Investor höjer utdelningen till 13 kronor

Q4 Investmentbolaget Investor föreslår en utdelning om 13:00 kronor per aktie för 2018, en höjning från 12:00 kronor från föregående år.

Det framgår av bokslutskommunikén.

Utdelningen kommer att delas upp i två betalningar: 9 kronor i maj och 4 kronor i november.

Bolaget redovisar en totalavkastning för det fjärde kvartalet 2018 på -8 procent. För helåret var totalavkastningen +4 procent.

Det rapporterade substansvärdet per aktie vid fjärde kvartalets utgång var 428 kronor, mot 487 kronor vid utgången av det tredje kvartalet, en minskning med 12 procent under kvartalet.

Det ger en substansrabatt på 12 procent per den 28 december räknat på ett vägt genomsnitt av A- och B-aktien, jämfört med en rabatt på nästan 16 procent i slutet av det tredje kvartalet.

Substansvärdet per aktie med marknadsvärderade onoterade innehav, som Investor numera också har med i rapporten, var 486 kronor, motsvarande en rabatt om 22,5 procent.

Det kan jämföras med 550 kronor och 25,4 procent tre månader tidigare.

Investors resultat efter skatt blev -45.115 miljoner kronor (-1.016). Resultatet per aktie uppgick till -58:94 kronor (1:32).

Under 2018, som var ett volatilt och tufft år för många aktiemarknader, var Investors justerade substansvärde nästan oförändrat med en nedgång om endast 1 procent, inklusive återlagd utdelning.

Det skriver Investors vd Johan Forssell i bokslutsrapporten för 2018.

"En eloge till våra företag då många av dem ökade vinsterna och genererade starkt kassaflöde. Detta motverkades dock av att marknadsmultiplarna föll avsevärt under den senare delen av året då osäkerheten om den globala konjunkturen ökade", skriver Johan Forssell.

"I den här utmanande miljön uppgick vår totalavkastning till 4 procent, 8 procentenheter bättre än den svenska aktiemarknaden", fortsätter han i en jämförelse med SIXRX avkastningsindex som sjönk med 4 procent.

Angående 2019 och framåt noterar Johan Forssell att Investor verkar i en tid som kännetecknas av omfattande osäkerhet och mycket hög förändringstakt.

"För att kunna generera uthållig lönsam tillväxt och anpassa sig till denna omvärld är det avgörande att företag har tydliga värderingar, väl definierade strategier och aldrig kompromissar om nödvändiga investeringar i forskning och utveckling samt kompetensutveckling", skriver han.

"Jag är övertygad om att våra företag liksom Investor är väl positionerade för att fånga attraktiva möjligheter oavsett marknadssituation", heter det vidare.

Investors operativa prioriteringar: att öka substansvärdet, bedriva verksamheten effektivt och betala en stadigt stigande utdelning, ligger fast, tillägger han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -