Trevande eftermiddagsbörs

Börsen Stockholmsbörsen inledde torsdagen trevande i brist på nyheter om brexit, handelssamtal och stängd amerikansk statsapparat. Men börshumöret steg gradvis under förmiddagen och vid lunchtid var index tydligt upp med Autoliv och Alfa Laval i ledning bland storbolagen. Electrolux, som fått sänkt rekommendation, sällade sig till en liten skara storbolagsaktier på minus.

Klockan 12.40 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till 1.488. Aktier för 5,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande indexen i Frankfurt och Paris var samtidigt mellan 0,5 och 0,8 procent.

Bland de mest omsatta bolagen i OMXS30-indexet bytte flera verkstads- och industribolag på torsdagen plats med sina mindre cykliska kollegor, som de senaste dagarna abonnerat på topplaceringarna.

Bilsäkerhetsjätten Autoliv steg mest med en uppgång på 2,2 procent, tätt följd av Atlas Copco och Alfa Laval som var upp runt 1,8 procent för dagen. De båda affärsbankerna Nordea och Swedbank placerade sig också högt med uppgångar runt 1,6 procent.

Rapporterande Investor var ner 0,3 procent. Substansvärde per aktie vid fjärde kvartalets utgång var 428 kronor, mot 487 kronor vid utgången av det tredje kvartalet, en minskning med 12 procent under kvartalet. Som väntat höjdes utdelningen till 13 kronor.

Svagast utveckling bland storbolagen hade vitvarutillverkaren Electrolux, som förlorade 1,3 procent.

"Det är lätt att gilla Electrolux. Men den senaste tidens kursutveckling har resulterat i en tydlig premie jämfört med bolagets närmsta konkurrent Whirlpool", skrivet DNB Markets i en analys som sänkt rekommendationen till behåll från tidigare köp.

I läkemedelssektorn backade jätten Astra Zeneca 0,7 procent och den mindre sektorkollegan Oncopeptides sjönk 4,6 procent efter att bolaget tagit in cirka 546 miljoner kronor i en riktad nyemission som medför en utspädning om cirka 9,7 procent.

Bättre gick det då för Oasmia som steg för andra dagen i rad. Med en uppgång på 5,9 procent för dagen har aktien nu tagit igen en stor del av tisdagens kursfall som följde på beskedet att styrelsen valt att ställa in den extra stämman som skulle ha hållits på fredagen.

Medicinteknikbolaget Elekta steg 1 procent sedan den amerikanske konkurrenten Varians kvartalsrapport visat högre intäkter än väntat. I det senaste numret av Aktiespararen ges dessutom köprekommendation för strålknivstillverkaren.

Bostadsutvecklaren Bonava rapporterade ett rörelseresultat om 899 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (820) och en försäljning på 6,2 miljarder kronor (6,1). Aktien tappade 0,3 procent.

"Överutbudet kan antas hålla i sig under ytterligare några kvartal", sade Bonavas vd Joachim Hallengren om marknaden för nyproducerade lägenheter till Nyhetsbyrån Direkt, med tillägget att läget därmed kan tänkas vara fortsatt tufft vad gäller försäljning till konsumenter i Sverige.

Nedåt var det även för fastighetsbolaget Castellum, minus 2,9 procent, som har fått rekommendationen sänkt till minska från tidigare öka av Handelsbanken.

Affärsvärlden ger i sitt senaste nummer Qliro och Kopparbergs köprekommendationer, medan I-Tech får rekommendationen sälj. Qliro och Kopparbergs steg drygt 3 procent vardera, medan I-Tech tappade 6,5 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 24 januari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -