Mycket inprisat i Bonavaaktien

Aktieanalys 2018 blev ett riktigt mellanår för Bonava. Den tyska verksamheten ångar på i bra fart men Sverige är en bromskloss. Även 2019 väntas bjuda på svag vinstutveckling.

Bostadsutvecklaren Bonava kan lägga bakom sig ett trögt 2018. Omsättningen i fjärde kvartalet ökade med 2,5 procent. Tillväxten förklaras helt och hållet av positiva valutaeffekter. Borträknat dessa sjönk omsättningen med 1,5 procent.

Antalet resultatavräknade bostäder var i princip oförändrat jämfört med fjärde kvartalet 2017. Sammansättningen var dock lite annorlunda. I fjärde kvartalet 2017 svarade investerare för 23 procent av de resultatavräknade bostäderna. 2018 var andelen 37 procent.

Bonava rapporterar en ökning av rörelseresultatet med 10 procent i det fjärde kvartalet. Justerar vi för engångsposter, valutaeffekter och markförsäljningar sjönk dock rörelseresultatet med 1 procent.

Lägre finansnetto och en lägre skattesats än för ett år sedan bidrog till att det rapporterade nettoresultatet för kvartalet ökade med 17 procent. För helåret blev dock resultatet 10 procent lägre än 2017.

Den svenska bostadsmarknaden har varit fortsatt trög under fjärde kvartalet. Bonava sålde bara 74 bostäder till konsumenter i kvartalet. Totalt under 2018 har Bonava sålt 233 bostäder till konsumenter. Det kan jämföras med 1 123 stycken för två år sedan. Bonava har också slagit till bromsen i nyproduktionen och antalet startade bostäder i Sverige var under fjolåret 72 procent lägre än året innan.

Investerare, som exempelvis fastighets- eller pensionsbolag, håller den svenska verksamheten igång för Bonava. Produktionsstarterna riktade mot investerare har ökat kraftigt och av den pågående produktionen i Sverige svarar investerarmarknaden för en tredjedel.

I takt med att den svenska marknaden bromsat in har Bonavas tyska verksamhet kommit att ta över ledarrollen i koncernen. Under helåret 2018 svarade Tyskland för 43 procent av rörelseresultatet i koncernen jämfört med Sveriges 41 procent. Lönsamheten är dock fortfarande högre i Sverige än i Tyskland.

Den pågående produktionen ökar dock stadigt i Tyskland och det skapar förutsättningar för en stärkt lönsamhet. Rörelsemarginalen förbättrades i landet under 2018 och i fjärde kvartalet enskilt steg den med nära två procentenheter till 17,7 procent. Det var högre än i Sverige där marginalen rör sig åt motsatt håll.

Antalet starter i Tyskland har ökat kraftigt under året och vid utgången av 2018 svarade Tyskland för 43 procent av den pågående produktionen i Bonava. Marknaden i landet beskrivs som fortsatt stark med stabila priser och en bra efterfrågan från såväl konsumenter som investerare.

Sverige och Tyskland dominerar inom Bonava. Bolaget har dock även verksamhet i Finland, Danmark, Norge och St Petersburg. I Finland har Bonava tyngts av ett antal problemprojekt men resultatet stärktes i fjärde kvartalet. Verksamheten i Danmark-Norge var stabil under året liksom i St Petersburg.

De analytiker som bevakar Bonava väntar sig en oförändrad omsättning under 2019 men en försvagad lönsamhet och lägre vinst. Till 2020 spås sedan en bättre tillväxt och en liten återhämtning för marginalen. Då väntas också vinsttillväxt igen.

Med nuvarande aktiekurs handlas Bonava till p/e 11,0 respektive 10,2 på vinstestimaten för 2019 och 2020.

Utdelningen för 2018 föreslås bli oförändrat 5,20 kronor per aktie. Det var något lägre än snittprognosen som låg på 5,30 kronor. För 2019 och 2020 ligger snittprognoserna på 5,42 kronor respektive 5,60 kronor. Direktavkastningen i vår blir i dagsläget 4,4 procent och estimaten för de kommande åren ger direktavkastningar på 4,6 procent respektive 4,8 procent.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 14 008 15 078 16 004
Rörelsemarg., % 11,8 10,6 10,7
Vinst/aktie, sek 11,74 10,67 11,51
Utdelning, sek 5,20 5,42 5,60

 

Bonava-aktien har varit rejält volatil sedan i somras. Kursen rusade uppåt under ett par månader fram till mitten av september men föll sedan hela vägen tillbaka igen under de följande två månaderna. Sedan dess har den återhämtat sig en bit igen.

Reaktionen på bokslutsrapporten blev obefintlig och handeln i aktien var relativt avslagen. Rapporten bjöd inte på några stora överraskningar utan det senaste årets trender fortsätter. Tyskland hamnar allt mer i fokus men inbromsningen i Sverige tynger resultaten. Nystarter och pågående produktion har trendat kraftigt nedåt i Sverige de senaste åren. Det är höglönsam försäljning som försvinner och 2019 lär bli ännu ett mellanår för Bonava.

Vid vidhåller vår uppfattning att Bonava är det bästa valet bland bostadsutvecklarna på börsen. Den geografiska bredden och den relativt stora produktionen riktad till investerarmarknaden stabiliserar verksamheten. Samtidigt är aktien väldigt volatil och trenden i Sverige fortfarande negativ.

Mycket har prisats in i Bonava-aktien de senaste 18 månaderna. Vi tycker dock fortfarande att man kan vänta något kvartal till för att se vilken effekt ett förväntat ökat utbud av färdigställda lägenheter i Sverige får på priserna. Många projekt startades under början av 2017 och de kommer ut på marknaden de kommande kvartalen. Ett visst förnyat tryck nedåt på priserna kan därför befaras vilket sannolikt även skulle påverka Bonava-aktien negativt.

Kortsiktigt behåller vi därför en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bonava B Neutral 117,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -