Börsen idag: Uppgång väntas

Morgonrapport USA-börserna stängde på plus efter onsdagens handel. I Asien var utvecklingen under morgonen blandad. Ledande terminer indikerar en öppning uppåt för OMXS30.

De amerikanska börserna klättrade under gårdagen efter att ett antal storbolag släppt positiva rapporter. Oro kring förhandlingarna mellan USA och Kina fanns dock närvarande i bakgrunden under hela dagen. Breda S&P 500 handlades upp 0,2 procent, Dow Jones industriindex var upp 0,7 procent och Nasdaq Composite avancerade 0,1 procent.

På råvarusidan var utvecklingen blandad, uppgångar för basmetallerna och nedgångar oljan. Oljan handlades ned även idag, och det är fortsatt oro för en avtagande världsekonomi som driver ned priserna. Det är också värt att notera att USA kan komma att införa ytterligare sanktioner gentemot Venezuela, som är en av världens främsta oljeproducenter, om inte det politiska läget i landet förbättras. Brentoljan var ned 0,5 dollar medan WTI var ned 0,2 dollar. Detta ger ett pris på 61,1 respektive 52,6 dollar per fat.

Bland basmetallerna var utvecklingen generellt positiv. Aluminium var den metall som ökade mest med en uppgång på 1,7 procent. Koppar gick mot strömmen och minskade 0,4 procent.Guldpriset var ned 2,6 dollar vilket ger ett pris på 1 282,6 dollar per uns.

På S&P 500 var dagligvarusektorn gårdagens bästa sektor med en uppgång på 1,2 procent, sämst gick det för energisektorn som var ned 1,0 procent. Det var ett flertal bolag som rapporterade på tisdagen efter stängningstid samt under onsdagen. Detta fick ett antal aktier att rusa. IBM var ett av rapportbolagen som överträffade alla förväntningar, aktien var upp 8,5 procent. Även mediabolaget Comcast släppte en stark rapport, vilket fick aktien att klättra 5,5 procent. Försvarsföretaget United Technologies var upp 5,4 procent, även här var en stark rapport en bidragande orsak till uppgången. Tesla gick däremot åt andra hållet efter att bolaget meddelat att personalstyrkan kommer att skäras ned. Aktien backade 3,8 procent.

Räntan på tioårig amerikansk statsobligation var upp 1 punkt till 2,8 procent.

I Asien var utvecklingen under morgonen blandad. De kinesiska börserna följde ide amerikanska börsernas spår och klättrade. Japanbörsen backade något efter att färsk statistik visade att industriproduktionens tillväxt mattats av. Shanghai Composite var upp 0,4 procent, Hong Kong-baserade Hang Seng klättrade 0,3 procent och japanska Nikkei var ned 0,1 procent.

På Stockholmsbörsen ser vi idag en ström av kvartalsrapporter. Bolagen som rapporterar är: Bonava (kl 7.30), Investor (kl 8.15), Eolus Vind (kl 8.30) och Ahlsell (kl 14.00).

På den internationella arenan ser vi idag tre högintressanta händelser. Dagen inleds i Sverige klockan 9.30 då arbetslöshetssiffrorna för december redovisas. Därefter, klockan 13.45, offentliggör ECB det senaste räntebeslutet. De flesta prognoser pekar på att räntan kommer att förbli oförändrad på 0,0 procent. Dagen avslutas klockan 17.00 då EIA släpper sin veckorapport över förändringen i USAs råoljereserv. Volymen förväntas ha ökat minskat gentemot föregående vecka.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -