Moody's: Hoten mot världsekonomin

Fondkommentar Det amerikanska analys- och ratingföretaget Moody's presenterade nyligen sin kreditsyn på 2019. Och det handlar om hur en mogen och avmattande konjunktur kan balanseras samtidigt som de politiska riskerna stiger.

Globalt har tre fjärdedelar av världens länder en stabil utblick för 2019, och Europa följer det mönstret. För första gången sedan 2007 finns det inget land som fått rating av Moody's som har negativ utblick.

Men det finns en oroande trend. Flera länderna i Europa har idag en lägre landrating än före finanskrisen. Här hittar vi uppenbara länder som Grekland och Cypern men även stora länder som Frankrike har nu den lägsta landratingen på över tio år.

Samtidigt som den stabila utblicken för kreditrisker dominerar, så kan man inte blunda för att tillväxten inom Europa sjunker. Moody's spår en fortsatt nedgång i eurozonens BNP-tillväxt som 2017 nådde 2,5 procent. För 2019 spås tillväxten landa på 1,8 procent och fortsätta falla ytterligare till 1,6 procent år 2020. Budskapet är att det är få europeiska länder som får högre tillväxt 2019.

I takt med sjunkande ekonomiska tillväxt spår analysföretaget även att stora delar av det europeiska reformarbetet kommer att avta. Det startades många nödvändiga reformer efter finans och eurokrisen. Med stigande politiska risker och mer polarisering i flera länder kan man nu se en klar avmattning och en stagnerade reformtakten i Europa.

Moody's ser flera faktorer bakom den sjunkande europeiska tillväxttakten:

Först en klart ökad handelsfientlighet, vilket vi ser tydligt i handelskriget mellan USA och Kina. Ett handelskrig som gjort att den kinesiska tillväxten nu mattas av. Det är en europeisk angelägenhet då det påverkar många exporterande länder i Europa, inte minst Europas ekonomiska motor Tyskland.

Den andra viktiga faktorn som påverkar tillväxten är centralbankernas minskning av kvantitativa lättnaderna och en tillbakagång mot normaliserande räntor.

Man ser också en dämpning av den ekonomiska utvecklingen på grund av ökade geopolitiska risker.

En faktor som kan skapa potentiella problem för ländernas rating på sikt är den privata skuldsättningen. Stora delar av de europeiska hushållen och de privata företagen har de senaste åren ökat skuldsättningen betydligt och den är högre än någonsin.

Det tidigare skuldproblemet en statsangelägenhet, vem minns inte Greklandskrisen som utlöstes av en för hög statskuld. Men även det problemet finns kvar. Moody´s konstaterar att den totala skuldbördan i Europa är lägre idag än vid toppen. Men hela 16 europeiska länder har idag en högre skuldsättning jämfört med före finanskrisen. Och tyvärr ser det ut som trenden för skuldsättningen fortsätter att öka.

En annan riskfaktor som lyfts fram och på sikt kan påverka den positiva utblicken för enskilda länders rating är de politiska riskerna i Europa som spås fortsätt öka och dominera i vissa länder som Frankrike, Italien och Storbritannien, med en tydlig polarisering av politiken.

Man lyfter fram att det är flera viktiga val under 2019, Finland, Grekland, Belgien listan är lång samt även ett EU-kommissionen/parlamentsval i vår. Vilket kan skapa ännu mer politisk risk och polarisering.

Avslutningsvis ser Moody's en fortsatt stabil utveckling för Sveriges land-rating 2019. Sverige har en hög rating på Aaa och har varit det sedan 2003. Sverige har idag en väl diversifierad och innovativ ekonomi, och en disciplinerad budgetkontroll. Vilket borgar för en stabil utblick.

Visst sjunker även Sveriges ekonomiska tillväxt de närmaste åren precis som för övriga Europa. Men Moody´s noterar att den svenska ekonomin de senaste åren växte snabbare än sin långsiktiga tillväxtpotential. De spår att Sveriges potentiella ekonomiska tillväxt på kort till medellång sikt ligger på drygt 2 procent, vilket kommer att vara högre än EU-snittet.

Men det finns orosmoln och andra utmaningar som på sikt skulle kunna ge en nedgradering., vilket är det välbekanta problemet med stigande huspriser och ökat skuldsättning hos hushållen. Analyshuset säger att skuldsättningen hos svenska hushåll har ökat betydligt sedan 2010 på alla inkomstnivåer, vilket är oroande.

Den lägre globala ekonomiska tillväxten spås på sikt även påverka företagsobligationer, enligt Moody´s. Trenden med fortsatt låga betalningsinställelser inom företagsobligationer ser dock ut att fortsätta under 2019, även här har man en stabil utsikt.

De konstaterar att på längre sikt kan det bli tal om mer betalningsinställelser som sannolikt påverkar företagsobligationsägare negativt.

Anledningen till oron är bland annat att volymen av ratade förtagsobligationer har ökat betydligt under flera år. Det spiller över på att fler företagsobligationer än någonsin har fått ”Spekulativ rating”, alltså rating av betydligt lägre kvalitet – eller junk bonds.

Företagsobligationer med spekulativ rating har högre sannolikhet för betalningsinställelse och risken ökar med tiden. Historien visar att ungefär 30 procent av alla spekulativa företagsobligationer hamnar i betalningssvårigheter. Men då det är fler bolag som har spekulativ rating än tidigare kan

Samtidigt lyfter man fram att det skiljer mycket i risk mellan olika företagssektorer. Detaljhandel och skogsindustri är typiska sektorer där man kan ser en försämrad kreditkvalitet på grund av strukturella förändringar som ger mindre efterfrågan på bolagens produkter.

Detaljhandelsbolagen påverkas av högre konkurrens från internet. Många av detaljhandelns kunder handlar idag allt mindre i fysiska butiker och mer på internet, som har en stark underliggande tillväxt.

Skogsindustrin har en sjunkande efterfrågan på papper på grund av ökad digitalkonkurrens. Men flera skogsbolag har passat på att styra om produktionen till lönsammare segment som paketering av produkter.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -