften reducerad. Om ni är två i hushållet landar skatten på 2 600 kronor per år, vilket kan jämföras med den tidigare avgiften som låg på 2 340 kronor per år. En ökad kostnad med 260 kronor per år, eller 130 kronor per år.

Tidigare handlade det alltså inte om en skatt, utan om en radio- och tv-avgift och som skulle betalas av alla som ägde en tv. Något som inte alla gjorde.

Faktum är att när riksdagen fattade beslut om att införa den nya public-serviceavgiften så var det cirka 3,5 miljoner svenskar som betalade radio- och tv-avgift. Vilket innebär omkring 90 procent av alla hushåll med en tv-mottagare. Det betyder att tio procent av hushållen som ägde en tv inte betalade någon avgift.

En skatt som vi däremot kan påverka, är kyrkoskatten eftersom det är frivilligt att vara medlem i Svenska Kyrkan. Hur mycket du får betala i kyrkoavgift beror dels på din inkomst och dels på vilken församling du tillhör.

Rikssnittet ligger dock på 1,03 procent av din lön före skatt, 2019. Det betyder alltså 4 800 kronor per år, eller 400 kronor i månaden om du tjänar 40 000 kronor i månaden. 

Den totala intäkten från kyrkoavgiften 2019 uppgår till knappt 15 miljarder kronor. Kyrkoavgiften motsvarar ungefär 60 procent av Svenska kyrkans totala verksamhetsintäkter.

Om du vill gå ur kyrkan behöver du göra det senast den 1 november, annars får du betala kyrkoskatt hela det följande året.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -