Räkna inte med reprisår för Castellum

Aktieanalys Castellum lägger bakom ett rekordstarkt 2018. Starkt har även aktien gått och med hög värdering och dämpad tillväxt att vänta tror vi en lugnare period väntar.

Fastighetsbolaget Castellum avslutade 2018 starkt. Förvaltningsresultatet stärktes hela 28 procent i det fjärde kvartalet jämfört med året innan. Det är bland annat en kombination av högre intäkter och lägre kostnader för underhåll och räntor som drivit förbättringen. Ökningen för helåret blev inte riktigt lika stark men ändå långt över målnivån 10 procent.

Castellums fastighetsbestånd värderades vid årsskiftet till drygt 89 miljarder kronor. Beståndet består till 47 procent av kontor och 23 procent samhällsfastigheter. 15 procent är lager/logistik och det är ett område där Castellum satsat en hel del på sistone, både med egna projekt och med förvärv.

Strax innan årsskiftet förvärvade Castellum exempelvis Säve flygplats på Hisingen i Göteborg för initialt 1,1 miljarder kronor med maximalt 1 miljard i tilläggsköpeskilling. Där planerar Castellum att uppföra ett antal lagerbyggnader de kommande åren.

Den snabbt växande e-handeln har gjort logistik till ett allt hetare område i fastighetsbranschen. Intresset från institutionella placerare ökar och priserna på logistikfastigheter stiger. Castellum satsar som sagt på området och logistik blir inom kort en egen enhet inom koncernen.

Totalt under 2018 har Castellum investerat 5,3 miljarder kronor varav 2,8 miljarder var ny-, till- och ombyggnader medan 2,5 miljarder gick till förvärv. Projektinvesteringarna var i princip oförändrade mot året innan medan förvärven var en dryg miljard kronor lägre.

Det har varit ett av Castellums mål för 2018 att styra om sitt bestånd mot regioner där tillväxtpotentialen ses som störst. Det har lett till att bolaget rensat en del i sitt bestånd. Totalt summerar försäljningarna under året till 2,7 miljarder kronor, alltså mer än förvärven.

Renodlingen av beståndet har fortsatt även under början av 2019. Castellum meddelade för några dagar sedan att bolaget helt lämnar Sundsvall. Via en bytesaffär ökas istället beståndet i Linköping. Netto blev det dock ytterligare en minskning av fastighetsportföljen.

Ett första steg togs under 2018 in på den finska marknaden. Det var i somras som Castellum meddelade att man förvärvat en kontorsfastighet i centrala Helsingfors. Bolaget säger sig se goda möjligheter att växa vidare i Finland både inom kontor och logistik. En egen organisation i landet är därför under uppbyggnad.

Flera andra fastighetsbolag har de senaste åren börjat söka sig utanför Sveriges gränser för att hitta attraktiva förvärv. Prisnivån på många typer av objekt har drivits upp till höga nivåer i Sverige. Det gäller kanske framför allt på kontorsytor i Stockholmsområdet där nya toppnivåer nåddes under 2018.

Den genomsnittliga hyresnivån för kontor i centrala Stockholm ökade med hela 13 procent under 2018. Det finns ett begränsat utbud av kontorslokaler i staden vilket i nuvarande starka efterfrågeläge trycker upp hyrorna. Vakanserna är samtidigt rekordlåga. I Göteborg och Malmö steg snitthyrorna i bästa lägen med 4 respektive 2 procent.

Castellums vd Henrik Saxborn räknar med att efterfrågan på kontorsytor kommer att vara fortsatt god på bolagets huvudmarknader även under de kommande åren. Han noterar dock i bokslutsrapporten att det finns tecken på en något trögare hyresmarknad och på sjunkande transaktionsvolymer, om än från höga nivåer.

De analytiker som bevakar Castellum väntar sig 4-5 procents ökad omsättning om året de kommande två åren. Förvaltningsresultaten väntas öka ett par procentenheter mer än så. Snittprognoserna för förvaltningsresultat per aktie enligt databasen Factset innebär i dagsläget p/e-tal på 15,0 respektive 14,1 för åren 2019 och 2020.

  2018 2019 2020
Intäkter, Mkr 5 577 5 781 6 027
Förvaltningsres./aktie, sek 10,81 11,28 12,02
Utdelning, sek 6,10 6,09 6,41
Källa: Factset      

 

Det långsiktiga substansvärdet i Castellum uppgick vid årsskiftet till 176 kronor per aktie. Nuvarande aktiekurs innebär en rabatt på 3,6 procent mot substans.

Castellum tillhör en mycket liten skara bolag på Stockholmsbörsen som varje år sedan börsintroduktionen höjt utdelningen. Årets höjning, till 6,10 kronor per aktie, blir den 21:a i rad. Direktavkastningen i vår uppgår till 3,6 procent.

Avslutningen på året var bättre än väntat för Castellum och även utdelningen var högre än väntat. Vissa analytiker måste nu justera upp sina utdelningsestimat om de inte räknar med ett slut på bolagets långa svit av höjningar. Snittprognosen för 2019 års utdelning ligger nämligen i dagsläget på 6,09 kronor per aktie. För 2020 är den 6,41 kronor.

Castellums historik är stark och långsiktiga aktieägare har de senaste tio åren i snitt fått en årlig avkastning på drygt 16 procent inräknat utdelningar. Det är något bättre än börsen som helhet men faktiskt en bit under snittet för fastighetsindex. Det extremt låga ränteläget har gynnat de fastighetsbolag som varit mest transaktions- och projektdrivna.

senare år har dock även Castellum fått bra snurr på de bitarna och de senaste tre åren har bolagets aktie också gått bättre än fastighetsindex.

Efter ett urstarkt 2018 (det bästa året på 15 år för Castellum enligt vd) blir det sannolikt svårt för Castellum att i år redovisa tillväxttal i närheten av fjolårets. Omförhandlingar av äldre hyresavtal, projekt och förvärv kommer att ge en viss tillväxt, men stora genomförda fastighetsförsäljningar blir å andra sidan en bromskloss.

Castellum-aktien har stigit nära 25 procent det senaste året. Värderingen är hög och aktien orkade på onsdagen inte lyfta trots en mycket stark bokslutsrapport. Med en redan i utgångsläget hög värdering och en dämpad tillväxt att vänta tror vi 2019 blir ett lugnare år för aktien.

Castellum är framför allt en aktie man ska äga långsiktigt och då spelar det något mindre roll när man köper den. Kortsiktigt tror vi dock som sagt på en lugnare period och därför stannar rekommendationen vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Castellum Neutral 169,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -