Två aktier med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser visar på köpsignaler i ett biometribolag och i ett fastighetsbolag.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index inledde veckan med en svag nedgång och befinner sig nu strax under motståndet vid 562 punkter. Brott upp genom motståndet är tekniskt positivt för indexet och stärker dagens rekommendation.

Investtechs hausseindex har fortsatt utvecklas positivt och står nu i 62 på kort sikt och 32 på lång sikt. Dagens nivåer indikerar övervikt av optimism i marknaden på kort sikt, medan det på lång sikt fortfarande råder en övervikt av pessimism.

Stockholmsbörsens insynspersoner är dock fortsatt mycket positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 377 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 166. Köpandelen på månadsbasis är därmed 69 procent. På årsbasis är köpandelen också mycket hög med 75 procent. Vi får leta oss tillbaka till 2012 för att hitta högre värden. Det visar att en stor majoritet av börsens insynspersoner som handlar aktier har stor tilltro till sina egna bolag, och är en indikation på att börsen är fundamentalt billig.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

 

Fastighetsbolaget Platzer befinner sig i en stigande trendkanal på kort, medellång och lång sikt. Det indikerar att köpintresset bland investerare ökar och ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskning på aktier i stigande trendkanaler.

Aktien har marginellt brutit upp genom motståndet vid cirka 66.00 kronor och nått en all-time high notering på 66.50 kronor som signalerar en vidare uppgång.

En positiv volymbalans indikerar mer aggressiva köpare och en ökad positivism bland investerarna. Det kortsiktiga momentumet i aktien är positivt. En positiv volymbalans tillsammans med ett positivt momentum stärker trendbilden. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Biometriföretaget Fingerprint Cards visar på stark utveckling innanför en stigande trendkanal på medellång sikt. Aktiekursen har under den senaste månaden stigit med mer än 60 procent från kursbottnarna kring stödnivån vid 10.00 kronor. Närmaste motstånd på medellång sikt finns vid cirka 40.00 kronor.

Med ett RSI-värde över 70 råder ett starkt positivt momentum (markeras med röd färg i aktiekursen) och en stark positiv volymbalans indikerar en stor optimism bland investerarna. Dessa indikatorer stärker trendbilden och vidare uppgång indikeras. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bildelskedjan Mekonomen har brutit ned ur den fallande trendkanalen på medellång sikt. Det signalerar en starkare nedgångstakt och indikerar att intresset bland investerarna är avtagande och investerare godtagit stadigt lägre priser för att komma ut ur aktien. Enligt Investtechs forskning på brott ned ur fallande trendkanaler så indikeras en fortsatt svag kursutveckling i aktien på medellång sikt.

Aktien har en negativ volymbalans och ett RSI-värde under 30 (markeras med grön färg i aktiekursen) med negativt momentum som bekräftar trendbilden. Det indikerar ökad pessimism bland investerarna och försvagar aktien ytterligare. På medellång sikt har aktien motstånd vid 100 kronor men saknar stöd. Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Relative strength index (RSI) som momentumindikator

RSI är en mycket välanvänd indikator inom teknisk analys. Förkortningen RSI står för Relative Strength Index, och är ett mått på hur väl en aktie gått mot sig själv. Talet beräknas genom att se på styrkan på uppgångsdagarna i förhållande till styrkan på nedgångsdagarna över en bestämd period, vilket genererar ett värde mellan 0 och 100. En aktie som har stigit kraftigt i förhållande till reaktionerna tillbaka kommer ha ett högt RSI. På motsvarande sätt kommer en aktie som fallit mycket i förhållande till reaktionerna upp ha ett lågt RSI.

RSI används både som indikator om en aktie är översåld eller överköpt, och om den har positivt momentum, eller negativt momentum. Investtechs statistik visar att aktier med lågt RSI (översåld) har fortsatt underprestera jämfört med marknaden medan aktier med högt RSI (överköpt) har fortsatt uppåt. Detta antyder att indikatorn främst bör användas som momentumindikator.

Figuren visar att översålda aktier med lågt 21-dagars RSI (blått diagram) tenderat att underprestera marknaden på tre månaders sikt, medan överköpta aktier med högt 21-dagars RSI (rött diagram) tenderat att överprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -