Tillväxtoro tynger börsen, Millicom faller

Börsen Stockholmsbörsen har inlett onsdagen mer negativt än vad förhandel indikerade. Den uteblivna affären mellan Millicom, där Kinnevik är storägare, väger tungt i den negativa vågskålen med stora nedgångar för de båda bolagen i Stenbeckssfären.

Vid klockan 10:25 var OMXS30-indexet ned 0,3 procent. Aktier för 3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Bland de större Europeiska börserna var tyska DAX ned 0,2 procent och franska CAC40 var svagt ned med 0,1 procent.

Börshumöret präglades av fortsatt oro för den globala, och svenska, ekonomiska tillväxten och minskad optimism för den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina. På OMXS30-indexet placerade sig de traditionellt mindre cykliska läkemedelsbolaget Astra Zeneca och medicinteknikbolaget Getinge i topp med uppgångar på 0,9 respektive 2,6 procent.

Den amerikanska centralbanken har inlett en granskning av Deutsche Bank avseende hur banken hanterat flöden från Danske Banks estländska filial, som sedan tidigare är i centrum för en mycket omfattande penningtvättshärva. Nyheten påverkade inte den svenska banksektorn nämnvärt och SEB placerade sig bland de bättre storbolagen med en uppgång på 0,8 procent.

Stålproducenten SSAB steg 0,8 procent till 33 kronor. Pareto har höjt sin rekommendation för SSAB till köp från behåll. Riktkursen sänks till 40 från 42 kronor.

Kinnevik tyngde storbolagsindex när aktien retirerade 2,3 procent efter att det blivit känt att affären mellan Liberty Latin America, Lilac, och Millicom, där Kinnevik äger 37 procent, gått i stöpet. På tisdagskvällen bekräftade parterna att samtalen avbrutits utan att Lilac lämnat något bud på Millicom.

Än värre var utvecklingen för Millicom som knep sistaplatsen på OMXSPI-index när aktien föll 9,5 procent på beskedet. Av den uppgång på 16 procent som aktien haft sedan december, när ryktena om ett bud från Lilac började florera, återstår nu drygt 5 procent.

Fastighetsbolaget Castellum har lämnat en rapport för det fjärde kvartalet som vida överträffade analytikernas förväntningar. Även utdelningen höjdes mer än vad förhandstipsen pekat på. Bolagets vd, Henrik Saxborn, gav dock uttryck för viss försiktighet och aktien steg också med försiktiga 0,3 procent

"Jag är fortfarande positiv, men med några reservationer", skrev Henrik Saxborn i rapporten och lyfte bland annat fram att det finns tecken som tyder på en något trögare hyresmarknad.

I en närliggande sektor skriver Svenska Dagbladet att bostadsutvecklare kan tvingas justera sina räkenskaper och föra in skulder i bostadsrättföreningar i balansräkningen. Enligt tidningen kan JM, Oscar Properties, Tobin, Peab, SSM och Besqab komma att påverkas. Bland de utpekade bolagen noterades merparten på minus på onsdagen, där JM backade närmare 3 procent.

Undantaget var Oscar Properties som meddelade att det nu sålt den sista lägenheten i projektet Nybrogatan 19. Aktien var upp 1,7 procent.

Fingerprint som blev en av tisdagens vinnaraktier under livlig handel rekylerade ned något på onsdagen och på förmiddagen var aktien ned 3,5 procent.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30-index den 23 januari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -