Lättare att vabba – svårare att fuska

Privatekonomi Se upp, i år satsar Försäkringskassan på extra kontroller för att hitta vab-fuskare. Samtidigt blir det också enklare att ansöka om ersättning.

Snart är februari här, månaden på året då allra flest ansöker om ersättning för vård av barn. Faktum är att drygt 12 procent, 820 000, av totalt 6,5 miljoner vab-dagar, sker i februari. Det kan jämföras med 532 000 vab-dagar i januari, och 244 000 i augusti.

Enligt Folkhälsomyndighetens virusrapporter framgår att vab-dagarna korrelerar med de perioder under året då vi drabbas av flest virussjukdomar, till exempel RS-virus som kan vara besvärligt för små barn.  

 

Källa: Folkhälsomyndigheten. Antalet rapporterade fall av RS-virus.

Även Vårdguidens statistik visar ett tydligt samband. Det är främst under årets första kvartal som vi kontaktar vården vid frågor kring till exempel febertoppar och andra förkylningssymptom.

Inför årets anstormning har Försäkringskassan förberett sig lite extra. Dels så har en lagändring införts den 1 januari, som ska göra det enklare för föräldrar att vabba och underlätta administrationen för myndigheten.

Tidigare var föräldrar tvungna att först anmäla vab på barnets första sjukdag, och sedan ansöka om ersättningen i efterhand. Nu behöver bara en ansökan göras när barnet är friskt igen.

Nytt från och med årsskiftet är också att ansökan om vab måste ha inkommit senast 90 dagar efter första vab-dagen. Tidigare låg den gränsen på ett år.

Och så har Försäkringskassan utökat personalstyrkan och utvecklat sina tekniska system för att kunna utöka antalet kontroller och minska vab-fusket.

”Kontrollerna sker både slumpmässigt, men också som riktade kontroller där man tittar på statistiska analyser som letar fram grupper som systematiskt vab-fuskar, till exempel upprepade gånger, varannan vecka, eller under många dagar i sträck. Man tittar efter mönster”, säger Niklas Löfgren familje-ekonomisk talesperson Försäkringskassan.

Niklas Löfgren

Under förra året anmäldes över 1 000 föräldrar för att ha fuskat med vab, enligt uppgifter från Försäkringskassan, men mörkertalet är stort. Det kan till exempel handla om vab-dagar som anmäls av föräldrar i samband med semestern, för att på så vis spara in semesterdagar.

Med dagens utformning av ersättning för vab så finns det nämligen möjlighet att byta ut semesterdagar mot vab-dagar om barnet blir sjukt under semestern. Detta gäller dock bara om du semestrar inom Sverige eller i ett annat EU-land. Totalt går det att få ersättning för vab i 120 dagar per år och barn.

En vab-dag ger 80 procent av din inkomst i ersättning, men beräknas bara på inkomst upp till och med max 7,5 prisbasbelopp, (348 000 kronor 2019).

Förslaget om familjedagar handlar om vab-ersättning

De så kallade familjedagarna är ett av de nya förslagen som regeringen presenterat i januariavtalet. Det handlar om tre lediga dagar per år som föräldrar kan ta ut när deras barn har lov eller studiedagar.

Regeringen har tittat på att justera lagen om tillfällig föräldrapenning, vab till att även gälla familjedagarna.

”Skulle det utformas på det sättet, innebär det alltså att man får samma ersättning som vid en vab-dag”, säger Martin Rynosson, pressekreterare Socialdemokraterna.

Till skillnad från den ”vanliga” vab-dagen, så behöver ditt barn inte vara sjukt för att du ska få ersättning när du är hemma med barnet, så som förslaget om familjedagarna är utformat.

Dessutom ska familjedagarna gälla för barn från fyra år upp till och med 16 år, till skillnad från ersättningen för vanlig vab, som gäller för barn från åtta månader till och med dagen då barnet fyller tolv år.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -